Hittegolf? Zó dragen royals een strooien hoed

Lekker luchtig is leuk en aardig, maar als koninklijke hoogheid kun je natuurlijk niet met een strandhoed op werkbezoek.

Lees ook

Een beetje Koninklijke Hoogheid heeft een kamer vol met hoeden op voorraad. Maar voor aanhoudend warme temperaturen is een luchtig exemplaar dan wel zo prettig.

Stro is luchtig, ventileert niet onaangenaam en is meestal uitgerust met een brede rand zodat er geen zonnebril hoeft te worden opgezet. Wat wel zo fijn is om leuk gefotografeerd te worden en een beetje benaderbaar te zijn door de mensen. Alleen, hoe draag je zo'n ding zonder er meteen uit te zien alsof je op weg bent naar het strand? Deze royals doen het even voor.  

Máxima

Onze eigen Mad Hatter is dol op een goede strooien hoed, maar kiest altijd wel voor een wat gekleed model. Bij het staatsbezoek aan Italië pakte ze er vorig jaar twee in, deze Fabienne Delvigne is wat meer casual chic en perfect op thema voor een rondje markt op Sicilië…

…en voor Milaan koos ze dit beeldje: dat eruit ziet als een zwierige strooien hoed…

…maar in werkelijkheid echt niets meer met zon-zee-strand te maken heeft: het is een zwaartekracht tartend kunstwerkje.

Beatrice

Een boater (platte bovenkant, bescheiden rand) wordt eerder geassocieerd met vrije tijd dan met een gelegenheid als Trooping The Colour. Toch zag prinses Beatrice van York er beeldig uit met haar boater van geverfd stro, die ze schalks een beetje schuin had gezet. Een tikje vintage, net even anders, het is een van haar betere hoedenlooks.

Ze heeft er meerdere en ook deze is zeer geslaagd: stro, luchtig én gekleed, mooi gemaakt door Laura Apsit Livens. Jammer dat de jurk Bea een soort stewardess laat lijken, maar je kunt niet alles hebben.

Mary

Prinses Mary is geen fervent hoedendraagster, maar weet wel wat je met een strooien hoed moet doen om er gekleed uit te zien. Het materiaal moet zeer fijn geweven zijn en met ontplofte decoratie erop lijkt het meteen heel wat.

Margrethe

Mary's schoonmoeder Margrethe heeft ook nogal wat stro in de kast en gaat er vrij laconiek mee om: band in de kleur van haar kleding erom…

…en gáán.

Anne-Marie

Koningin Anne-Marie van Griekenland, de zus van Margrethe, houdt het eenvoudig met een bescheiden zonnehoed.

Mette-Marit 

In een sterk staaltje themadressing stylde kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen zich in Vietnam onmiddellijk als de locals…

…en leek haar gevlochten hoed nooit meer af te willen zetten. 

Camilla

De absolute strooien hoeden-kampioen is de hertogin van Cornwall. Camilla heeft er meer dan dertig, variërend van 'geschikt voor een werkbezoek' tot 'ik ga de schutting verven'. Het natuurlijk materiaal past goed bij haar aardse manier van in het leven staan en intussen heeft ze er wel lol mee: deze is echt Jacquemus-avant-la-lettre.  

 

Door: Ella Vermeulen, Foto's © ANP, Kongehuset, Getty Images, BSR Agency

Laatste nieuws

Zie ook