LIVEBLOG Royal wedding prins Harry en Meghan Markle

Het sprookje dat in 2016 begon met een blind date beleeft vandaag een hoogtepunt met het huwelijk van het jaar!

Lees ook

Vandaag laten de Windsors weer eens zien hoe goed ze zijn in 'pump & circumstance' als prins Harry, zesde in de lijn voor de troon, trouwt met Amerikaanse actrice Meghan Markle. Beau Monde houdt je de hele dag van alles op de hoogte met de mooiste foto's en insider weetjes.

Goed om te weten

  • Harry en Meghan geven elkaar het jawoord tussen 13:00 en 13:50
  • Tussen 14:00 en 14:30 is er een rondrit door Windsor
  • Updates staan bovenaan deze post, voor het hele liveblog even naar beneden scrollen

Happy Royal Wedding Day, everyone!

15:00

Congrats to the Sussex'jes! Hiermee sluiten we het liveblog. Prins Charles geeft vanavond voor familie en vrienden van Harry en Meghan een privéfeest in Frogmore House, op een halve mijl van Windsor Castle gelegen. Deze 17de eeuwse residentie was ook het decor voor de verlovingsfoto's van Harry en Meghan.  

14:30 

De 600 genodigden kuieren tijdens de rijtoer naar het kasteel. Daar worden ze intussen door de Queen getrakteerd op een hapje en een drankje in St. George's Hall. Het is een soort late-lunch-vroege-tea-hybride met kleine hapjes. Waarbij het nog best een uitdaging zal zijn om zonder zitgelegenheid een drankje en een kommetje vast te houden en te consumeren.

Op het menu, door het bruidspaar samengesteld in overleg met Royal Chef Mark Flanagan, onder andere asperges, doperwtjes en artisjokken (Meghan is érg van de groenten). Maar ook hapklare crème brulée, biscuitjes met mango pannacotta en gele macarons.

Dessertchef Selwyn Stoby maakt de favoriete chocoladetruffels van de Queen, die bij elk Windorfeest worden geserveerd.

14:10

Het kersverse bruidspaar werd door de familie uitgewuifd voor hun korte rijtoer door Windsor in een open Ascot Landauer. Deze is gekozen omdat die open en hoog is en het beste zicht op het bruidspaar biedt.

De koets wordt begeleid door de Windsor Greys. Deze paarden zijn gewend aan processies en rijden ook tijdens bijvoorbeeld Trooping The Colour en de Opening of Parliament, de Engelse versie van Prinsjesdag. Milford Haven, Plymouth en vader en zoon Storm and Tyrone trekken de koets en Sir Basil and Londonderry rijden ernaast.

Tijd voor de rit door Windsor!

14:05

Bij gebrek aan een balkon op Windsor Castle kusten prins Harry en Meghan elkaar …

…op de trappen van St George's Chapel.

En die kus hebben we voor de liefhebbers ook in een gifje…

13:48

Ook andere Windsorbruiden droegen een aandenken aan koningin Mary op hun bruiloft, veelal kant die in hun jurk was verwerkt. Meghan heeft gekozen voor de lievelingstiara van Mary.

13:36

Dat had ze als tiener toch ook niet kunnen dromen #BuckinghamPalace

Het is officieel: maak kennis met de Hertogin van Sussex!

Zo vaak tilt de kersverse hertog nu ook weer geen sluier op…

De ceremonie werd geleid door David Connor, de Dean of Windsor, de huispriester van St. George's Chapel en Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury. Op verzoek van Harry en Meghan hield Bruce Curry, de Amerikaanse bisschop en voorzitter van de Episcopaalse Kerk, de preek.

De dienst was heel persoonlijk: klassieke gezangen zoals 'Guide Me, O Thou Great Redeemer', maar ook 'Stand By Me' en een selectie van Bach, Edward Elgar, Gabriel Faure en Franz Schubert, allemaal geen heel zware kost. Net als Kate in 2011 en Diana in 1981 zag Meghan af van de belofte om Harry 'te dienen en gehoorzamen', maar opteerde ze voor een moderne gelofte.

De Queens satirische alter ego was niet de enige die de Amerikaanse preek buitengewoon… apart vond.

De ringen zijn gemaakt door hofleverancier Cleave and Company. Meghans ring is gemaakt uit goud gemijnd in Wales, een geschenk van de Queen. Harry's ring is een platina band met een speciaal bewerkt oppervlak.

