Kassa! Thaise koning casht krap € 26 miljard

Hoeveel bladgoud kun je kopen van 26.000.000.000 euro?

Lees ook

Het was al voorspeld voor Vajiralongkorn (65) koning van Thailand werd: hij zou meer macht en meer geld naar zich toe trekken. En dat is nu ook gebeurd.

Door een wetswijziging waar hij zelf de voorzet voor gaf, heeft het Crown Property Bureau, dat het koninklijke fortuin sinds 1938 beheerde, 'alle bezittingen volledig overgedragen aan Zijne Majesteit zodat hij er naar eigen inzicht beslissingen over kan nemen'. 

Het gaat niet om een habbekrats, maar om omgerekend 25,8 miljard euro. Opmerkelijke twist is dat, omdat het nu privébezit is, de koning wel vermogensbelasting gaat betalen 'en dat gaat hij ook doen, net als alle burgers.' Het is een charmeoffensiefje om zijn imago wat te verbeteren. Officiële recente foto's horen hier ook bij, Vajiralongkorn laat zich niet langer afbeelden als ravenzwarte twintiger. 

Al mag hij nog graag de link met zijn mateloos populaire vader Bhumibol benadrukken. Vajiralongkorn is naast koning een ondernemend belegger. In maart kocht hij voor 129 miljoen euro aandelen in de Siam Cement Group en vorig jaar oktober schafte hij voor 430 miljoen euro aandelen in de Siam Commercial Bank aan, die allemaal op zijn eigen naam staan. Het maakt hem in één klap een van de rijkste monarchen ter wereld, want hij wás privé al miljardair. Tonnetje bladgoud voor de nieuwe jet, anyone?

 

Lees meer: Thaise Prinses Sirivannavari schrijft boek over de Royal Yorkies 

 

Foto's © Getty Images, Thai Royal Family

Laatste nieuws

Zie ook