Slaaptrein: Queen en hertogin Meghan samen op pad

Hoe gaat dat voor het naar bed gaan: 'Nighty-night, Your Majesty!' Of toch gewoon 'Goodnight, granny'?

Overnachten bij je schoonfamilie is op zich al best spannend, maar let's have a thought voor Meghan, hertogin van Sussex. Die niet alleen een dag met de Queen op stap gaat, maar ook nog eens met haar in de royal trein overnacht.

Van niemand zal Meghan het vak zo goed kunnen leren als van de Opper Royal. Volgende week gaan ze samen een dagje naar Cheshire. Dat is een behoorlijk eind reizen, dus stappen ze volgens de Daily Mail woensdag in de Royal Trein om donderdagmorgen fris en fruitig te arriveren op Runcorn Station.

Koningin Elizabeth legt lange afstanden graag per trein af.

Ze heeft er eentje met haar negen wagons tot haar beschikking, uitgerust met haar wapenschild, slaapvertrekken, badkamers, kantoren, een keuken en uiteraard een zitgedeelte.

Het wordt vooral een vintage ervaring voor Meghan, want de trein is nog grotendeels in jaren zeventig staat (lees: niet heel luxe). Zo primitief als hier ziet het er niet meer uit, maar het is ook bepaald geen first class modern comfort.

Nog altijd niet veranderd zijn de eenpersoonsbedden die zijn opgemaakt met lakens en dekens, al zijn ze niet meer zoals deze (hier sliep koningin Mary, de oma van de Queen).

Het enige decadente aan de trein is de speciale vering, om het tere koninklijke gemoed zoveel mogelijk te sparen. En na half acht moeten alle hobbelige plekken in het spoor gepasseerd zijn, anders klotst het water uit de royal badkuip. Die zal niet héél erg verschillen van deze, waar de Queens vader koning George VI in dobberde (en rookte). Het streepje geeft de maximale hoeveelheid water aan, om verspilling door klotsen te vermijden.

Maar goed, zo'n beetje een heel etmaal in elkaars gezelschap, dus. Meghan is, afgaand van wat we van haar inmiddels gesloten insta weten, een vroege vogel die desnoods om zes uur al de zonnegroet doet. Van de Queen is bekend dat ze niet heel matineus is: die staat pas om half acht op, krijgt dan eerst thee met een biscuitje (dat ze thuis trouw deelt met de honden) en start dan rustig op met haar kamenier. Dan pas ziet ze de wereld, de kranten en de muesli onder ogen, een routine die ze inmiddels al 67 jaar in stand houdt en ook gewoon in de trein overeind zal blijven.

Meghan lijkt ons er goed aan te doen er bij het ontbijt niet meteen vol in te gaan, qua conversatie. Afgezien van een paar keer een kopje thee, een keer in gezelschap lunchen en een keer dineren zijn de twee nog nooit zo lang in elkaars gezelschap geweest, al helemaal niet zonder andere familieleden erbij. Beau Monde doet volgende week uitgebreid verslag van de avonturen van hertogin Meghan en het Nationale Monument, bij haar ook bekend als haar schoonoma. Royal Trainspotting? We're on it!  

 

Foto's © BSR Agency, ANP, Getty Images

Laatste nieuws