Column Ella: Wat te doen met de Britse probleemprinses Beatrice van York?

Het is niet zo dat Bea de Engelse royals in verlegenheid brengt, ze is van onbesproken gedrag en nog een schat ook.

Lees ook

Wat te doen met de Britse probleemprinses Beatrice van York? Dat vraagt de eredivisie van de Windsors zich al jaren af en sinds kort lijkt ook haar vader prins Andrew – toch haar trouwste cheerleader – zich zorgen te maken.

Het is niet zo dat Bea de Engelse royals in verlegenheid brengt, ze is van onbesproken gedrag en nog een schat ook. Maar het zit ’m vooral in wat ze níet doet. De achtste in lijn voor de troon voorziet níet in haar eigen inkomen, ze woont níet zelfstandig, en heeft níet een doel in haar leven. Vanuit menselijk oogpunt is het sneu dat haar relaties niet beklijven en dat haar jongere zus prinses Eugenie dit najaar gaat trouwen. Maar je mag toch verwachten dat in 2018 een vrouw die dit jaar dertig wordt, en vanaf de eerste dag een bevoorrecht bestaan heeft, ook zonder partner iets van dat leven maakt. Haar vader moedigt dit inmiddels ook aan en heeft haar St. James’s Palace uitgezet. Daar deelde ze een enorm appartement met Eugenie, maar die woont inmiddels samen met haar verloofde Jack Brooksbank in een cottage op het terrein van Kensington Palace. En Andrew is niet van plan 22.740 euro huur te betalen om Beatrice alleen in St. James’s te laten wonen.

Als ze in Engeland is, kan ze overnachten in de Royal Lodge, de residentie van haar vader. In persberichten wordt echter benadrukt dat ze tegenwoordig vooral in New York is, voor ‘werk’. Hmm. Volgens haar LinkedIn is Bea ‘vice president of partnerships and strategy’ bij Afiniti.com, een softwarebedrijf dat zich bezighoudt met de toepassing van kunstmatige intelligentie, met filialen van Seattle tot Hong Kong. Fascinerend is dat ze ondanks die klinkende functieomschrijving nergens vermeld staat op de site. En nooit wordt gesignaleerd in de vestigingen, maar voortdurend rondhangt in Los Angeles, waar ze met vage celebs uit eten gaat. Beatrice zou als een soort matchmaker het bedrijf aan andere ondernemingen moeten koppelen. Haar afwezigheid op kantoor doet vermoeden dat ze meer een ‘brand ambassador’ is dan dat ze echt zit te zwoegen op deals.

‘Op LinkedIn is ze heel druk, maar ze gaat vooral uit eten met vage celebs’

Uitgaand van die rol maakt het ook beter te begrijpen dat ze als ‘fulltime zakenvrouw’ nog altijd veelvuldig duur (en op andermans kosten) vakantie viert. Soms hoop ik dat bij Beatrice het kwartje valt. Dat ze inziet dat haar vader meer waarde hecht aan haar status als royal / ‘professioneel carrièrevrouw’ dan zijzelf. En dat ze doorheeft dat haar moeder Sarah haar gebruikt om ook 22 jaar na haar scheiding nog tegen de Windsors aan te schurken tijdens vele moeder-dochtermomentjes. En dat ze voor zichzelf kiest. Zelfgebakken desembrood gaat verkopen of iets met haar graad in geschiedenis gaat doen. Iets wat haar gelukkig maakt, want afgaand op haar strakke koppie is het geen pretje om een overbodige prinses te zijn.

Laatste nieuws

Zie ook