Wil je zien: expositie over Frida Kahlo

Het is de eerste keer dat een tentoonstelling buiten Mexico haar kleding en intieme bezittingen zal vrijgeven.

Frida Kahlo, ze leefde van 1904 tot 1954, staat bekend om haar vele surrealistische kunstwerken die ze schilderde. Ook was Kahlo een bekend feministe. Het Mexicaanse icoon krijgt deze maand haar eigen expositie Frida Kahlo: Making Her Self up in het V&A Museum in Londen (te zien vanaf 16 juni). 

De tentoonstelling showt rond de tweehonderd persoonlijke voorwerpen van de artiest uit het 'blauwe huis', het huis waar ze geboren werd en overleed (nu is daar het Museum Frida Kahlo gevestigd). Wat je bijvoorbeeld allemaal kunt bekijken: persoonlijke brieven, heel veel outfits en make-up. Het is de eerste keer dat een tentoonstelling buiten Mexico haar kleding en intieme bezittingen zal vrijgeven. Zeker de moeite waard dus!

LEES OOK: Zien: tentoonstelling 'Heaven or Hell' met torenhoge designerhakken

Een persoonlijke band

Circe Henestrosa, hoofd van de School of Fashion, LASALLE College of the Arts en co-curator van de tentoonstelling  vertelt aan BBC Culture over de nalatenschap van Kahlo's stijl en over haar persoonlijke band met de kunstenares. "Frida was haar tijd ver vooruit. Ze is het model van de bohemian artist: uniek, rebels en tegenstrijdig. Een cultfiguur die is toegeëigend door feministen, kunstenaars, modeontwerpers en de populaire cultuur. Ik zou Kahlo's stijl beschrijven als persoonlijk, uniek, hybride en hedendaags. Haar identiteit is een complexe mix van politiek, persoonlijke omstandigheden vanwege haar lichamelijke beperkingen en haar gemengde afkomst."

Schoonheid

Haar monobrow extra laten showen was voor haar een manier om haar 'imperfecte' schoonheid te benadrukken. Ook weigerde ze om haar lichaams- en gezichtshaar te scheren. 

Naar aanleiding van de tentoonstelling maakte Stylight een infographic  waarin ze de stijl van Frida analyseren. Wat is jouw favoriete look?

Voorproef van de tentoonstelling ↓

© ANP

© ANP

Frida met haar man Diego Rivera, rond 1940.  

© GETTY IMAGES

BRON: V&A MUSEUM, BEELD: ANP, GETTY IMAGES

Laatste nieuws