Spectaculair: juwelen van De Bourbon de Parma onder hamer

De juwelencollectie van Marie Antoinette wordt na 200 jaar geveild.

Als je dacht dat de tiara-veiling al je-van-het was, dan is het te hopen dat je aandelen Adyen hebt voor de eerstvolgende grote klapper: Sotheby veilt de parels van Marie Antoinette.

Inderdaad, de Franse koningin die zo praktisch voorstelde dat de armen bij gebrek aan brood gewoon taart zouden eten. Haar parels maken deel uit van een collectie van meer dan honderd stukken van de De Bourbon-Parma's, die de familie in november laat veilen. Het gaat hier om sieraden met een rijke geschiedenis, die vaak nog nooit in het openbaar te zien zijn geweest.

Toppers in de collectie zijn de parels van Marie Antoinette. Toen het duidelijk werd dat het er voor haar somber uitzag in de Franse Revolutie, stuurde ze een deel van haar sieraden naar haar zus Marie Christine in Brussel. Marie Christine vertrouwde ze toe aan een hoveling die ze meenam naar Wenen. Daar gaf hij ze aan Marie Antoinette's neef, keizer Francis II.

Toen Marie Antoinette's dochter Marie Thérèse ↑ de hertogin van Angoulême in 1796 Wenen wist te bereiken, gaf Francis de sieraden aan haar. De hertogin, die zelf geen kinderen had, liet enkele stukken na aan haar nichtje prinses Louise, hertogin van Parma. Zo zijn ze in de familie Bourbon-Parma terechtgekomen.

Prins Carlos Bourbon-Parma (de Bourbon de Parme in het Nederfrans), de zoon van prinses Irene, is de huidige hertog van Parma.

Het gaat onder andere om deze ketting met diamanten en 331 natuurlijke parels die aan Marie Antoinette, koningin van Frankrijk, worden toegeschreven, met de geschatte waarde tussen € 172.000 – € 258.000.

Deze diamanten hanger met een natuurlijke parel wordt geschat op € 860.000 – € 1.700.000.

Diamanten parure van Marie-Antoinette met 95 diamanten, waaronder 5 solitair stenen. Gemaakt voor Louise van Frankrijk (1819-1864), kleindochter van Charles X, koning van Frankrijk en moeder van Robert I, hertog van Parma. Geschatte waarde € 300.000-500.000.

 

De 'Royal Jewels van de Bourbon-Parma Family' veiling is op 12 november 2018 bij Sotheby's Genève.

 

Foto's © Getty Images, foto prins Carlos © PPE Agency, bron: The Court Jeweller

Laatste nieuws