7 vragen over prinses Cristina en haar bajesklant

Een ex-hertog die lang moet brommen wegens fraude en een prinses die 'loyaal tot op het obsessieve af' is: de Spaanse soap gaat een nieuwe fase in.

Lees ook

Iñaki Urdangarin, zwager van de Spaanse koning Felipe, is ook door het hooggerechtshof veroordeeld voor belastingfraude en verduistering. Hoe nu verder?  

Urdangarin is een gevangenisstraf van vijf jaar en tien maanden cel opgelegd. Dat is vijf maanden minder dan hij van de rechtbank kreeg. Dit is zijn laatste weekend als vrij man. Bij goed gedrag en wind mee mag hij echter over anderhalf jaar al met proefverlof, volgens Cadenaser.

Was hij niet de hertog van Palma?

Ja, drie jaar geleden ontnam koning Felipe zijn zus en zwager hun titel hertogin en hertog van Palma, vanwege de fraudezaak. Sindsdien zijn de familiale betrekkingen zeer koel te noemen.

Felipe is nog druk bezig de reputatieschade die zijn vader veroorzaakte weg te werken en liet weten dat de familie niet boven de wet staat. Zijn zus en haar man, hier links, zijn niet meer ten paleize gesignaleerd, 

Cristina was er toch ook bij betrokken?

Oud-handbalspeler Urdangarin is getrouwd met prinses Cristina, de zus van koning Felipe. Cristina werd verdacht van betrokkenheid bij de belastingfraude, maar zij werd begin vorig jaar door de rechtbank in Palma de Mallorca vrijgesproken.

Wel moest Cristina een schadevergoeding van 265.000 euro betalen.

Wanneer moet Iñaki zich melden?

Na de uitspraak binnen vijf dagen, dus reken op maandag. Welke gevangenis het wordt, is nog niet bekend, hij mag zelf kiezen.

In het geruchtencircuit wordt die van Zaballa genoemd, omdat die in de buurt van zijn familie is, maar die van Menorca is weer minder vol.

Waarom moet hij brommen?

De prinses en haar echtgenoot werden vier jaar geleden aangeklaagd. Urdangarin heeft via een sportstichting miljoenen euro's aan subsidie in eigen zak gestoken.

De prinses zat in het bestuur van de stichting en was mede-eigenaar van een bedrijf dat hielp bij de fraude.

Wat vindt Iñaki er zelf van?

Die meent onschuldig te zijn en heeft steeds als verweer gebracht dat hij ter goeder trouw handelde en niet precies wist wat er met de gelden gebeurde.

Zowel hij als Cristina hebben steeds meegewerkt aan het onderzoek en zich aan alle afspraken gehouden.

Hoe nu verder voor Cristina?

Wat de prinses gaat doen, is nog niet bekend. De relatie tussen haar en Iñaki heeft tot nu toe de fraudezaak overleefd. Wel is ze met hun vier kinderen verhuisd naar Zwitserland, om daar wat meer in de luwte te leven. Iñaki zal zijn gevangenisstraf moeten uitzitten in Spanje, om hem makkelijker te kunnen bezoeken, ligt terug verhuizen voor de hand.

Anderzijds wordt Cristina voor een groot deel onderhouden door haar vader, oud-koning Juan Carlos en zal het financieel geen probleem zijn om regelmatig vliegtickets voor vijf te kopen.

Hoe zit het met de scheidingsgeruchten?

Cristina is al die jaren onverschrokken achter haar man blijven staan en ze hebben samen zeven jaar schandalen en stress overleefd. Ze zijn samen met de kinderen op vakantie geweest, niets wijst erop dat de zeer koppige prinses nu opeens een scheiding zou voorbereiden, al speculeert de Spaanse pers daar wel over.

Insiders omschrijven haar echter als  'loyaal op het obsessieve af'. Zou Cristina van haar man af willen, dan was het logischer geweest om dat jaren geleden te doen, ook om de schade voor het koningshuis te beperken.

 

Foto's © Getty Images, BSR Agency   

Laatste nieuws

Zie ook