Eerste solo-expositie voor prins Nikolaos

Prins 'Skylightchaser' heeft succes met zijn grote liefde: mooie foto's van zijn vaderland maken.

Lees ook

Dat prins Nikolaos van Griekenland een enthousiast fotograaf is, is bekend. Maar dat hij met zijn werk een eerste solo-expeditie heeft weten te scoren, zag niemand aankomen.

In 1981 was de prins even in Griekenland, krap vijf uur lang. De koninklijke familie was verbannen na de revolutie, maar had toestemming gekregen om de begrafenis van koningin Frederica – Nikolaos' oma – bij te wonen.

Die paar uur in Griekenland volstonden om een diep verlangen naar zijn vaderland aan te wakkeren dat hij nooit meer kwijtraakte. Niet Rome, waar hij is geboren, of Londen, waar hij opgroeide, werden ooit zijn thuis. "Ik heb me nooit Engels gevoeld," zegt hij tegen ABC News. "Ik ben Grieks grootgebracht en ik heb me altijd Grieks gevoeld, hoewel ik het land niet in mocht." Hier prijkt de prins naast de vlag, met zijn harige adoptiezoon Rumi. 

Zijn culturele opvoeding kreeg Nikolaos (op schoot) via het Hellenic College van Londen, een kostschool die zijn ouders, koning Constantijn en koningin Anne-Marie hadden opgericht in Knightsbridge. Daar, te midden van kinderen uit andere Griekse gezinnen, werd hij 'op de hellenistische manier geschoold'. "Ik leefde mijn dagelijkse leven als Griek tussen de Grieken," zegt hij.

Het gevoel erbij te horen, duurde meestal tot de vakantie begon. "Zij gingen dan naar huis, naar Griekenland," zegt hij. "Ik wilde heel graag mee, om in het land zelf te zijn met mijn vrienden, maar dat kon niet,' zegt hij. Nikolaos staat hier rechts, links kroonprins Pavlos, in het midden prinses Alexia. 

Het intense verlangen naar Griekenland is een van de meest aanwezige elementen in Nikolaos' werk als fotograaf.

Zijn landschappen, waarin hij het licht, de beweging en de kleuren van Griekenland vangt. "Het zit er beslist in, al is het niet altijd mijn bedoeling," aldus de prins.   

"Het is heel boeiend, zegt John Tatoulos, directeur van het Hellenic Museum in Melbourne, waar de prins zijn eerste solo-expositie 'Journey of Light' mag houden.

"Toen ik zijn werk voor het eerst zag, had ik meteen het gevoel dat hij die stemming, die essentie, die magie pakte, vooral in zijn foto's van de zee, als het licht op het water valt."

Echtgenote prinses Tatiana is alvast heel trots op Nikolaos.

Sinds de ban op de Griekse royals is opgegeven en ze als gewone burgers het land weer in mogen, woont Nikolaos met zijn vrouw prinses Tatiana in Athene.

"Ik hoop dat mijn foto's mensen aanspreken die hun geboorteland lang hebben moeten missen," zegt hij. "Als ze de beelden zien, denk ik dat ze zich zullen kunnen identificeren met wat er omging in mijn ziel, toen ik ze nam."

 

Foto's © Hellenic Museum Melbourne, HKH prins Nikolaos, Greek Royal Family, BSR Agency, bron ABC News

Laatste nieuws

Zie ook