Door haar huwelijk is Meghan een Koninklijke Hoogheid geworden. Prins Harry heeft vanmorgen een hertogdom gekregen van de Queen. Hij is nu Hertog van Sussex, graaf van Dumbarton en baron Kilkeel. Dat betekent dat Meghan nu Hare Koninklijke Hoogheid De Hertogin van Sussex is. In de praktijk zal dat hertogin Meghan worden.

13:03

De bruid liep, moderne vrouw als ze is, met het bruidsgrut, alleen naar binnen. Halverwege de kerk bood haar schoonvader prins Charles haar zijn arm aan voor het laatste stukje. Hij viel op Meghans verzoek in voor haar vader, die zoals gezegd vanwege ziekte verhinderd is. Voor Charles was het ook best een momentje: hij had altijd graag een dochter gewild en kon er zo toch een keertje eentje naar het altaar begeleiden.

Het had de zegen van Thomas Markle, die vanuit Mexico liet weten 'dankbaar en vereerd' te zijn door het gebaar. Hij liet ook te weten op de televisie naar de ceremonie te zullen kijken "op een veilige en afgesloten plek, hopelijk zonder pers."

13:02

En wat is ze mooi.

13:00

Daar komt de bruid!

Meghans jurk is ontworpen door Britse ontwerper Clare Waight Keller, style en art director bij Givenchy.

Meghan heeft de laatste nacht voor haar huwelijk doorgebracht in het Cliveden House Hotel in Berkshire, op 25 minuten rijden van Windsor Castle.

De rit terug naar het kasteel maakte ze met haar moeder Doria in een van de Bentley's van de Queen, een staatslimousine. As you do.

Op de bruidskinderen is niet bezuinigd!

Als de op één na belangrijkste vrouw van vandaag is de Queen als laatste bruidsgast gearriveerd #alseenbaas.

En ook prins Philip kon erbij zijn, met nieuwe heup en al. De krasse knar liep zelfs zonder stok.

Hertogin Kate herdroeg de Alexander McQueen die ze voor het eerst aanhad tijdens de doop van prinses Charlotte.

Kroonprins Charles en hertogin Camilla zijn er…

…net als  Doria, de moeder van de bruid.

En Doria is duidelijk ontroerd.

12.50

Harry lijkt zowaar een peu nerveu. En terecht!

12:45

Prins Harry – toch een tikje nerveus – en zijn getuige prins William zijn aangekomen en liepen het laatste deel te voet om de toeschouwers en vooral de vertegenwoordigers van zijn goede doelen een extra momentje te gunnen.

Beiden zijn gekleed in het hofuniform van de Blues & Royals, de Queen heeft Harry daar speciaal toestemming voor gegeven.

Harry en William verbleven in het Dorchester Collection's Coworth Park hotel in Ascot om zich mentaal voor te bereiden op het huwelijk.

12:25

Eerste glimp van de bruid! Meghan en haar moeder Doria zijn onderweg naar de kerk.

Ze rijden in een staatslimousine van de Queen, een Bentley.

Zo te zien een jurk met weinig kant en een boothals, opgestoken haar en een tiara. Het lijkt de Filigrain Tiara te zijn, ooit het bezit van koningin Mary. We can't wait! 

12:20

Leden van de koninklijke familie zijn deels per auto gearriveerd en deels lopend gekomen vanuit de Royal Appartementen in Windsor Castle. Ze gaan de kerk in via de Galilee Poort. Hier Mike en Zara Tindall…

…en prins Edward, gravin Sophie en hun kinderen burggraaf James en lady Louise.

Live and learn: prinses Eugenie en prinses Beatrice van York kozen voor de verandering eens hoeden die hen niet tot royal lachnummer maakten. 

Fun Fact: voor het huwelijk van prins William en Kate waren liplezers ingehuurd om een indruk te krijgen van de gesprekken onderling.

Men koos ervoor prinses Anne's opmerkingen niet weer te geven "omdat die niet overeenkwamen met de vrolijke en happy stemming van de dag". Oh dear…

Naast de dame in het rood James Brooksbank en zijn verloofde prinses Eugenie. Zij trouwen dit najaar in St. George's Hall.

11:30

Hoe later de bruidsgasten arriveren, hoe belangrijker ze voor het paar zijn.

De familie Middleton is inmiddels in de kerk aangekomen. 

En Pippa ziet er echt beeldig uit. Well played!

Ergens bonken wat Markles met hun hoofd op formica tafels, vermoeden we zomaar. 

