Hoe zit het met de raven van de Windsors?

De vogels leven als royals bij de Tower en beschermen het koninkrijk.

Lees ook

Afgaand op een eeuwenoude legende staat of valt het koningschap van de Queen met de aanwezigheid van een stelletje uiterst eigenwijze zwarte raven die bijna net zo beroemd zijn als zij.

Een van de meest obscure functies op de loonlijst van De Kroon is die van Ravenmeester. De huidige heet Chris Skaife en heeft kans gezien om van de beroemde raven bij de London Tower een ware online hit te maken: de man heeft bijna 55.000 volgers op Twitter, die hij elke dag laat meegenieten van de Royal Raven.

© Ravenmaster Chris Skaife

De tamme raven zijn intelligente en nieuwsgierige vogels die rond de Tower zo in de watten worden gelegd, dat ze wel veertig jaar kunnen worden. Ze kunnen kleine stukjes vliegen en krijgen vers vlees en levertraan. Ze staan bekend als 'de mooiste raven van Europa', hoewel er vermoedelijk nooit een beautycontest is gehouden.

© Ravenmaster Chris Skaife

Deze schoonheid heet Merlina en toegegeven, ze mag er zijn #goodfeathersday. Haar hobby is in de buurt rondvliegen en kraaien wegjagen, want verschil moet er zijn en zo. 

Zoals het een goede monarchie betaamt, is die van Engeland vergeven van spannende legendes en hier en daar wat bijgeloof. De eerste wilde ravenkolonie zou zich rond de tijd van Charles II (die zat van 1660 tot 1685 op de troon) in de Tower hebben gevestigd. In hartje stad was altijd wat te eten en als alleseters hielden ze de straten mooi schoon.

Later werden ze bijgevoerd en steeds tammer. Het zou ongeluk brengen om ze iets aan te doen. Daar hebben ze hun speciale status aan te danken. 

En zo is de must-have ontstaan van minimaal zes raven die in de Tower of London wonen. "Vliegen de raven weg, dan zal de Kroon vallen en het rijk ineenstorten," zegt Chris. "Om die reden heb ik er zeven, eentje als reserve." Hier zie je hem met zijn nieuwste aanwinst Poppy, een babyraaf die nog in opleiding is.

© Ravenmaster Chris Skaife

Hier pakt Poppy even haar momentje. De huidige raven zijn allemaal eigen kweek, staan op de loonlijst als 'soldaten van het koninkrijk' en kunnen ook 'ontslagen' worden bij wangedrag. Zo moest Raaf George in 1986 naar de Mountain Zoo in Wales, omdat hij als een echte hooligan steeds antennes sloopte uit pure baldadigheid.

Ook in 1996 werden er twee 'ontslagen' wegens 'gedrag dat ongewenst is voor bewoners van de Tower' (ze jatten als de euh… raven). En Raaf Grog vond het in 1981 na 21 jaar trouwe dienst aan de Kroon zelf welletjes, vloog weg en verruilde de Tower voor een pub vanwege een voorkeur voor vette hap. Chris heeft er al boeken vol over geschreven. 

Legendarisch was ook Edgar Sopper die doorhad dat de dood van een collega-raaf altijd ultieme aandacht opleverde van de andere vogels én hun verzorgers.

"Edgar mocht zich graag doodhouden en deed dat zeer overtuigend. Op het moment dat de Ravenmaster dan ontzet het 'lijk' oppakte, beet Edgar in zijn vinger en fladderde krakend van het lachen weg." Ook Merlina heeft zo haar manieren om de aandacht te trekken. Het koninkrijk lijkt voorlopig nog wel even overeind te blijven.     

 

Foto's © Ravenmaster Chris Skaife, Tower of London 

Laatste nieuws

Zie ook