Waarom zijn er zo weinig gouden tiara’s?

Zeldzaam, bijzonder, weird & wonderful: gouden tiara's zijn echt een klasse apart.

Lees ook

Je zou denken dat goud als superdeluxe materiaal de go-to basis van de betere tiara's is, maar niets is minder waar: gouden tiara's zijn zelfs vrij zeldzaam. Maar ze zíjn er wel.

Waarom er zo weinig gouden tiara's zijn, is niet duidelijk. De ene juwelier zegt dat goud als vrij zacht materiaal niet zo makkelijk te bewerken is. De ander gooit het op de nogal aanwezige kleur, een derde wijt het schaarse aantal aan het feit dat ze een beetje ouderwets zijn.

© ANP

Toch staat 'gold on top' vrolijk en chic, zoals koningin Máxima in Luxemburg bewees met een goudkleurige haardecoratie. Dát was gewoon daywear, maar voor royals die 's avonds eens voor echt goud willen gaan, zijn de volgende exemplaren beschikbaar. En heel opvallend: goud blinkt vooral in Scandinavië.

Tuintje op haar hoofd

© ANP

De Naasut Tiara was een geschenk van Groenland, een autonoom gebied binnen het Koninkrijk Denemarken, aan koningin Margrethe voor haar 40-jarig regeringsjubileum.

© Getty Images 

De tiara is ontworpen door Nicholas Appel, 'Naasut' betekent bloemen in het Groenlands. Het gele goud bestaat uit omgesmolten munten van Groenlands goud die in eerste instantie waren geslagen voor het International Polar Year.  

Bloemetjes en beestjes

© Julian Parker / Getty Images 

De Gouden Klaprozen vormen niet zozeer een tiara, maar meer een enorm haarsieraad dat het koninklijke kapsel bedekt met gouden klaprozen en insecten die met edelstenen zijn bedekt. Voor de liefhebber, zullen we maar zeggen. Wijlen koning Hussein van Jordanië denkt er hier het zijne van. 

'Lasers on stun, Harald'

© Getty Images 

Het Vikingschip wordt ook wel de Modern Gold Tiara genoemd, al omschrijft The Royal Order of Splendour 'm ook terecht als 'iets dat rechtstreeks uit Battlestar Galactica lijkt te komen'. Koningin Sonja van Noorwegen kreeg hem voor haar zestigste verjaardag van koning Harald.

© Getty Images 

Veel gouden banen, daartussen kleine diamantjes. De gekleurde steen in het midden kan worden gewisseld: Sonja draagt 'm met toermalijn, topaas en soms met alleen diamanten. Er hoort ook een bijna-choker bij en bijpassende oorhangers.

De Cameo Tiara

© ANP

Een van de mooiste en geliefdste gouden tiara's is de Zweedse Cameo uit 1809, een bepareld snoesje met een hoog Disneygehalte, dat vooral wordt gekozen door de hoogste dames van het koningshuis: koningin Silvia en kroonprinses Victoria. Ze droegen hem allebei op hun huwelijk.

 

Openingsfoto's © ANP, met dank aan The Royal Order of Splendour    

Laatste nieuws

Zie ook