Historisch bezoek prins William aan Midden-Oosten

Het wordt een weekje diplomatiek koorddansen voor de hertog van Cambridge.

Lees ook

Prins William (36) is in Jordanië begonnen aan zijn historische bezoek aan het Midden-Oosten en werd daar ontvangen door kroonprins Hussein, de oudste zoon van koning Abdullah.

Het bezoek is 'historisch' omdat hij de eerste Britse royal is die later deze week niet alleen Israël bezoekt, maar ook de bezette Palestijnse gebieden. Dit vraag om diplomatiek koorddansen, waarbij zelfs een aangekondigde stop op de Olijfberg in Jeruzalem al omstreden bleek te zijn. Waar is prinses Charlotte als je een schattige bliksemafleider nodig hebt?!

Waar zit de pijn? Tot ergernis van de Israëlische regering valt de Olijfberg in Jeruzalem volgens het reisschema van William onder de 'bezette Palestijnse gebieden.' "Een vertekening van de werkelijkheid", fulmineerde minister Zeev Elken, die de Jeruzalem-portefeuille beheert. "Het verenigde Jeruzalem is al drieduizend jaar de hoofdstad van Israël." William zelf was bij aankomst in Amman vooralsnog voller van de prestaties van het nationale voetbalteam op het WK. 

Het was, kortom, diplomatiek al dolgezellig voor de hertog van Cambridge zelfs maar een voet op de grond had gezet. Eerst Jordanië aandoen was een verstandige 'soft launch' van het bezoek, om er even in te komen.

De eerste stop was Amman en kroonprins Hussein (die uit solidariteit zijn weelderige krullen had laten kortwieken?) en hij hadden meteen het nodige om over te praten: beiden studeerden aan militaire academie Sandhurst en beiden zijn helikopterpiloot. Hussein neemt als regent de honneurs waar, koning Abdullah en koningin Rania zitten in Washington.

William legt het bezoek af namens zijn oma koningin Elizabeth. De sinds 1952 regerende 92-jarige koningin Elizabeth II heeft nooit een bezoek gebracht aan Israël, dat is gevestigd in het voormalige Britse mandaatgebied Palestina. Hij arriveert maandagavond in Israël, doet woensdag de Palestijnse gebieden aan en sluit het bezoek donderdag af op de Olijfberg.

De rol van de Britten bij de vestiging van een Joodse staat in Palestina is nog steeds omstreden. De laatste Britse troepen trokken zich in mei 1948 terug, wat onmiddellijk leidde tot het uitroepen van de staat Israël. Een overgrootmoeder van William, prinses Alice van Battenberg (1885-1969), is in Jeruzalem begraven. Hij zal haar graf bezoeken, dat ligt op de eerder genoemde Olijfberg, waardoor het als 'privébezoek' kan worden verkocht.

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws

Zie ook