Oranjes: speechen, zeilen, openen, druk-druk-druk

Er werd ook nog fluks beëdigd, onthuld en ondertekend, kortom, core business alom.

Lees ook

Met de zomervakantie al in zicht, proppen de Oranjes de laatste weken voor ze vertrekken altijd nog even goed vol en dit jaar is daarop geen uitzondering.  

MAANDAG

Koning Willem-Alexander woonde de viering van het 100-jarig jubileum van De Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) in de stadsschouwburg Den Haag bij. Wat zullen we er eens van zeggen? Hij had zich verrassend goed gestyled bij het gebouw.

's Avonds was de koning bij het European Space Research and Technology Centre (ESA-ESTEC) in Noordwijk aanwezig bij de openingsceremonie ter gelegenheid van de 31ste editie van het ‘ISU Space Studies Program’. Het is de eerste keer dat Nederland dit ruimtevaartprogramma van de International Space University (ISU) organiseert.

DINSDAG

Dinsdag was de koning in Rijswijk bij de opening bij van de glazen nieuwbouw van het European Patent Office, wat de wat ongelukkige afkorting EPO oplevert voor een uiterst euh… transparant pand. Het nieuwe duurzame gebouw is ontworpen door de architecten Jean Nouvel en Diederik Dam…

…en is 107 meter hoog en 156 meter lang. Als staatshoofd kun je duidelijk maar beter geen hoogtevrees hebben. De koning kreeg er een rondleiding. Het EPO is na de Europese Commissie de grootste organisatie van Europa en biedt werk aan 2700 mensen in Nederland.

Koningin Máxima zat intussen aan de andere kant van het land bij de ondertekeningen van de lokale samenwerkingsconvenanten muziekonderwijs in de Liemers (Gelderland) en in de provincie Limburg. Koningin Máxima is erevoorzitter Méér Muziek in de Klas. Hier wordt ze door twee sassy Zevenaarders meegesleurd: als koningin heb je soms echt niets te zeggen! 

Voorafgaand aan de ondertekening in Gelderland werd ze voor theater Het Musiater ontvangen door duizend Liemerse kinderen met een speciaal lied uitgevoerd door het Liemers Jeugdorkest, een kinderkoor en musici uit de regio.

En trakteerde de fashion liefhebbers op een cool en chic jumpsuit van Natan in combinatie met de clutch waar de hele redactie vol jaloezie naar kijkt, en geestige oorbellen waarbij we gouden hunebed-associaties hebben. 

In de provincie Limburg heeft DOOR!, de Limburgse campagne voor muziekonderwijs, er voor gezorgd dat deze afspraken gelden voor alle schoolkinderen, waaronder 77.800 basisschoolkinderen in de hele provincie #goedbezig.

De ondertekening vond plaats in Adams Muziekcentrale waar Koningin Máxima een SamenDOOR!concert bijwoonde met bijdragen van onder andere de Philharmonie Zuid-Nederland, een kinderkoor en Pabo-studenten.

En dan krijg je dus een feestje zoals dit! 

WOENSDAG

Willem-Alexander deed, zoals wel vaker op woensdag, lekker koningsdingen op Noordeinde.  Hij beëdigde Ruurd Koopmans als staatsraad in buitengewone dienst van de Raad van State. Het is altijd bevredigend om het stofnest in de haard weer even te zien.

Zijne Majesteit jaste er meteen lekker efficiënt de beëdiging van Andries Heidema (ChristenUnie) als commissaris van de Koning in de provincie Overijssel achteraan.

DONDERDAG

Prinses Beatrix was aanwezig bij de viering van het 50-jarig bestaan van Jantje Beton, dat zich inzet voor lekker veel buitenspelen voor kinderen. De prinses is beschermvrouwe van Jantje Beton en maakte het bekende beeldje.

Het feest werd gevierd in de Jantje Beton speelwijk Stokhasselt in Tilburg. Ter gelegenheid van het jubileum onthulde Prinses Beatrix een muurschildering van ongeveer 350 m² op een flat in de wijk, gerealiseerd door kunstenaar Pee-jay Czifra, die is opgegroeid in Stokhasselt.

Willem-Alexander en Máxima brachten een streekbezoek aan West-Friesland wat een toer langs Hoorn, Drechterland, Stede Broec, Enkhuizen en Medemblik met zich meebracht. Het was er buitengewoon pittoresk en ook buitengewoon warm. 

En de koning werd – zó lekker gewoon gebleven – gespot in de Coentunnel, in de file, met een bril. Gotta love him! 

VRIJDAG 

Koningin Máxima zou even overwippen naar Engeland voor een toespraak over financiële diensten op de universiteit van Cambridge, Maar vanwege 'agenda-technische redenen' (huh?) werd die gelivestreamd vanuit Nederland, wat hartstikke hip en duurzaam is. Al zullen ze in Cambridge best even gepruild hebben, want de koningin over de vloer hebben is altijd opwindend. 

Willem-Alexander bracht een bezoek aan de Volvo Ocean Race Finish in Den Haag en had een ontmoeting met de hulpdiensten en mensen die betrokken waren bij de reddingsactie na het nare ongeluk van de dag ervoor.

De Volvo Ocean Race is de meest verwarrende zeilwedstrijd ooit. Carolijn Brouwer – ze neemt hier even een welverdiende selfie – won 'm vorig weekend al toen ze na 11 etappes en 45.000 zeemijlen als eerste arriveerde in Scheveningen, maar officieel is de finish vandaag. Huh? 

Dit is de meest efficiënte manier om je door een schare opgewonden fans te bewegen: gewoon high-five'nd vooruit lopen. 

En de koning zeilde ook nog een stukje mee.

Het was er een mooie dag voor! 

ZATERDAG

Koning Willem-Alexander was aanwezig bij Veteranendag. Is het majesteitsschennis als we hier opeens toch bepaalde 'An Officer and a Gentleman' visioenen bij hebben? 

Morgen lees je alles over het bliksembezoek van de Oranjes aan Curaçao, op Beau Monde!  

 

Foto's © ANP, Koninklijk Huis

Laatste nieuws

Zie ook