Oranjes: Brussel, Appeltjes en groot verdriet…

De drukke werkweek van Willem-Alexander en Máxima werd overschaduwd door buitengewoon triest nieuws uit Buenos Aires.

Lees ook

De Benelux, werkbezoeken, openingen assorti – het viel allemaal in het niet bij het verdrietige nieuws dat donderdag vanuit Buenos Aires kwam.  

Ineen geklemd tussen een week core business en India, een privéweekend in Duitsland en een aanstaande lange, intensieve week op staatsbezoek in de Baltische Staten werd voor de Oranjes deze week alles overschaduwd door de dood van de zus van koningin Máxima.

DINSDAG 

Koningin Máxima opende samen met patiënten het nieuwe gebouw van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht. En dat deed ze zwierig door een oranje lap van een naambord te trekken. All in a days work!

Ze leende haar naam al veel eerder aan de instelling op de oude locatie, vandaar dat het prinses blijft en geen koningin Máxima Centrum wordt.

En soms vergeten we door alle pracht en praal wel eens hoe ontzettend lief ze ook kan zijn en hoe fijn het is dat ze aandacht genegeerd voor zo'n belangrijk behandelcentrum. We're not crying, we're not crying…

Koning Willem-Alexander zat intussen te Brussel om daar het 60-jarig bestaan van de Benelux te vieren met groothertog Henri van Luxemburg en koning Filip van België.

WOENSDAG

's Morgens reikte koningin Máxima op Paleis Noordeinde de Appeltjes van Oranje uit, waarmee het Oranje Fonds jaarlijks sociale initiatieven beloont die op succesvolle wijze groepen mensen verbinden en anderen inspireren. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

De winnaars van 2018 zijn Buddy to Buddy uit Zutphen, Yets Foundation uit Vlaardingen en de Excel Arts Academy uit Curaçao.

's Middags was Máxima bij een conferentie over dak- en thuisloze jongeren, georganiseerd door Stichting Zwerfjongeren Nederland (SZN) en Kansfonds. In Nederland leven ruim 12.000 dak- en thuisloze jongeren.

SZN is sinds 2003 een onafhankelijke belangenbehartiger van dak- en thuisloze jongeren in Nederland. Kansfonds helpt mensen omzien naar de kwetsbaarsten in onze samenleving, zodat niemand buitengesloten raakt. Voor dat laatste maken de Oranjes zich al jaren sterk.

Strike a pose! Prins Constantijn lijkt steeds meer lol in zijn Twitteraccount te krijgen. Zijn al die Start-up Tech Updates niet eens te combineren met een kiekje van de Royal Labrador? 

Rond Hilvarenbeek bezocht de koning het resultaat van burgerinitiatieven. Door modernisering werd het pomphuis in Haghorst overbodig en een rijksmonument.

In overleg met Rijkswaterstaat transformeerden enkele bewoners de pomp tot generator voor de opwekking van energie via waterkracht. Inmiddels levert het pomphuis via de lokale energiecoöperatie Hilverstroom elektriciteit aan haar leden in Hilvarenbeek.


Na Haghorst ging de Koning naar ‘de Melkfabriek’, een kunstwerk in aanbouw op een wandel- en kunstroute door het natuurgebied rondom Esbeek. Hij bezichtigde er een koe en dacht er het zijne van. De wandel- en kunstroute wordt beheerd en onderhouden door een stichting bestaande uit vrijwilligers

DONDERDAG

Op donderdagmorgen werd bekend dat Inés Zorreguieta (33), de jongste zus van koningin Máxima, was overleden. De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigde dat ze woensdag in Buenos Aires om het leven was gekomen, 'vermoedelijk door zelfdoding'. Inés was in 2007 peettante van prinses Ariane.  

Inés had geen gemakkelijk leven, ze kampte met anorexia en depressies. Volgens de Argentijnse krant Clarín zou Máxima geregeld, maar tevergeefs hebben geprobeerd Inés naar Nederland te halen. De koningin was, begrijpelijkerwijs, 'geschokt en ontdaan' door het verdrietige nieuws. En haar agenda werd aangepast: zo zal ze volgende week niet bij de staatsbezoeken aan Letland, Estland en Litouwen zijn.

 

Openingsbeeld © Patrick van Katwijk / Getty Images, andere foto's © ANP

Laatste nieuws

Zie ook