Koningin Máxima: ‘Inés kon niet genezen’

Hare Majesteit geeft een aangrijpend statement over haar overleden zusje.

Lees ook

Omdat het best een beetje beladen was om weer in het openbaar te verschijnen na de verdrietige gebeurtenissen in Argentinië, heeft koningin Máxima in stilte een werkbezoek ingehaald, om er weer even in te komen.

Koning Willem-Alexander deed iets vergelijkbaars door voorafgaand aan de staatsbezoeken aan de Baltische staten een statement te maken, zodat daarna de aandacht weer op het werk gericht kon worden. De koningin koos dezelfde aanpak, omdat het ook voor haar vast al lastig genoeg is.  

"Ik vraag uw begrip, ik vind het moeilijk. Ik heb iets opgeschreven", aldus Máxima, zichtbaar aangedaan. "Sinds vandaag ben ik weer aan het werk na een moeilijke tijd en ben ik blij dat ik dit bezoek heb kunnen doen, omdat het zoveel betekent voor mensen met kanker. Mensen die ziek zijn, maar toch met hoop op genezing."

'Onze enige troost is dat Ines nu eindelijk vrede heeft kunnen vinden' 

Over haar zusje zei ze: "Mijn kleine, lieve begaafde zusje Inés. Ze kon niet genezen. Onze enige troost is dat ze nu eindelijk vrede heeft kunnen vinden. En ik wil echt mijn hele grote dank uitspreken voor de talloze brieven en berichten aan blijken van medeleven. Het heeft ons echt geholpen. En ik wil ook danken voor het respect dat iedereen heeft gehad voor onze familie. Dank, dank!"

Het was duidelijk dat de tranen Máxima hoog zaten, maar dat ze vastbesloten was om door te pakken. Mooi dat ze haar emoties gewoon liet zien. Het past bij de monarchie zoals die nu is, om menselijk te durven zijn. 

Máxima had het protonentherapiecentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) eigenlijk op 8 juni willen openen, maar moest toen afzeggen in verband met het overlijden van haar zus, Inés Zorreguieta. De opening werd op 8 juni overgenomen door de minister voor Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins.

De koningin ging vandaag alsnog langs, wat haar siert, want het is een belangrijk centrum. Protonentherapie is een innovatieve bestralingsbehandeling voor kankerpatiënten.

Het UMCG is het eerste ziekenhuis in Nederland dat sinds januari 2018 deze therapie aanbiedt. Het was prettig voor de koningin om na haar statement haar onverdeelde aandacht aan uitleg over de therapie te kunnen geven. Grappen over haar culotte bewaren we voor een volgende keer – fijn dat ze er weer is. 

Foto's © PPE Agency, Robin van Lonkhuijsen /  ANP

Laatste nieuws

Zie ook