Staatsbezoek: aangeslagen Willem-Alexander alleen op pad

De koning reageert zeer aangeslagen op het verlies van zijn schoonzusje Inés.

Lees ook

Koning Willem-Alexander staat er de komende dagen alleen voor, bij de staatsbezoeken aan Letland, Estland en Litouwen.

Door het overlijden van haar zus Inés zal koningin Máxima hem niet vergezellen. En hoe begrijpelijk dat ook is, het is ook even slikken, omdat Hare Majesteit nu eenmaal altijd de nodige jeu aan dit soort agendapunten toevoegt, ook voor haar man, die kalm en professioneel, maar ook duidelijk aangeslagen weer aan het werk is gegaan.  

De koning reageerde zondagavond bij aankomst in het Letse Riga al even op de gebeurtenissen van vorige week. "Velen hebben meegeleefd met ons, en mede namens mijn vrouw ben ik heel erg dankbaar voor alle berichten die we ontvangen hebben en het medeleven", zei koning Willem-Alexander. "Mijn vrouw zal in gedachten bij het staatsbezoek zijn en ik ben in gedachten bij haar. Het heeft ons heel erg aangegrepen. Inés was ons intens dierbaar en ook nog een keer de peettante van Ariane", stelde de koning.

Goed, wat gaat Zijne Majesteit allemaal doen met andere heren-in-pakken? Het wordt een lange, volle week: vandaag en dinsdagmorgen is hij in Letland, dinsdagmiddag en woensdag in Estland en van woensdagavond tot en met vrijdag in Litouwen.

Het een en ander begon met een ceremonie in het kasteel van Riga…

…waar president Raimonds Vejonis van Letland de koning verwelkomde met een welkomsdansje dat een hoog Luizenmoedergehalte leek te hebben. 

De bezoeken staan in het teken van de lang gedeelde historische en economische banden van Nederland met Letland, Estland en Litouwen, die al in de veertiende eeuw geestdriftig handel dreven en ook nu nog samenwerken, onder andere in de Europese Unie en de NAVO. Een beetje afleiding in de vorm van een puber die een foto wilde was duidelijk welkom.

De staatsbezoeken – hier Willem-Alexander met de heer Maris Kucinskis, minister-president van Letland – vinden plaats in het jaar waarin Letland en Estland honderd jaar onafhankelijkheid vieren en Litouwen honderd jaar herwonnen onafhankelijkheid. Tijdens de drie staatsbezoeken wordt stilgestaan bij de viering van deze onafhankelijkheid en het belang ervan voor de drie landen. 

 

Foto's © ANP 

 

 

 

 

Laatste nieuws

Zie ook