Oranjes: tranen, Bey & Jay en Roodeschool

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima pakten de draad weer op, van Groningen tot Berkel & Rodenrijs.

Lees ook

Zelden zat een week voor de Oranje zo vol met hoogte- en dieptepunten. We zetten ze nog even voor je op een rij.

MAANDAG

Prinses Mabel genoot nog na van haar mooie prijs.

Pieter van Vollenhoven toonde zich een fan van Barbra. En bleek Streisand-wise onder een steen te hebben geleefd: ze stond in 2013 in Ziggo Dome. 

DINSDAG

Koningin Máxima reisde naar Groningen om een werkbezoek in te halen en legde vooraf een kort statement af over de dood van haar zusje. Het was menselijk en mooi en heel Nederland wilde wel even een spreekwoordelijke arm om haar heen leggen om haar te troosten. 

Prinses Margriet opende als erevoorzitter het nieuwe verenigingskantoor van het Nederlandse Rode Kruis aan de Anna van Saksenlaan in Den Haag. En ja, de 'zuster' op de foto achter haar, dat is ze zelf, uit haar eigen tijd als verpleegkundige (jawel, deze prinses heeft een écht vak geleerd!).

Margriet was in het gezelschap van haar zoon prins Pieter Christiaan die even hielp met de virtual reality tour.

's Avonds woonden Máxima en Amalia (14) het concert van de Carters bij, heel verstandig om even de zinnen te verzetten. Zeker in verdrietige tijden is het zaak het leven te vieren. 

WOENSDAG 

Koning Willem-Alexander begon de dag op Paleis Noordeinde met een riedeltje geloofsbrieven van inkomende ambassadeurs. Hoe groot is het verloop onder deze gasten maar niet? Hier biedt ambassadeur van de Republiek Moldavie, H.E. mevrouw Tatiana Parvu, hem haar geloofsbrieven aan…

… en ook de ambassadeur van Federale Democratische Republiek Ethiopie, Z.E. Abay Woldu Hagos, deed dat. Het Lelijke Faux Bloemstuk in de haard keek toe en dacht er het zijne van.

Daarna liet hij zich alwéér naar Groningen rijden voor de opening van de nieuwe spoorlijn tussen Roodeschool en Eemshaven.

Come on, Groningen – gun de andere provincies ook eens wat Oranjes.

En Máxima was in Berkel en Rodenrijs voor een MKB-bijeenkomst. Het was even tintelend als het eruit ziet, je ziet haar rechts in het midden zitten, weer een en al aandacht zoals gewoonlijk. 

Intussen bleek prins Constantijn het WK te volgen, wat we op een of andere manier niet achter hem gezocht hadden, maar dat maakt het des te leuker. 

Prinses Christina, hier met prinses Irene, maakte het onrustbarende nieuws bekend dat ze lijdt aan botkanker, maar ze bleef er optimistisch onder: 'Ik beschouw het als een chronische ziekte.'

En wij hopen met Rick Evers dat ze kan blijven dansen, want een foto als deze maakt vanzelf vrolijk. 

DONDERDAG

Koningin Máxima sprak in de Ridderzaal ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van het platform Wijzer in geldzaken, waar ze erevoorzitter van is. Ze oogde beslist nog wat mat…

…maar het was toch een geruststellend idee dat ze zin had in een paar van haar krankzinnige oorbellen.

Hare Majesteit ontving – verrassing! – van Minister Wopke Hoekstra een jubileummunt tijdens de viering van het 10-jarig jubileum van het platform Wijzer in geldzaken.

's Middags opende Máxima gebouw Zuid van de Performance Factory, een werk- en ontmoetingsplek in een voormalige textielfabriek in Enschede. Ze bleek die ochtend nog snel even een hoed in de achterbak te hebben gegooid, zodat het weer net een ander plaatje opleverde #profroyal.

De opening escaleerde al snel in een soort crossfit bootcamp met een gigantische garenklos. Hoe ludiek wil je het hebben? En dit allemaal omdat het ooit vervallen fabrieksterrein nu een werk- en ontmoetingsplek is met ruimte voor sport, horeca, kunst, cultuur, ambacht en ondernemerschap.

Koningin Máxima kreeg na aankomst een korte film te zien waarin de ondernemers van de Performance Factory zich presenteren. Aansluitend volgde een rondleiding door gebouw Zuid, waarbij onder andere de foodhal en enkele sociale ondernemingen worden bezocht. De sfeer was ontspannen en dat was prettig voor iedereen.

VRIJDAG

Koning Willem-Alexander opende in Amsterdam de Noordkaap, een nieuwe multifunctionele woonvoorziening van het Leger des Heils. De locatie in Amsterdam-Noord biedt integrale zorg en huisvest kwetsbare mensen, vanuit verschillende achtergronden, zelfstandig of in groepsverband. Toen Zijne Majesteit dat had afgehamerd, was het tijd voor de royal vrijmibo.

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws

Zie ook