Oranjes: Curaçao, jetlag, notabelen, Sting!

Máxima hield het na 27 uur Curaçao voor gezien qua agenda: nice work if you can get it.

Lees ook

Voor de Oranjes begon de week op Curaçao, waar ze de Dag van de Vlag bijwoonden en in 27 uur zo'n beetje alle aspecten van het Majesteit-schap afhamerden. En verder?

ZONDAG

De eerste dag van het bliksembezoek stond in het teken van heel veel notabelen ontmoeten.

En er werden lintjes uitgereikt: de heer ir. H. George kreeg het Erekruis van de Huisorde van Oranje omdat hij jarenlang in verschillende maatschappelijke functies betrokken was bij de ontwikkeling van Curaçao tot een autonoom land binnen het Koninkrijk.

MAANDAG

Er waren parades (en het was er warm)…

…Máxima onderhield zich met minister-president Eugene Rhuggenaath…

…er waren cadeautjes…

… en heel veel vrolijke mensen. 

Er werd nog een royal kledingwissel tegenaan gegooid voor het laatste programmaonderdeel en daarna was het hoppa – terug naar de luchthaven voor de terugreis. 

DINSDAG

Er gaat geen week voorbij of prinses Mabel wordt wel geëerd voor haar bijdragen aan mensenrechten wereldwijd. Deze week was het raak in Glasgow, waar ze een eredoctoraat kreeg: meet dr. Mabel van Oranje!

WOENSDAG

Willem-Alexander had weinig tijd om zijn jetlag te verwerken, want hij moest naar Nijmegen in het kader van European Green Capital 2018. De stad is dit jaar volgens de Europese Commissie de meest duurzame hoofdstad van Europa en daar wil koning Duurzaamheid graag wat extra publiciteit voor genereren. Dus het werd poseren bij de Waalbrug met een hoog Marsmangehalte…

…en groen kuieren met notabelen.

Hij bleek bovendien voldoende bij de les om op te merken dat 'bomen met de hand plukken' misschien niet al te duurzaam is #puntjevoorzijnemajesteit. 

's Avonds moest de brandweer uitrukken voor een kleine brand in een bijgebouw van Paleis Huis ten Bosch. Mensen die bij het paleis aan het werk waren, zagen rook uit het gebouw komen en alarmeerden de brandweer. Een oververhitte transformator die was gaan roken, bleek de boosdoener. Paleis Huis ten Bosch wordt momenteel gerenoveerd, het wordt – als de verbouwing ooit afkomt – het nieuwe woonpaleis van het koninklijk gezin.

VRIJDAG

Koning Willem-Alexander deed een dagje kantoor en beëdigde achtereenvolgens ambassadeurs drs. M.C. van den Berg (New Delhi), mevrouw drs. E. Akkerman (Hanoi), mevrouw mr. drs. B.P.E. Horbach (Vilnius), mevrouw drs. J.A. Alberda (Juba), mevrouw drs. C.T.M. Wijgers (Bujumbura) en mevrouw drs. A. Korthals Altes (Tirana) beëdigd. We stellen voor dat iedere dame voortaan in het lang ten paleize verschijnt, het heeft echt wel wat. 

Prins Pieter Christiaan, momenteel aan het hardlopen in Los Angeles (doet die man ook wel eens iets anders dan rennen?), verklapte wie zijn lievelingsacteur was. En rende toen weer verder…

…naar een souvenirwinkel waar hij een jeugdheld ontdekte. Aaah. 

En zijn vader trof in Apeldoorn een wel heel vreemde vogel aan die zijn voedertafel gebruikte als all-you-can-eat-buffet.

Pieter is altijd op zijn leukst als hij zijn inner David Attenborough loslaat.

Al lijkt hij ook wel iets van Dr. Doolittle in zich te hebben. 

ZATERDAG 

Willem-Alexander en Máxima waren samen een avondje uit. Op Paleis Soestdijk, of all places, woonden ze een concert van Sting bij.

Dat had Zijne Majesteit vermoedelijk nooit kunnen dromen, toen hij als jongetje op het bordes het defilé zag langstrekken. De stemming zat er zo te zien lekker in. Hoe leuk is het dat dit kan?  

 

 Foto's © ANP

Laatste nieuws

Zie ook