Royal Ascot: hoeden, koetsen, Queen!

De hertogin van Sussex maakt haar Ascot-debuut in stijl.

Lees ook

Het is een van de hoogtepunten van de societyzomer: Royal Ascot, een week vol paardenraces, celebs, fraaie outfits, hoge hoeden en genieten van het goede leven, in het bijzijn van de Windsors.

De Queen slaat als paardenmeisje Ascot nooit over. Aan de race doen ook haar eigen paarden mee en ze volgt hun prestaties op de voet. En is hilarisch blij / gegeneerd als er eentje wint en ze min of meer een prijs aan zichzelf moet uitreiken.

Ascot begon ook dit jaar met een processie van royals die in landauers eindigt bij de Royal Enclosure, ook bekend als het 'heilige der heiligen' van Ascot. "Alleen al voor de parkeerplaats van de Royal Enclosure is een wachtlijst van honderd jaar," aldus Ascots commercieel directeur Juliet Slot. Voor prins Charles en hertogin Camilla, in de tweede koets, geen enkel probleem: zij worden voor de Enclosure afgezet. 

In de tweede koets ook prinses Beatrice en prinses Eugenie van York (in Osman).

Beatrice, in Claire Mischevani, had ook ditmaal voor een teleurstellend normale hoed van Juliette Botterill gekozen. We missen haar wc-bril-uitspattingen…

In de koetsen zitten verder gasten die door Hare Majesteit zijn uitgenodigd, het is echt een beetje haar feestje. In haar eigen koets Lord Vesty, zoon prins Andrew en dochter prinses Anne. De Queen overziet het hele event en is degene die aan alles haar goedkeuring moet geven, waaronder de strenge dresscode. Hiervoor is speciaal iemand aangesteld als intermediair: 'Her Majesty’s Representative' Johnny Weatherby.

De koninklijke familie geeft via de eerder genoemde dresscode het voorbeeld van wat 'formal dress' in 2018 betekent. Voor vrouwen betekent dit dat rokken niet korter dan net boven de knie mogen zijn en dat je er niet inkomt met tops die spaghettibandjes hebben. Broekpakken en jumpsuits mogen, mits de broek tot op de enkel komt. Capri's en culottes zijn een no-no.

Hoeden zijn verplicht, liefst niet te ludiek en met een basis van minimaal 10 centimeter: je bent er dus niet met een kloeke haarspeld of een fascinator. Meghan nam revanche op haar redelijk desastreuze Oscar de la Renta van afgelopen weekend in een beeldig pakje. Het was all over Audrey Hepburn-vibes in Givenchy couture en een Philip Treacy hoed.

Harry en zij zaten met de Wessex'jes in de derde koets: niet helemaal Eredivisie, maar toch: not bad. Gravin Sophie droeg Emilia Wickstead met een hoed van Jane Taylor.

Voor mannen geldt 'morning dress' in zwart of grijs, kortom een jacquet met een hoge hoed die niet mag worden versierd met gekleurde linten. Nieuw dit jaar is de verplichting om sokken te dragen: een paar al te vrije geesten was vorig jaar met blote voeten in hun leren maatschoenen komen opdraven en dat vond Ascot (lees: de Queen) echt niet kunnen. Meghan heeft Harry al eerder in een hoge hoed gezien, maar moest er toch nog een beetje om lachen. Zijne Koninklijke Hoogheid onderging het lijdzaam – het moet wel liefde zijn. 

De royal tortels liepen samen met de rest van het gezelschap naar hun elite-enclave, as you do. 

En zowel Harry als Meghan hadden de dresscode helemaal begrepen. Leermomentje voor Meg: naaldhakken en een grasmat zijn geen ideale combinatie, de andere dames kozen voor een iets bredere hak. Live en learn, Duchess. 

Meghan had wijselijk besloten haar beeldige Givenchy niet te laten verpesten door een lelijk naambordje. Ze moet hebben gedacht: 'Als ze nu nog niet weten wie ik ben…' Harry daarentegen, meende geïdentificieerd te moeten worden #weinigzelfvertrouwen.

Voor een eerste keer zat de stemming er meteen leuk in.

 

Foto's © ANP, Getty Images, label ID's via UFO No More, Meghans Mirror en Heaven LM 

 

Laatste nieuws

Zie ook