Bling! Prins Louis en de doop van 12.500 euro

Zwaar beveiligd transport, 170 jaar geschiedenis, cherubijnen, the works!

Lees ook

De Cambridge'jes laten een peperduur hebbeding overkomen uit de Tower om hun jongste kind mee te laten dopen: je bent een kleine Koninklijke Hoogheid of niet, tenslotte.

De doop van prins Louis staat gepland voor aanstaande maandagmiddag, niet echt een glamourmoment voor een feestje, dat heb je als je vijfde in lijn voor de troon bent. Om er toch iets van te maken wordt Louis gedoopt door Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury, in de koninklijke kapel van St. James's Palace.

Het zal vooral een familiebijeenkomst worden: prins George en prinses Charlotte als grote broer en zus zijn er natuurlijk bij. Daarnaast de opa's en oma's: Charles en Camilla en Michael en Carole Middleton, vermoedelijk ook Kate's zus Pippa met haar man, vrienden assorti en natuurlijk de peetouders, die op dit moment nog niet bekend zijn. Er worden zo'n dertig mensen verwacht, wat het reuze 'entre nous' maakt. Wel heel chic en heel royal is een bijzonder item dat speciaal voor de doop uit de Tower wordt gehaald: het leliedoopvont. 

Op één na is elke royal die in de afgelopen 170 jaar is geboren, gedoopt met water uit het leliedoopvont. Degene die buiten de boot viel, was prinses Eugenie van York. Zij was de eerste royal die gewoon tijdens een openbare dienst van St. Mary Magdalene bij Sandringham werd gedoopt, in 1990. Het is niet bekend waarom het doopvont toen niet uit Londen werd gehaald, in 2015 gebeurde dat wel voor de doop van prinses Charlotte.

Het leliedoopvont is een kunststukje in verguld zilver dat in 1841 het destijds astronomische bedrag van 214 euro kostte. Het is nu ongeveer 12.500 euro waard, maar volgens expert op een veiling – vanwege de bijzondere geschiedenis – een veelvoud van dat bedrag zou opleveren. Normaal gesproken staat het met andere koninklijke kostbaarheden in The Tower in Londen.  

Het is een erg fraai stuk zilverwerk dat door de lange familiegeschiedenis van grote betekenis is voor de Windsors. Het doopvont is gemaakt door zilversmeden E.J. en W. Barnard voor de doop van prinses Victoria (het eerste kind van koningin Victoria) en bestaat uit klimopranken, bloemen en musicerende cherubijnen.

Daarnaast staat het wapen van koningin Victoria erop en het gezamenlijke wapen van Victoria en Albert. Hun prinsesje Victoria werd gedoopt op de eerste verjaardag van hun trouwdag: 10 februari 1841. Victoria en Albert zijn Louis' achter-achter-achter-achter-achter grootouders die in 1840 trouwden in de koninklijke kapel.   

 

Foto's © ANP, BSR Agency

Laatste nieuws

Zie ook