Zweden viert de Estelle & Oscar Show!

Klederdracht dragen voor volk en vaderland, de Zwoyals hebben het er maar druk mee.

Lees ook

Natuurlijk, het gaat om de Nationale Feestdag van Zweden. Defilés, marcheren, salueren, dat werk. Maar in de aanwezigheid van adorable kleinkinderen heeft koning Carl Gustaf eigenlijk geen schijn van kans.

Voor de Zweden is 6 juni sinds 1982 niet meer alleen de Dag van de Zweedse Vlag, maar de Nationale Feestdag. In 2005 ruilden ze tweede Pinksterdag om met 6 juni om ook (bijna) iedereen echt een vrije dag te kunnen geven. Onder de Zweden zelf leeft het niet zo, het zijn vooral de royals die voor de buitenwacht demonstreren hoe ontzéttend Zweeds ze zijn.

 

Een bericht dat is gedeeld door @abbaofficial op

Voor de meeste inwoners – en stiekem ook voor de Zwoyals – is het echte hoogtepunt van de maand Midsommar (Midzomer, 21 juni, ook bekend als de langste dag). Dat is de dag dat vrienden en familie bij elkaar komen, samen buiten eten en drinken, bloemen in hun haar dragen en eindeloos met die geel-met-blauwe vlag in de weer zijn. Maar geef toe, ABBA pakt voor vandaag ook best leuk uit.

Dus, wat deden de Zweedse Royals zoal voor volk en vaderland? Kroonprinses Victoria en prins Daniel trapten de festiviteiten vanmorgen af bij Kasteel Strömholm.

De prinses recyclede de luchtige By Malina jurk die ze ook droeg voor de doop van prins Oscar. 

Koning Gustaf gooide intussen het Koninklijk Paleis deels open voor het publiek…

…deelde 'De Denkende Hand' beurzen uit  (zoon en designer prins Carl Philip (rechts) zat in de jury…

…en koningin Silvia hulde zich weer welwillend in het nationale kostuum. Inderdaad, erg subtiel is het niet, maar het kleurt leuk bij de vlag en het is een aardige voorzet voor midzomer…

…al hebben we Hare Majesteit wel eens happier gezien. 

© Steam

Intussen hadden zijn onderdanen online weer eens pret met hun koning.

Prinses Estelle (6) kan er in ieder geval niet genoeg van krijgen en zelfs prins Grumpy Oscar (2) was buitengewoon goedgeluimd voor de festiviteiten. 

Prins Carl Philip (naast het kanon, in het midden) had zich even omgekleed in uniform voor het wisselen van de hofwacht. 

Het staatshoofd deelde nog wat medailles uit waar hij zelf opstond (it's good to be king).

En prinses Estelle stal zoals gezegd de show. Haar ouders hadden een vooruitziende blik toen ze haar naam kozen.

Prins Oscar leek iets minder begeesterd over de gang van zaken in het algemeen en zijn jasje in het bijzonder. 

En dan helpt het niet als je bazige zus je instructies toe lispelt.

Gelukkig was Zijne Koninklijke Hoogheid makkelijk af te leiden. Wel een beetje jammer dat hij ontzettend zijn best deed om ín het water te vallen. De Bazige Zus vindt het overduidelijk onvoorstelbaar onprofessioneel gedrag van de jonge hertog.  

En zelfs de EU viert de Zweedse Nationale Dag. Nu willen wij óók een gifje van, pakweg,  Koningsdag, uiteraard.

 

Foto's © Kungahuset, BSR Agency

Laatste nieuws

Zie ook