Royal Wedding: zo chic, zelfs de fotograaf is een prins

De officiële foto's worden gemaakt door Zijne Doorluchtige Hoogheid prins Alexi Lubomirski.

Lees ook

Alexi Lubomirski maakte al de verlovingsportretten van prins Harry en Meghan Markle en is ook gekozen als bruidsfotograaf. Wie is die man en waarom kennen we hem niet?

Alexi is een echte wereldburger in de stijl van HarHan. Hij is geboren in Engeland bij een Peruviaans-Engelse moeder en een Pools-Franse vader. Via zijn vader hoort hij bij het 800 jaar oude Poolse huis van Lubomirski, verarmde Poolse adel, maar toch nog altijd in het bezit van de prinselijke titel: officieel is hij Zijne Doorluchtige Hoogheid prins Alexi.

© Maatex / Wikimedia

Ooit bezaten de Lubomirski'tjes meer dan 13 kastelen in heel Polen met daarbuiten landgoederen in Slowakije, Oekraïne en residenties in Parijs en hadden ze veel politieke macht. De prinselijke titel kregen ze in 1647 van keizer Ferdinand III, later verarmde de familie. Tegenwoordig is alleen kasteel Nowy Wiśnicz in Stary Wiśnicz  (Zuid-Polen) nog in familiebezit via een associatie en verder hebben ze een stichting die goede doelen financiert

© Jolanta Krawczyk / Wikimedia

"Ik kwam erachter toen ik elf was," zegt hij. "Ik dacht: dit is de beste dag van mijn leven. Waar zijn mijn strijdrossen? Ik was diep teleurgesteld toen mijn moeder me vertelde dat er geen paleizen, kunstwerken of geld waren, alleen de prinselijke titel. 'Wat is daar nu het nut van?' vroeg ik. Ze zei: 'Het gaat erom dat je een prins bent in je hart en in je daden'." De titel gebruikt hij niet: "Toen ik het wist was ik op school een week lang een held en daarna was het 'prinses Alexis', dus ik heb spijt dat ik het ooit heb gezegd." Dit is het familiewapen. 

Toen hij acht was, verhuisde hij met zijn moeder (hier links) en stiefvader naar Botswana (ook al een plek waar de prins en zijn verloofde dol op zijn), waar hij op zijn 11de zijn eerste camera kreeg.

Zijn professionele carrière begon als assistent van Mario Testino (de favoriete fotograaf van de Windsors). "Ik leerde van hem niets wat ik dacht te zou leren, ik leerde van hem vooral mensenkennis en sociale vaardigheden," zegt hij. Lubomirski werkte later zelf vooral voor fashion glossy's en met celebs, zoals Julia Roberts.

Hij schreef drie boeken: 'Decade' met een overzicht van zijn tien jaar als fashionfotograaf en 'Princely advice for a happy life'. Dat laatste schreef hij voor zijn twee zoontjes, om hen 'te inspireren tot gedrag dat bij een prins in de 21ste eeuw hoort'. In 2016 kwam 'Diverse Beauty' uit, met daarin beelden van andere vormen van schoonheid dan die uit zijn fashion work. De opbrengst van zijn boeken doneert hij aan Concern Worldwide, waar hij een ambassadeur voor is.

Hij kende Harry noch Meghan, maar werd door La Markle gevonden op Instagram, nadat een vriendin haar over Alexi had getipt.

© Kensington Palace / Alexi Lubomirski

"Ze waren zo verrukkelijk verliefd," zegt hij over de verlovingsshoot van Harry en Meghan bij Frogmore House. "Het was een van de makkelijkste, meest vreugdevolle opdrachten in mijn carrière. Ik zei: wees maar gewoon jezelf dan neem ik daar foto's van."

© Kensington Palace / Alexi Lubomirski

Over zijn aanstaande klus zegt hij: "Ik ben zowel opgetogen als vereerd om deze historische gebeurtenis te mogen fotograferen. Na de verlovingsfoto's van prins Harry en Ms. Markle te hebben genomen, is het een grote vreugde om opnieuw getuige te kunnen zijn van het volgende hoofdstuk in deze geweldige lovestory." Calm down, dear.

© BSR Agency

Alexi Lubomirski woont in de East Village, New York met zijn vrouw Giada Torri (Cubaanse moeder, Italiaanse vader, tot haar 13de opgegroeid in Rome – het houdt niet op qua internationale invloeden) en zoontjes Sole Luka (7) en Leone (bijna 5). Hij mediteert twee keer per dag en is vegan.

En Alexi is best een droomprins want op de achtste van elke maand schrijft hij een gedicht voor Giada en krijgt ze een roos en een parel van hem. De parels bewaart ze: de bedoeling is dat het een snoer wordt als ze ooit een dochter of een kleindochter mogen krijgen. All together now: aaaah.    

 

Openingsfoto © PA Images

Laatste nieuws

Zie ook