Maurits en Marilène 20 jaar getrouwd

Prins Maurits en prinses Marilène vieren vandaag hun porseleinen huwelijk, alle reden voor een Throwback Tuesday over 29 mei 1998!

Lees ook

Prins Maurits en Marilène van den Broek waren in 1998 de eersten van hun lichting die in het huwelijk traden.

De tweedaagse bruiloft in Apeldoorn gold als een masterclass voor álle andere Van Vollenhovens, Oranjes en Bourbonnetjes van hun leeftijd. Het was het eerste Oranjehuwelijk sinds dat van prinses Christina in 1975.

Kuikens leken het nog bij de verloving in 1997. Marilène in ouwelijke kleding van Pauw, Maurits in een pak. Twee mensen die elkaar in hun studententijd hadden leren kennen en zich nu opeens als volwassenen moesten gedragen, ze konden hun lachen amper inhouden.

Het hielp niet dat ze naast volwassenen met serieuze trouwplannen ook nog eens tot de koninklijke familie behoorden. Maurits was destijds vijfde in lijn van troonopvolging, Marilène was in één klap een BN'er.

Voor het burgerlijk huwelijk, waarbij ze niet alleen voor de wet met Maurits trouwde, maar ook Hare Hoogheid prinses Marilène werd, droeg de bruid passend iets oranjes.

Bijzonder was dat prinses Juliana, de oma van prins Maurits, bij beide ceremonies aanwezig was: links de kerkelijke, rechts de burgerlijke. Ze kampte toen al met verwarring en opstandige buien.

Het was een van de laatste publiekelijke optredens van de oud-koningin die destijds voor enige reuring zorgde door als protestante royal ter roomse communie te gaan.

De bruid droeg een jurk van Belgische ontwerper Pierre Yves van ivoorkleurige zijde Duchess. Het lijfje was een haltertop met kant, ze droeg er een jasje met een brede kraag op.

Van de Oranjes mocht ze de Korenaar Tiara lenen, een stuk uit de 18de eeuw, dat jammer genoeg amper te zien was. 

Beatrix mag dan als koningin best een intimiderende persoonlijkheid zijn geweest, uit deze foto blijkt dat ze ook heel geliefd was (en hartelijk kon zijn).

Emily Bremers was op dat moment nog de vriendin van Willem-Alexander, maar moest door een zijdeur de kerk uit. De relatie liep destijds op zijn eind, in september bleek dat ze uit elkaar waren. De kroonprins leerde in april 1999 ene Máxima Zorreguieta kennen.  

De net getrouwde prins en kersverse prinses maakten in een landauer de rit van de Grote Kerk naar het paleis. Bij hen zaten bruidsmeisjes barones Giverny van Heemstra en jonkvrouw Marie-Christine Alting von Geusau, beiden destijds vier jaar.

A good time was had by all, zoveel was wel duidelijk. 

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws

Zie ook