Marokko: waar is Lalla Salma?

Niemand weet hoe het nu precies zit met de jarige vrouw van koning Mohammed VI.

Lees ook

Veertig wordt ze vandaag: Lalla Salma, officieel nog altijd getrouwd met koning Mohammed van Marokko, maar inmiddels al maanden niet meer met hem (of zelfs maar in de buurt van een paleis) gesignaleerd. Waar is ze gebleven?  

Eind maart klonken de eerste geruchten over een scheiding, in Hola, op basis van bronnen aan het hof. Mustapha El Khalfi, woordvoerder van het kabinet van de koning, wil er geen vragen over beantwoorden. "Het enige bevoegde orgaan om vragen over de monarchie te beantwoorden, is de koninklijke familie zelf," zegt hij.

En de koninklijke familie zwijgt. Werkbezoeken die normaal gesproken door Lalla Salma zouden worden gedaan, worden nu afgelegd door de zussen van de koning. Ook Mohammeds broer Rachid komt vaker in beeld, net als kroonprins Hassan. En over Lalla Salma worden geen mededelingen gedaan. Dus hoe het precies zit met haar, is onbekend.

Als er sprake zou zijn van de scheiding, al dan niet uitsluitend van tafel en bed, dan past het verdwijnen van Lalla Salma uit het openbare leven bij de verwachtingen. Haar laatste officiële optreden mét Mohammed was bij het bezoek van de Macrons aan Rabat, in juni 2017.

Haar laatste publieke solo werkbezoek als echtgenote van de koning had plaats in oktober 2017 toen ze het Yves Saint Laurent museum in Marrakesh opende. Ook voor haar stichting die zich inzet voor kankerpreventie heeft ze sindsdien niets meer in het openbaar gedaan. Als zo'n hoge royal zeven maanden niet meer te zien is, is het logisch dat daar vragen over worden gesteld.

Aan het hof lijkt haar rol uitgespeeld te zijn, Lalla Meryem (tweede van rechts) en Lalla Hasna (links in het paars), de zussen van koning Mohammed, hebben de laatste maanden zoals gezegd steeds vaker als een soort First Ladies opgetreden, zoals bij het bezoek van Michelle Obama en haar dochters. Niemand weet precies hoe het zit, er is simpelweg geen precedent in het Marokkaanse koningshuis.

Toch ligt het ook weer niet voor de hand dat Lalla Salma helemaal zal verdwijnen. Mohammed is een vrij moderne vorst die bij hun huwelijk gewoon haar naam bekendmaakte (normaal gesproken blijven Marokkaanse royal bruiden anoniem) en haar veel vrijheid en verantwoordelijkheid gunde.

Ze is bovendien een geliefde en gewaardeerde moeder van hun twee kinderen, er lijkt geen sprake van dat ze van kroonprins Hassan(15) en prinses Khadija (11, hier in het geel) zal worden gescheiden.

Maar zoals het bij royals en vooral rond troonopvolgers gaat, zouden de kinderen in dit geval bij hun vader blijven. Deze foto is uit 2016, toen ze met haar zoon en dochter in Parijs was. 

Zou er sprake zijn van een scheiding, dan zou Lalla Salma vermoedelijk een toelage ontvangen om discreet te zijn en eigen plek In Marokko te krijgen waar ze 'in de privésfeer' haar kinderen kan zien. Daarnaast ligt het in de lijn der verwachtingen dat ze meer tijd in het buitenland zal doorbrengen. Lalla Salma heeft veel vrienden in Frankrijk en een leuk stulpje in Griekenland waar ze graag is. Dat laatste kocht ze in juni 2017 voor 3,8 miljoen euro. 

Salma Bennani (hier in 2013 in Amsterdam), zoals ze voor haar huwelijk heette, heeft haar diploma ingenieurswetenschappen en computerwetenschappen en maakte vóór haar huwelijk deel uit van de grootste zakelijke holdingmaatschappij in Marokko. Degenen die met haar werkten, zeggen dat ze een zeer ontwikkelde, onafhankelijke en aardige vrouw is. Het zou logisch zijn zo'n troefkaart hoe dan ook in te zetten, in plaats van dood te zwijgen.

 

Foto's © BSR Agency, ANP, The Moroccan Monarchy

Laatste nieuws

Zie ook