Dit zijn de beste stedelijke bestemmingen voor een groene citytrip

Voor als je tijdens je citytrip ook weleens een frisse neus wil halen in een prachtig park of natuurreservaat.

Lees ook

Omdat we vandaag meer dan ooit aandacht hebben voor duurzaamheid en milieubescherming, gaan we ook steeds bewuster reizen. Ben jij op zoek naar een groenere bestemming voor een stedentrip? Dan is de Groene Stedenindex van Travelbird een prima reisgids.

Het online reisbureau deed naar aanleiding van duurzaam toerisme onderzoek naar de steden met het meeste groengebied. De Groene Stedenindex presenteert de beste steden voor een vakantie waar je ook nog kan genieten van het groen in de stad. Denk dus niet aan een bestemming met niets anders dan drukke winkelstraten en kantoorwijken, maar een stad waar je ook de rust kan opzoeken in natuurreservaten en parken. De Groene Stedenindex is de ultieme gids voor de natuurliefhebbers en milieubewuste reizigers onder ons.

Voor de berekening van de ranglijst van de groenste steden werd er gekeken naar de hoeveelheid groengebied. Hieronder valt niet alleen de categorie natuurgebied, maar ook aangelegde gebieden en voedselproductiegrond.

Binnen deze criteria werd de hoeveelheid van verschillende soorten groen berekend, zoals bossen, natuurreservaten, parken, openbare tuinen, grasvelden, golfbanen, boomgaarden, wijngaarden en landbouwgrond. Met deze index worden de steden erkend die aan hun duurzaamheid werken door ecologische gebieden te behouden en zelf meer groengebied aan te leggen. 

De cijfers tonen het totale percentage aan groengebied in een stad, maar ook hoeveel vierkante meter groen een stad heeft per inwoner om na te gaan hoe het groengebied in deze steden invloed heeft op een reiziger. Zo geven de resultaten bijvoorbeeld aan hoeveel vierkante meter park of bos elke stad heeft per inwoner.

1. Reykjavik

Welke stad moet je nu echt bezoeken als eco-bewuste citytripper? De IJslandse hoofdstad Reykjavik scoorde het hoogste in dit onderzoek. Met maar liefst 411 m² groengebied per inwoner is Reykjavik de groenste stad van de wereld. Maak je klaar voor stevige wandeltochten in natuurreservaten met een adembenemend uitzicht. 

2. Auckland

Op de tweede plaats staat Auckland met 357² groengebied per inwoner. De liefhebbers van dennengeur en boswandelingen doen er goed aan om hier een reis naartoe te boeken, want deze Nieuw-Zeelandse stad heeft het meeste bosgebied van de hele top 50.

3. Bratislava

De hoofdstad van Slowakije komt dicht in de buurt met 333 m² groengebied per inwoner. Als je in Bratislava bent, moet je zeker een wijnproeverij bezoeken, want deze stad heeft het meeste vierkante meter wijngaarden per inwoner ter wereld. 

Groengebied

De ranglijst van de steden met het hoogste percentage aan groengebied ziet er net iets anders uit:

1. Praag

Als je het liefst je tijd doorbrengt in de natuur, dan is Praag de stad bij uitstek voor je volgende reis. Met bijna 57 procent heeft de hoofdstad van Tsjechië het hoogste percentage aan groengebied van de wereld en daarbij ook de meeste landbouwgrond. 

2. Madrid

De Spaanse hoofdstad komt op de tweede plaats met bijna 45 procent aan groengebied en heeft een aanzienlijke hoeveelheid aan bosgebied en natuurgebied om te ontdekken. 

3. Wenen

Wenen maakt de top 3 af met bijna 43 procent aan groengebied en staat ook bekend om zijn wijnbouw. En zeg nu zelf, hoe heerlijk klinkt het om te wandelen tussen de Weense wijngaarden?

Rotterdam en Amsterdam

Ook twee Nederlandse steden schopten het tot in de top 50 Groenste Steden. Rotterdam kaapt de 19e plaats weg met iets minder dan 87 m² groengebied per inwoner en de Nederlandse hoofdstad eindigt op plaats 23 met iets meer dan 76 m² groengebied per inwoner. Bovendien staat het hoogste percentage aan grasvelden ter wereld (bijna 21 procent) op naam van Amsterdam. Rotterdam telt dan weer de meeste vierkante meters grasveld per persoon ter wereld (iets minder dan 58 procent).

LEES OOK: 6x reisbestemmingen voor 2018 waar je vast nog niet aan had gedacht

BEELD: ISTOCK

Laatste nieuws

Zie ook