Zieke keizer van Japan legt werk neer

Zijne Keizerlijke Hoogheid moet rust houden, in het zicht van zijn pensioen.

Lees ook

Japanse keizer Akihito (84) heeft al zijn publieke optredens afgezegd wegens gezondheidsproblemen.

Hij kampt met duizeligheid en misselijkheid doordat hij te weinig zuurstof in zijn hersenen krijgt. Keizerin Michiko belde maandag rond 04.00 uur Japanse tijd de lijfarts van de keizer toen zij hem hevig zwetend in zijn bed vond. De dokter adviseert Akihito voorlopig rust te namen. Het is niet bekend wanneer de vorst weer aan het werk kan.

Enkele afspraken zijn voorlopig afgezegd, andere worden alleen door Michiko bijgewoond. Zijn gezondheid wordt door een medisch team in de gaten gehouden in het keizerlijk paleis in Tokio, aldus het Japanse hof.

Akihito kampt al jaren met gezondheidsproblemen. Hij onderging een hartoperatie en werd behandeld voor prostaatkanker. Eigenlijk wilde hij al ruim een jaar geleden stoppen met werken, maar omdat een troonwissel in Japan buitengewoon gevoelig ligt en de besluitvorming erover eindeloos duurde, moest de ziel gewoon dóór. 

De troonsafstand staat nu geplant voor 30 april 2019. Akihito's zoon kroonprins Naruhito (58) volgt hem dan op. Het wordt de eerste troonsafstand in Japan in bijna tweehonderd jaar. Niet bekend is of Naruhito voorlopig als officiële regent optreedt, in de praktijk neemt hij al veel zaken van zijn vader over.

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws

Zie ook