Vergeet de Queen, meet Lady Colin Campbell!

Lady C schrijft nare dingen over koningin Elizabeth en blijkt eerder zelf een boek waard te zijn.

Lees ook

Je zult maar 92 en 97 jaar zijn, bijna 71 jaar getrouwd zijn en dan de krant halen met je 'bizarre huwelijk' door een scharrige lady met grootheidswaan: wie is Lady Colin Campbell?

Lady Colin Campbell (68) was zelf slechts 14 maanden getrouwd met de lord die haar aan haar titel hielp. Sinds hun scheiding beweert ze 'connecties te hebben met alle koninklijke families in Europa', iets wat haar ex-man in alle toonaarden ontkent.

Welnu, dit prijsexemplaar heeft een boek geschreven over het huwelijk van koningin Elizabeth en prins Philip. Of het allemaal waar is wat ze beweert, is lastig na te gaan. Van de 35 mensen die ze als bron opvoert, zijn er 29 overleden, wat haar vermoedelijk goed uitkomt.

Wat beweert Lady Colin allemaal? In een eerder boek suggereerde ze al dat de Queen Mum (de moeder van de huidige koningin die hier achter haar ouders staat) een buitenechtelijk kind was van de graaf van Strathmore en zijn Franse kokkin, Marguerite Rodiere. En dat ze walgde van haar man, de hertog of York (later koning George VI), terwijl die twee – afgaand op hun later openbaar gemaakte brieven – een liefdevol huwelijk hadden.   

Ook bij haar 'inzichten' in het huwelijk van Elizabeth en Philip zijn wel wat vraagtekens te zetten. Zo beschrijft ze vol afkeuring hoe het jonge stel tijdens hun honeymoon in Broadlands, het Mountbatten landgoed in Hampshire, niet van elkaar af kon blijven. Alsof het niet doodnormaal is dat twee jonge net getrouwde mensen zin in elkaar hebben.

Lady Campbell verwijt de Queen 'de lustvolle seksuele trek van koningin Victoria', iets waarvan een normaal mens alleen zal denken: 'Leuk voor haar!' Wel grappig is, als het waar is, dat ze bij hun vrijpartijen steeds werden onderbroken door Elizabeths alom aanwezige ex-nanny Bobo MacDonald, wat maar weer eens bewijs is dat nanny's niet te lang moeten blijven plakken.   

Verder in het boek: de vermeende machtsstrijd tussen koningin Elizabeth en haar moeder die nooit is voorgevallen. De Queen kampte ook niet met een zenuwinzinking rond de tijd dat haar zus prinses Margaret dolverliefd was op gescheiden Group Captain Peter Townsend. En het is moeilijk na te gaan of prins Philip de afgelopen twee jaar 'ernstig ziek' was. Als je 97 bent, zijn kwaaltjes niet zo vreemd. En gezien het feit dat hij net nog een nieuwe heup heeft gekregen, zal het met zijn algehele gestel wel meevallen.

Ook lady Colins beweringen over Philips vermeende schuinsmarcheerderij met actrices Pat Kirkwood (met wie hij bevriend was) en Anna Massay (die zegt hem slechts één keer te hebben ontmoet) en prinses Alexandra, een nichtje van de Queen, zijn nogal voorspelbaar en wankel qua bewijs. De man zal in zijn huwelijk ongetwijfeld wel eens hebben geflirt en gefrustreerd zijn geweest over zijn positie, maar zelfs zijn vijanden zijn het erover eens dat hij zijn vrouw niet ontrouw is geweest.

Goed, much ado about nothing, dus. Om eerlijk te zijn is de schrijver boeiender dan haar onderwerp. Lady C werd geboren als 'intersex' in een zeer rijke familie met koloniale roots op Jamaica. Intersex wil in dit geval zeggen dat haar schaamlippen aan elkaar gegroeid waren en haar clitoris misvormd was zodat niemand wist of ze nu een jongen of een meisje was. Tot haar 21ste werd ze opgevoed als jongen, George William Ziadie.

Toen 'George' op haar 13de in de puberteit raakte – en heupen, borsten en andere vrouwelijke kenmerken kreeg – ging ze stiekem naar de gynaecoloog van haar moeder. Toen die erachter kwam "werd ik naar het ziekenhuis gestuurd voor de drie meest beangstigende weken van mijn leven," zei Lady C. later. "Ik werd er tegen mijn wil geïnjecteerd met mannelijke hormonen tot mijn stem zwaarder werd, mijn tepels krompen en ik baardgroei kreeg."

Ze protesteerde luid genoeg om haar ouders haar uit het ziekenhuis te laten halen, maar moest nog vijf jaar door het leven als 'intersex' omdat ze niet erkend werd als meisje en daarom niet de medische hulp kreeg om haar vrouwelijke kant te ontwikkelen. Van haar 11de tot haar 18de zat de ziel op een jongenskostschool die ze later omschreef als "verschrikkelijk, alsof je een glimp opvangt van de krochten van de hel."

Dat ze dit allemaal moest doorstaan kwam volgens haar door de status van haar ouders. "Onze familie was heel bekend en mijn vader willde alles doen om publiciteit en gênante situaties te voorkomen," zegt ze. "Ik herinner me dat ik met hem naar onze loge op de racebaan liep. Mensen staarden, want de situatie was bekend en hoewel ik een broek droeg, was het duidelijk dat ik geen jongen was. Mijn vader leed daar enorm onder, het was het ergste wat hem kon overkomen. Hij zei ooit dat voor mij een dosis rattengif een oplossing zou zijn." Yikes.

© Lady Colin Campbell

Op haar 21ste ging George naar New York, leefde daar als vrouw en werkte er als model.

Van haar oma kreeg ze uiteindelijk de 5000 dollar die ze nodig had voor de operatie die ervoor zorgde dat ze als Georgia Arianna Ziadie door het leven kon. Een week nadat ze Lord Colin Campbell, verslaafd aan heroïne en alcohol, leerde kennen, waren ze al verloofd. Colin was een zoon van de 11de hertog van Argyll.

© Lady Colin Campbell

Het huwelijk hield zoals gezegd geen stand, lady Colin adopteerde in 1993 Russische tweeling Misha en Dima, deed mee aan…

© Lady Colin Campbell

…'I"m a Celebrity Get Me Out Of Here' en schreef nogal wat boeken over royals en de adel waar ze 'door haar positie' goed in thuis zou zijn.

© Lady Colin Campbell

Haar boek over prinses Diana, dat vooral over haar boulimie en affaire met James Hewitt ging, bleek verrassend accuraat, haar werk over de Queen en de Queen Mum is zoals gezegd wat minder stevig onderbouwd. Toch kon Lady C er in 2013 een landgoed van kopen: Castle Goring.

Ze poetst er vlijtig het zilver…

 

Een bericht gedeeld door Frangipane (@cissynoodles) op

…en is zo alsnog Lady of the Manor. Al lijkt een uitnodiging op Buckingham Palace ver weg…

 

Door: Ella Vermeulen, Foto's © Getty Images, ANP, BSR Agency, Lady Colin Campbell

 

Laatste nieuws

Zie ook