Het jaar van Máxima: van harte, Majesteit!

Themadressing, heel veel vliegreizen én het jaar waarin koningin Máxima haar lach terugvond.

Lees ook

Feestje op de Eikenhorst, waar koningin Máxima 47 is geworden. Een overzicht van haar jaar, in haar mooiste foto's.

Mei 2017

18 mei 2017, de dag na haar vorige verjaardag, bracht de koningin een werkbezoek aan het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. In een Valentino uit 2011 #discipline.

Sheikha Mozah en Máxima zijn qua flamboyante smaak aan elkaar gewaagd, dus het was meteen The Battle of the Bell Sleeves toen Qatar over de vloer kwam.

Een van de grappigste foto's van het afgelopen jaar: koning Willem-Alexander en koningin Maxima bij het jaarlijkse galadiner voor het Corps Diplomatique in het Paleis op de Dam in Amsterdam. En inderdaad, Zijne Majesteit moest nog even de wasstraat, maar Máxima was er klaar voor.

Bezoek aan Vietnam voor de VN, inclusief discreet weggedoken tolken.

Juni 2017

Koningin Maxima brengt een werkbezoek aan Plant-e. De duurzame startup ontwikkelt producten waarmee elektriciteit opgewekt kan worden uit planten. Ze had er duidelijk lol in.

Koningin Maxima doopt een nieuwe roos bij een landelijk symposium in het Rosarium in Winschoten. All in a days work.

Staatsbezoek Italië.

Máxima pakte meteen de paus ook even in.

Het is altijd goed je op zo'n moment te stylen in de kleuren van de nationale vlag.

Streekbezoek Nagele. De beveiliging liet zomaar een opgewonden mini-blondine door die verrukt was de koningin te zien. De gevoelens leken wederzijds…

… en de jongedame – Amy van drie – werd gewoon op sleeptouw genomen (en later weer keurig afgeleverd bij haar moeder, je moet tenslotte een beetje zuinig zijn op je onderdanen).  

Juli 2017

De zomerfotosessie werd gehouden in Warmond en was beeldig Hollands-Nautisch gestyled…

… en we weten inmiddels dat de Oranjes ook wel eens ergens anders met een sloep varen, zodat de basisbegrippen rond het touwtje vastzetten wel vertrouwd zijn.  

Augustus 2017

Verdrietige momenten waren er ook: Máxima's vader overleed en werd begraven in Buenos Aires.

Hoe neem je je publieke rol weer op na een verdrietige gebeurtenis, waar het hele land van op de hoogte is (en mee meeleeft)? Máxima bracht een bezoek aan de Jessehof, een inloophuis bedoeld voor mensen die lijden onder sociale uitsluiting en dak- en thuislozen. Het was laagdrempelig, menselijk en een manier om te laten zien dat het leven wat haar betrof weer doorging.  

Sterker nog, Hare Majesteit koos voor een beugel, om een muitende tand in het gareel te krijgen. Een betere bliksemafleider was nauwelijks denkbaar. 

September 2017

Het eerste chique werkbezoek na de vakantie was een benefietgaladiner voor het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie in het Concertgebouw. What to do om iedereen er echt van te overtuigen dat het business as usual is? Máxima gooide er een gezonde portie zomerse glamour tegenaan.

Saaiste. Prinsjesdagjapon. Ooit. En nog van Belgisch modehuis Natan ook. Op zo'n oer-Hollandsch staatsmoment. Just no

Koningin Maxima ontmoet hier Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties op het hoofdkantoor in New York. Ze was in New York voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. As you do.

Ze is in die kringen veel beroemder en gerespecteerder dan de meeste Nederlanders denken, hier wordt ze welkom geheten door Stephen Fry.  

Oktober 2017

Koningin Maxima arriveerde bij het congres Gender & Gezondheid van WOMEN Inc. in de Rijtuigenloods in Amersfoort met windkracht acht, waar niet tegenop te föhnen bleek.

