Royal Wedding: zij trouwden ook in St. George’s Chapel!

Prins Harry en Meghan Markle sluiten aan in een indrukwekkende rij Windsors die in de kasteelkerk elkaar het jawoord gaven.

Lees ook

Er zijn al heel wat koninklijke huwelijken gesloten in St. George's Chapel, waar over zes dagen prins Harry zal trouwen met Meghan Markle. Deze royal setjes gingen hen voor.

1863

Prins Edward VII trouwde op 10 maart 1863 met prinses Alexandra van Denemarken in St George's Chapel. Edward was de oudste zoon van koningin Victoria en zou later koning Edward VII worden. Voor het huwelijk kwam iedereen die meende iets voor te stellen naar Windsor, van de Deense en Pruisische royals tot de Maharadja van India.

1871

Ook de vierde dochter van Victoria, prinses Louise, trouwde in St George's. Op 21 maart 1871 trad ze er in het huwelijk met de aanstaande hertog van Argyll.   

1879

Acht jaar later was het weer raak, toen de derde zoon van koningin Victoria – prins Arthur, hertog van Connaught –  zijn jawoord gaf aan prinses Louise Margaret van Pruisen.

1882

De jongste zoon van Victoria, prins Leopold, hertog van Albany trouwde er op 27 april 1882 met prinses Helen van Waldeck en Pyrmont.

1904

Tweeëntwintig jaar nadat haar ouders in St George's waren getrouwd, trad prinses Alice Mary van Albany er in het huwelijk met prins Alexander van Teck. Omdat haar vader voortijdig was bezweken aan hemofilie nam haar oom, koning Edward VII, de honneurs waar. Hij liep met haar naar het altaar om haar 'weg te geven' en gaf later een diner met veertien gangen in St. George's Hall.  

1905

Ook prinses Margaret van Connaught, een kleindochter van koningin Victoria, trouwde in de kapel en meteen ook leuk: de bruidegom was de aanstaande koning Gustaf VI Adolf van Zweden.

1957

Hoewel er in 1919 nog een nichtje van koningin Mary in St George's trouwde, raakte de kapel uit de mode en kwam pas weer in beeld bij het huwelijk van Anne Abel Smith (een nichtje van koningin Elizabeth) die er trouwde met David Liddell Grainger. Opvallend was dat het huwelijk werd uitgezonden op de televisie, terwijl hier geen sprake was van royalty.

1992

Lady Helen Taylor, de dochter van de hertog van Kent (een volle neef van de Queen) trouwde op 18 juli 1992 in St. George's Chapel (en waaide bijna uit haar jurk van Catherine Walker, die was geïnspireerd door de gothisch bogen in de kerk).

1999

Op 19 juni 1999 trouwde prins Edward, de jongste zoon van de Queen, in St George's Chapel met Sophie Rhys-Jones, de huidige gravin van Wessex. Omdat Edward niet zo'n prominente plek in de royal hiërarchie had, vonden ze het niet gepast voor een grote formele ceremonie te gaan. Vandaar de keuze voor St. George, waar plek is voor 'slechts' 800 mensen. Harry en Meghan hebben vermoedelijk om dezelfde reden voor deze locatie gekozen.

Prins Harry, hier met prinses Beatrice en prins William, had tijdens het huwelijk van zijn oom vermoedelijk niet kunnen denken dat hij er zelf ook zou trouwen. Het huwelijk van Edward en Sophie geldt als sjabloon voor dat van Harry en Meghan.  

Ook Edward en Sophie maakten een korte rijtoer door Windsor.

Dit soort beelden is aanstaande zaterdag dus te verwachten. Afhankelijk van de weersverwachting kan het ook nog een dichte koets worden.  

2005

Om controverse over het tweede huwelijk van de troonopvolger met een gescheiden vrouw te voorkomen was er geen religieuze ceremonie voor Charles en Camilla op 9 april 2005. Het burgerlijk huwelijk werd gesloten in de Guildhall in Windsor…

… gevolgd door een dankdienst in het koordeel van St. George's…

…waar de Windsors traditioneel rechts in het koor zitten. Hier zul je ze ook aanstaande zaterdag zien…

…en ook zo'n shot is te verwachten bij het huwelijk van Harry en Meghan. 

Charles en Camilla poseerden voor een huwelijksfoto's in de White Drawing Room van Windsor Castle met hun kinderen uit hun eerder huwelijken. Na het huwelijk boden de Queen en prins Philip het bruidspaar en hun gasten een receptie aan in St. George Hall. De Grand Reception Room en de Waterloo Chamber. Deze delen van het kasteel zullen ook worden gebruikt voor de receptie van Harry en Meghan.

2008

Peter Phillips, zoon van prinses Anne en haar eerste man Mark Phillips, trouwde er op 17 mei 2008  met Autumn Kelly. Peter is de oudste kleinzoon van de Queen die een zwak voor hem heeft, maar wel ontstemd was dat het stel een deal met Hello Magazine had gesloten.

Canadese Autumn droeg een jurk van Engelse ontwerper Sassi Holford en mocht een tiara lenen van haar schoonmoeder, prinses Anne.

En prins Harry had ook toen nog geen idee dat hij er tien jaar later zelf als bruidegom zou staan. 

2018

In tegenstelling tot zijn vader mag prins Harry op de 19de wél in een religieuze ceremonie trouwen met een gescheiden vrouw, vermoedelijk omdat hij geen rechtstreekse troonopvolger is.

Naast Meghan en Harry zal in St. George dit jaar nóg een huwelijk worden gesloten. Het is eveneens de trouwlocatie voor prinses Eugenie van York en James Brooksbank.

Ook voor Eugenie is de kerk bekend trouwterrein: hier wuift ze als klein meisje in het paars rechts oom Edward en tante Sophie uit in 1999. En straks staat ze hier dus zelf als bruid. Continuïteit is echt álles voor de royals.  

 

Foto's (c) ANP, Getty Images, bron: Town & Country

Laatste nieuws

Zie ook