Europese royals vieren feest met prins Frederik (50)

Vele gekroonde hoofden hebben zich in Kopenhagen verzameld om de 50ste verjaardag van de Deense kroonprins te vieren.

Lees ook

Over aandacht voor zijn 50ste verjaardag heeft Deense kroonprins Frederik niet te klagen: Kopenhagen heeft vandaag de hoogste royaltydichtheid ter wereld.

De speciale verjaardag van de kroonprins wordt al de hele week gevierd, met onder andere een Royal Runde onthulling van een fraai nieuw portret …

…en een nieuwe foto van zijn gezin.

Vandaag was er een balkonmoment met de naaste koninklijke familie bij het wisselen van de wacht voor Paleis Amalienborg. En het was aandoenlijk hoe aangedaan de kroonprins was bij de aanblik van de massa Denen die daarbij aanwezig was.

Zo zag het eruit vanuit het oogpunt van de Deense royals. Leuke, kordate zwaaitechniek heeft het Deense staatshoofd en wat wordt er ontroerend veel van deze man gehouden! 

Intussen druppelden in Paleis Amalienborg ook de gasten voor het grote feest dat koningin Margrethe II voor haar zoon geeft binnen. Links prins Constantine Alexios van Griekenland, rechts zijn zus prinses Maria Olympia, respectievelijk een achterneefje en – nicht van Frederik. Beiden moesten duidelijk nog even door de wasstraat voor het label 'white tie' gepast is.

En werden al eerder op het paleisplein gespot, met hun ouders.

Rond een uur of zeven kwamen de eersten van 360 gasten Paleis Christianborg binnen, waar in de Ridderzaal het diner zou plaats hebben. 

Onder hen politici en hoogwaardigheidsbekleders, maar ook veel vrienden en vertegenwoordigers van goede doelen waar de kroonprins beschermheer van is. Dit stond er op het menu: 

Wat we van deze intocht konden leren is dat een schoudertasje elke avondjurk verpest en dat het loont om white tie te combineren met even een bezoek aan de kapper om het te laten opsteken of uitföhnen.

Schitterend door afwezigheid: Spanje, Engeland en Monaco. Omdat het geen staatsaangelegenheid is, maar een privéfeest, is men niet verplicht iedereen uit te nodigen dan wel een afvaardiging te sturen. Het zegt wel iets over de onderlinge royal verhoudingen in Europa.

En zoals dat gaat: hoe later de aankomst, hoe schoner het volk. De Deense koninklijke familie arriveerde als laatste, met het feestvarken als klapstuk.

Koningin Margrethe leek een beetje moeilijk te lopen, maar was spectaculair as ever in koraalroze kant met klokmouwen waar haar ordelint lekker bij vloekte. En omdat ze nu eenmaal Margrethe is en gevoel voor glamour heeft, ook haar gouden Naasut Tiara #alseenbaas.

Heel leuk aan de Denen: éérst een hartelijke kus…

…daarna pas een beleefd kniksje.

En vervolgens samen richting Ridderzaal.

Hare Majesteit ontving de gasten zittend…

…maar hield later wel staand een speech.

Frederik en Mary arriveerden per koets, het stel maakte nog een leuke omweg door Kopenhagen naar het feest, om ook het volk nog even een wuifmomentje te kunnen. Frederik was in gala-uniform,

Mary koos voor een Lasse Spangenberg de Edwardiaanse tiara die ze nog niet lang geleden zelf aanschafte op een veiling. Hij kan ook als collier worden gedragen en ze zag er buitengewoon kroonprinsesserig in uit #enzodoejedat.

Alle bevriende koningshuizen hebben een afvaardiging gestuurd, zij arriveerden per bus, waarbij Willem-Alexander als professioneel echtgenoot heel schattig de clutch van Maxima droeg.

Prinses Marie in Elie Saab met echtgenoot prins Joachim. Voor Joachims oudste zoon uit zijn eerste huwelijk, prins Nikolai van Denemarken (links), was het zijn eerste royal gala-avond.

Hij is een volle neef van kroonprins Frederik en zat vanavond naast zijn achternichtje Maria-Olympia van Griekenland, lekker junior royals onder elkaar.

Prinses Benedikte, zus van koningin Margrethe, in lichtblauw met de Sayn-Wittgenstein-Berleburg Fringe tiara.

Aanwezig waren uiteraard de royal buren, zoals Noorwegen, met Mette-Marit in de Daisy Bandeau.

…en Zweden. Koningin Silvia droeg Georg & Arend en de Edward VII tiara met robijnen…

…en kroonprinses Victoria een Camilla Thulin met de Baden Fringe tiara.

Maar ook koning Filip en koningin Mathilde, met de Lauerkrans van Brabant, waren aanwezig…

…en koning Willem-Alexander en koningin Máxima, in een reeds bekende, beeldige Taminiau, met de diamanten bandeau (na een weekje staatsbezoek had ze vermoedelijk behoefte aan even iets simpels, voor zover je dit rijtje mega-diamanten simpel kunt noemen).

Kroonprins Pavlos kwam met kroonprinses Marie-Chantal van Griekenland, die een nieuwe, zeer bescheiden tiara droeg, vermoedelijk om haar dochter extra te laten shinen. Achter hen eerdergenoemde prins Constantine Alexios van Griekenland en zijn prinses Maria Olympia die elkaars date waren.

Haar eerste echte tiara-momentje stond Olympia goed! Het is de Miller Fringe, een diamanten ijspegelgeval van haar moeder.

Koningin Anne-Marie, een tante van Frederik, en koning Constantine van Griekenland konden er ook bij zijn, ondanks de zwakke gezondheid van de oud-koning.  

En heel aardig: ook gravin Alexandra, eerste vrouw van prins Joachim en ex-schoonzusje van Frederik, was erbij. In haar Alexandrine Drop Tiara.

Henri en Maria Teresa van Luxemburg, de laatste met de Chaumet tiara die schoondochter Stéphanie eerder deze week nog droeg.

Prinses Sophia van Liechtenstein in het groen met de Habsburg Fringe tiara. 

 

Foto's © PPE Agency, ANP,  screenshots DR.DK

Laatste nieuws

Zie ook