Het is oorlog tussen prins Harry en de tabloids

Het is wat lastig om privacy te eisen als je schoonvader intussen vrolijk meewerkt fake news per paparazzo te verspreiden.

Lees ook

Met nog maar een paar dagen te gaan voor de Royal Wedding is de spanning tussen prins Harry en de media te snijden, met dank aan zijn schoonvader. 

Prins Harry heeft zijn weerzin voor de media in het algemeen en de tabloids in het bijzonder nooit onder stoelen of banken geschoven. Hij verwijt ze nog altijd de voortijdige dood van zijn moeder en klaagde al veel en vaak dat hij door hen bijna geen privéleven kan hebben.

Op zich begrijpelijk, maar hij maakt wel weer graag gebruik van hun diensten om zijn Invictus Games en andere goede doelen als Sentebale of Halo te promoten of op werkbezoeken te shinen. Je kunt niet én gratis publiciteit willen als het je uitkomt én met rust gelaten worden als je een opwindende nieuwe vriendin hebt en een prins bent.

Uit wraak voor wat Harry onheuse belangstelling voor zijn leven acht, heeft hij voor zijn huwelijk aanstaande zaterdag een zeer strenge mediaselectie gemaakt. Slechts één journalist mag verslag doen vanuit de kerk. Ter vergelijking: bij het huwelijk van William en Kate waren dat er zes, waaronder de royal reporter van The Sun, toch wel de meest lawaaierige van alle tabloids. Ook fotografen zijn niet echt welkom: er mogen er vier buiten St. George's Chapel staan, de rest alleen verspreid over het terrein en de route.

"Ik kan dit niet anders zien dan als een reactie op hoe zijn verloofde in de pers is behandeld," zegt Arthur Edwards in de New York Times. Edwards is een veteraan onder de royalty-fotografen die werkt voor The Sun, gewoon bij Charles en Camilla op de thee komt en op zulke goede voet met William en Kate staat dat die hem een paar weken geleden bij de presentatie van prins Louis een speciale shout-out gaven. "Hij en Meghan hebben gezien wat er geschreven is en hebben gezegd: we willen niemand in de buurt van de bruiloft, dat is wel duidelijk."

Nu is de Royal Wedding natuurlijk het feestje van Harry en Meghan en als zesde in lijn van de troonopvolging kunnen ze dat vieren zoals ze dat zelf willen. Maar misschien was een beetje meeveren toch handiger geweest, want de tabloids hebben inmiddels terug gemept met het nieuws dat Meghans vader Thomas Markle (73) heeft meegewerkt aan foto's die duidelijk in scène zijn gezet.

Zo bestudeert Thomas op een computer foto's van de verloving van zijn dochter, leest hij in een boek over Engeland, lijkt hij te trainen om in vorm te komen en laat hij zich een pak aanmeten. Allemaal vrij opzichtig voor een man die een teruggetrokken leven in Mexico leidt. Uit beelden van beveiligingscamera's blijkt dat Amerikaanse fotograaf Jeff Rayner gewoon met mijnheer Markle heeft overlegd, om hem zogenaamd onopgemerkt te kunnen vastleggen.

 

Een bericht gedeeld door OhOh News (@ohohnews) op

Ook de eigenaar van het internetcafé bevestigt dat het een en ander in scène is gezet. Thomas kwam er nooit eerder, Jeff en hij waren er slechts tien minuten, huurden voor die tijd een PC en namen de foto's, waarna ze weer vertrokken. De 'kleermaker' die hem opmat, blijkt de 17-jarige student David Flores te zijn, die parttime werkt in een winkel in de buurt, die tafels en stoelen voor feestjes verhuurd. Thomas bleek de centimeter zelf te hebben meegenomen als rekwisiet en gaf de jongen vijftien dollar voor de moeite. De genomen maten werden niet opgeschreven.

De foto's zijn wereldwijd verkocht aan tabloids. Er zou een bedrag van 100.000 pond mee gemoeid zijn, niet bekend is of Thomas Markle daar ook een deel van zou hebben gekregen. Hoe dan ook: zijn medewerking is dubieus, zeker gezien de eerdere waarschuwing van Kensington Palace 'om de privacy van mijnheer Markle te respecteren'. Die mededeling kwam nogmaals, nu van 'vertegenwoordigers van Thomas Markle', enkele uren (!) voor bekend werd gemaakt dat hij zelf had meegewerkt.

Niets is chic aan deze actie. Het voorstel van de fotograaf niet, Thomas' medewerking niet, het blijkbare gebrek aan communicatie tussen Meghans vader en Kensington Palace niet. Maar ook het feit dat Harry zijn schoonvader nog helemaal niet heeft ontmoet werkt vragen op. In een persoonlijk gesprek is het allicht wat makkelijker adviezen geven over de omgang met de pers. En als de je hele wereld af kunt reizen voor je eigen besognes, is het vreemd dat er in twee jaar tijd nooit een momentje kon worden gevonden om even aan te wippen in Mexico.

Hoe dan ook, de medewerking van Thomas aan deze stunt ondermijnt Harry's verzoek om privacy.  Het resultaat is dat Thomas, die zaterdag met zijn dochter naar het altaar loopt, het stel en Kensington Palace in verlegenheid heeft gebracht. En dat de tabloids hiermee hebben bewezen helemaal niet op het terrein van Windsor Castle te hoeven staan, om de prins tegengas te geven.   

 

Openingsfoto's © Getty Images, bron Mail on Sunday

Laatste nieuws

Zie ook