En ook Chelsy Davy, de ex-vriendin en enige andere écht serieuze relatie van Harry heeft haar plekje gevonden. Met een béétje een dit-had-míjn-dag-moeten-zijn-gezicht. 

Lizzie Wilson, Guy Pelly, James Meade en Lady Laura Marsham. Guy is een van de beste vrienden van Harry.

Eveneens gearriveerd: Cressida Bonas, een van Harry's laatste scharrels voor hij Meghan leerde kennen. Wat zouden er eens door zijn ex'en heengaan op deze mooie dag? 

Leuk voor Meghan: zo'n beetje de hele cast van 'Suits' is er!

Waaronder Patrick J. Adams en zijn vrouw Troian Bellisario.

De hertogin van York is er eveneens bij. Ze maakte niet haar entree met The Royal Family (er zíjn grenzen), maar dat ze bij de ceremonie is, maakt haar toch weer wat meer salonfähig. Ze zit in het koor, tegenover de Windsors, inclusief haar ex prins Andrew en hun dochters prinses Beatrice en Eugenie.

10:30

De 600 gasten die voor de ceremonie in de kerk zijn uitgenodigd, arriveerden per bus, na elders een securitycheck te hebben ondergaan.

Dat gold ook voor graaf Spencer en Karen Spencer. Charles is de oom van Harry en de broer van prinses Diana…

…. en voor Oprah Winfrey, in een Stella McCartney die gisteren (!) razendsnel voor haar is gemaakt, #FashionSOS! De hoed is van Philip Treacy. Zij en andere gasten..

… zoals Sofia Wellesley en James Blunt…

…Elton John en David Furnish…

…en Amal (zonnigste bruidsgast ooit, in Stella McCartney) en George Clooney…

… en Victoria (wat is ze toch een lachebekje!) en David Beckham…

…en Idris Elba en Sabrina Dhowre, verzamelden zich bij de Ronde Toren van het kasteel en gingen St. George's Chapel in via de deur aan de zuidkant.

Het hoge aantal celebs onder de gasten leverde heerlijke Twitter-reacties op.

Nog steeds geen officiële bevestiging, maar Pippa Matthew-Middleton lijkt hier een babybuikje te debuteren in een beeldige The Fold London.

Ook onder de gasten: Lara en Tom Inskip, die laatste is een zeer goede vriend van Harry…

…en zijn nichtje lady Kitty Spencer, oudste dochter van graaf Charles. Camera's en grote tassen zijn verboden, mobieltjes moeten worden weggestopt of ingeleverd. Verder mogen er geen medailles worden gedragen en geen zwaarden, een dresscode die je vermoedelijk alleen bij royal weddings meekrijgt.

De dresscode is overigens 'morning suit' of 'lounge suit' voor de heren en 'day dress with hat' voor vrouwen. 'Morning suit' is een jacquet of pak met das waarvan alle onderdelen een andere kleur hebben. 'Day dress' is een nette jurk (niet te bloot, niet te kort) en een hoed die niet al teveel mag opvallen. Hier Lady Edwina Louise Grosvenor en historicus Dan Snow die het helemaal hebben begrepen.

Delfina Blaquier en Nacho Figueras, een polovriend van Harry slaan de plank lichtelijk mis. Delfina's outfit gaat een béétje richting evening wear, maar een kniesoor die daar op let. 

10:00

Philippa Craddock en haar team hebben de hele nacht doorgewerkt om St. George's Chapel te versieren met duizenden witte bloemen. 

De binnenkant van de kerk is omgetoverd tot een soort binnenbos. Het ziet er allemaal erg botanisch en natuurlijk uit, precies zoals het stel het graag wilde hebben. 

09:30

Voor het huwelijk zijn veel 'gewone mensen' uitgenodigd, om het festijn op het terrein van Windsor Castle mee te maken. Hieronder bevinden zich 1200 burgers, 1400 leden van het paleispersoneel, 100 schoolkinderen uit Windsor en 200 mensen die een belangrijke rol spelen in goede doelen waarvan Harry de beschermheer is. Zij zijn elders door de beveiliging gegaan, de charitycontacten staan in het Horseshoe Cloister, een prominente plek bij de ingang. Op de Long Walk naar het kasteel staan ook al duizenden mensen te wachten.  

Het is nog best even wachten om een glimp van het stel op te kunnen vangen, maar er wordt thee geschonken en er zijn worstenbroodjes om op de been te blijven. 

Welkom bij Windsor Castle!

Het is alvast prachtig weer om te trouwen! 

 

Foto's © Getty Images / ANP

Laatste nieuws

Zie ook