Japanse prinses Aiko (16) naar Eton

Voor het zeer traditionele Japanse hof is dit een ronduit shocking actie.

Lees ook

Je vraagt je onwillekeurig toch af of er voor de A'tjes inmiddels ook iets als Cambridge of een zeilkamp is geboekt, met al die jonge prinsessen die deze zomer internationale leermomentjes opdoen.

Gisteren werd bekend dat Leonor en Sofia van Spanje op zomerkamp in de Verenigde Staten zijn en naar verluidt gaat prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen naar een Frans surfkamp om die taal een beetje bij te spijkeren. Van kroonprinses Elisabeth van België was al bekend dat ze na de zomer naar een Engelse kostschool gaat.

Japan blijft niet achter: prinses Aiko, het enige kind van kroonprins Naruhito en kroonprinses Masako, gaat in juli en augustus drie weken naar de zomerschool van Eton College. Aiko is momenteel tweedejaars op Gakushuin Girls' Senior High School in Tokio, het wordt voor het eerst dat ze in haar eentje aan de andere kant van de wereld zal zijn. Ze gaat intern, dat wil zeggen dat ze met medestudenten de leslokalen, slaapzalen en huiskamers gebruikt  die ooit door prins Harry en prins William onveilig werden gemaakt.

Aiko heeft grote belangstelling voor het buitenland, volgens bronnen aan het hof. Ze is zelf met het plan van de zomerschool gekomen en haar ouders staan er helemaal achter, omdat ze willen dat hun dochter 'haar blikveld verruimt'. Zowel Naruhito als Masako studeerden ook zelf in Engeland, allebei aan de universiteit van Oxford.

Ook andere leden van de familie deden een deel van hun educatie in Groot-Britannië: prinses Mako studeerde aan de universiteit van Edinburgh, haar zus Kako ↑ is net afgezwaaid in Leeds. Aiko's internationale uitstapje is het zoveelste teken dat de Japanse keizerlijke monarchie, een van de meest traditionele en beperkende ter wereld, bezig is met een moderniserings-slagje. 

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws

Zie ook