Bij het staatsbezoek aan Portugal bleek wederom dat echt geen andere royal zo bad-ass haute couture draagt als die van ons…

…en dat zelfs Haute Broccoli Hare Majesteit beeldig staat.  

Het streekbezoek aan Eemland bracht een paar wijze royal lessen met zich mee. De eerste was dat het beeldig staat om je te stylen op de luiken van het startpunt van het bezoek…

…en het tweede was dat de royal ruiker te allen tijden weg moet worden gehouden bij smulgrage paarden.

November 2017

Koningin Máxima ontmoet hier Mallam Muhammad Sanusi, emir van de deelstaat Kano, tijdens het driedaags werkbezoek aan Nigeria. De koningin was er als speciaal pleitbezorger van de VN-secretaris-generaal. En leek zich erbij neer te hebben gelegd dat ze het hoe dan ook zou afleggen naast zoveel Oranje Boven.

Het is niet dat de beroemdste lach van Nederland nooit mee te zien was, maar soms vroegen we ons af of er iets met Máxima aan de hand was. Vorig jaar was ze regelmatig wat matter dan normaal…

…en werd er beduidend minder breed gelachen. We blame the beugel.

Op St. Eustatius bleek dat zelfs een koningin soms even klaar is met de combinatie hitte en hoge hakken…

… wat het extra grappig maakte dat de prinses die hen welkom heette geen enkele moeite bleek te hebben met een hakje.

December 2017

Máxima leek serieus zin te hebben in de duik naar de koraalriffen van de Saba Bank tijdens het bezoek aan de Caribische eilanden.

December 2017

Koningin Máxima op bezoek bij het Festival Center op Sint Maarten tijdens het bezoek aan de Caribische eilanden.

St Maarten, op slippers.

Januari 2018

We hebben haar ook dit jaar weer heerlijk kunnen plagen met haar voorkeur voor themadressing. Zoals bij dit bezoek aan een biologische vakbeurs: groen moet je doen!

Het licht, de kleuren, onvolprezen fotograaf Robin Utrecht, baby's, ontspannen Máxima – het bezoek aan het Babyhuis in Dordrecht leverde een van de mooiste foto's van het jaar op.

Februari 2018

Drieduizend meter is zomaar niet weggeschaatst, dan kun je intussen best een ussie nemen in Gangneung, Zuid-Korea.

Het bezoek aan Indonesië voor de VN was een succes, de afspraak met president Joko Widodo ook, afgaand op het geanimeerde gesprek.

Zo ziet een bijna bevroren koningin eruit: het was zeer koud in Lech, voor de Oranjes én de fotografen.  

Maart 2018

Het lot van een royal: altijd diplomatiek blijven. Ook al weet je niet of dit een theedoek is die te drogen hangt of kunst. Koningin Máxima tijdens een werkbezoek aan de Van Eyck Academie.

Het is leuk en aardig dat de koningin broodjes komt smeren voor NLdoet, maar de dames te Pijnacker wilden toch echt eerst weten wat erop zat.  

Stroef officieel inkomend bezoek van Jordanië, met een alles behalve geboeide koningin Rania – dus moest Máxima de kar trekken.

Selfie met Kjeld Nuis op Noordeinde, waar de Olympische medaillewinnaars werden onthaald.  

April 2018

Koningin Maxima tijdens de rondetafel met Nigeria met gouverneur Emefiele en professor Danbatta bij de Wereld Bank in Washington. Zij nam daar deel aan de voorjaarsvergadering van de Wereldbank Groep, in haar functie als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Het beugelleed bleek ook te zijn geleden – instant energieker. 

Koningsdag 2018, een armband vol met A'tjes en een kushand van de koningin, wat wil je nog meer?

Mei 2018

Tulpen, bootje, mooi plaatje: koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam.

 

Foto's © ANP, openingsfoto © Erwin Olaf / RVD

Laatste nieuws

Zie ook