Inés Zorreguieta in besloten kring begraven

Inés Zorreguieta, de op tragische wijze overleden jongste zus van koningin Máxima, is begraven in het bijzijn van haar familie.

Lees ook

Vrijdagavond (Nederlandse tijd) is Inés Zorreguieta (33) begraven in het bijzijn van haar familie. De uitvaart vond plaats op een half uur rijden van Buenos Aires.   

De koninklijke familie arriveerde vanmorgen in Argentinië en verblijft in een hotel vlakbij het appartement van Máxima's moeder Maria del Carmen Cerruti.

Maria ging woensdagavond met een vriendin kijken in het appartement van haar jongste dochter Inés, toen de hele dag telefoontjes niet werden beantwoord, aldus het verslag van de politie. Inés bleek toen al te zijn overleden. Daarna zijn meteen de hulpdiensten ingeschakeld en is het lichaam overgedragen aan een forensisch onderzoeksinstituut.

De dood van de jongste zus van koningin Máxima, die door intimi 'Inesita' werd genoemd, was geen misdrijf, maar zelfdoding. Dat heeft een eerste onderzoek uitgewezen, hebben de Argentijnse autoriteiten laten weten.

Nadat het lichaam was vrijgegeven, is meteen de begrafenis voor het 'ultimo adiós' voorbereid, dat gebeurt altijd heel snel in Argentinië. De begrafenis had plaats op de Parque Memorial in Pilar, een stadje 50 kilometer van de hoofdstad Buenos Aires. De ceremonie begon rond 21:00 Nederlandse tijd en duurde ongeveer een uur. In Argentinië was het middag. Op deze begraafplaats is vorig jaar augustus ook de vader van de koningin, Jorge Zorreguieta, begraven. Bij de begraafplaats was veel politie en beveiliging op de been. Een lokale krant telde 57 agenten en 17 politievoertuigen.

President Mauricio Macri van Argentinië, goed bevriend met het Koninklijk Paar, heeft zijn medeleven betuigd aan Máxima. Hij plaatste een rouwadvertentie, waarin hij zegt 'Máxima en de hele familie te vergezellen op dit trieste moment'. Inés Zorreguieta had via Macri een baan gekregen.

Inés, hier in in 2007 als peettante van prinses Ariane, studeerde psychologie aan de universiteit van Belgrano in Buenos Aires. In die tijd schreef ze een thesis over zelfmoord en wat vrouwen ertoe bracht die stap te zetten, zoals relatiecrises. De titel van het stuk: 'Genderverschillen in zelfmoord en gerelateerd gedrag'. Inés beschreef onder meer dat meer mannen dan vrouwen zelfmoord plegen en hoe hun pogingen ook vaker slagen dan die van vrouwen.

Ze studeerde af met 9,5 op tien punten, werkte tussen 2009 en 2011 bij de VN in Panama (Human Resources en Communicatie) maar keerde in 2012 terug naar Argentinië vanwege een scheiding van haar toenmalige partner. Ze werd behandeld voor een eetstoornis en depressies. 

In Argentinië is erg veel aandacht voor de dood van Inés. 

Zo werd zelfs het konvooi gefilmd waarmee de Oranjes vanaf het vliegtuig werden begeleid. 

En ook de aankomst van genodigden op de begraafplaats werd live gestreamd.

Onder hen Juliana Awada, de vrouw van president Macri, een goede vriendin van Máxima.

Het was een heel persoonlijke uitvaart, waarbij Máxima haar zusje zingend de laatste eer bewees met 'Is this love?' van Bob Marley. De Oranjes verplaatsten zich in een witte bus en vertrokken om 22:45 Nederlandse tijd van de begraafplaats. Willem-Alexander zal vrij snel terugkeren om maandag aan de staatsbezoeken van volgende week te beginnen. Wanneer Máxima terugkeert, is onduidelijk. Volgens de laatste berichten zou ook zij sneller dan eerder werd gedacht terugkomen. 

 

Foto's © ANP

 

Laatste nieuws

Zie ook