Team Fashion: deze mensen laten de royals shinen

Dit zijn de mensen die de royals elke dag in hun ondergoed zien én beeldig aankleden.

Dichterbij een royal dan een kamenier, kapper of valet komt niemand. Dit zijn de mensen die koningen en prinsessen in hun ondergoed zien én zorgen dat ze er even later tiptop bijlopen.

Aan een royal werkbezoek of aanwezigheid bij een event gaat aardig wat planning vooraf. Essentieel voor het perfecte plaatje is het voorbereidende werk van de mensen achter de schermen. De kamenier die zorgt dat alle kleding perfect in orde is, de accessoires compleet zijn en er back-up is voor geval van nood. En de valet die precies weet welke ordes en versierselen een koning of prins wanneer moet dragen, die de jacquets en pakken gestoomd houdt en immer een paar gepoetste schoenen paraat heeft. Hier stellen we een paar van deze onmisbare mensen aan je voor.

Jolanda ten Brinke

© Josée Zwaga

Ze is de bescheidenheid zelve en probeert altijd uit beeld te blijven, maar soms lukt het toch om haar vast te leggen: Jolanda ten Brinke, de kamenier van koningin Máxima. Die kiest en koopt meestal zelf haar kleren, Jolanda is degene die alles bijhoudt, zorgt dat het netjes wordt opgeslagen en ook weer terug te vinden is.

© Josée Zwaga

Vooral staatsbezoeken zijn een tour de force, waarvoor een heel draaiboek wordt gemaakt, om te zorgen dat alles van tiara tot warme sokken meereist. Ten Brinke sjouwt heel wat af met koninklijke hoedendozen en kledingzakken, zoals vorige week, toen ze alles naar het Koninklijk Paleis op de Dam bracht, zodat Máxima er op het diner voor het corps diplomatique tiptop uit zag.  

La Bloemheuvel

© Josée Zwaga

Emy Bloemheuvel (rechts) is de kamenier van prinses Beatrix. Oorspronkelijk vooral hoedenontwerpster van Hare Koninklijke Hoogheid, tegenwoordig de allrounder die combinaties bij elkaar zoekt (vaak van Sheila de Vries) en er accessoires bij kiest.

© Patrick van Katwijk / Alamy

'Mevrouw Bloemheuvel' zoals ze bekend staat, houdt precies bij wat de prinses naar welke gelegenheid droeg. En is zo te zien zelf ook een fan van de wraps waar de prinses zo dol op is. 

De valet van de koning

© Josée Zwaga

De donkerblauwe Brioni-pakken en jacquets worden onderhouden door deze mijnheer, de valet van koning Willem-Alexander. Ook al zo iemand die bij voorkeur in de schaduw blijft met zijn kledingzakken, maar wel een expert is met dassen, pochetten, uniformen en manchetknopen. Hoe deze duizendpoot heet, is onbekend, volgens Modekoningin Máxima staat hij ten paleize bekend als Muis.  

Ken Stronach

© Tim Graham / Getty Images

Hier zie je wat een valet zoal doet: het komt neer op strijken, zwaarden poetsen en oog voor duizend details hebben. De man op de foto is Ken Stronach, vijftien jaar lang de valet van prins Charles. Die hij vaak letterlijk moest aankleden, want Zijne Stierlijk Verwende Hoogheid had wel eens een bui dat hij geen kracht voor zijn knoopjes had.

Als Charles weer eens al fresco was vreemdgegaan met Camilla, mocht Ken de grasstrepen uit zijn pyjama poetsen 

Ken was niet meer welkom ten paleize nadat hij aan News of the World had verteld dat Charles zich kon gedragen 'als een narrige kleuter' en ooit tot twee keer toe in het huis van een vriend een raam had ingeslagen omdat hij het niet open kreeg. Hij verklapte ook dat Charles in de bosjes van Highgrove de liefde bedreef met Camilla terwijl prinses Diana binnen lag te slapen. Het was aan Stronach om de grasstrepen van zijn pyjama te krijgen na zo'n al fresco momentje. Terwijl van een valet toch discretie wordt verwacht; zijn ontslag kwam dan ook niet onverwacht. Charles heeft momenteel drie valets in dienst, wat wel iets zegt over zijn zelfredzaamheid.

Amy Pickerill

© Getty Images

Nieuwkomer Amy Pickerill (de blonde vrouw rechts) is Meghan privé assistent-secretaris. In die rol beheert ze Meghans agenda en handelt ze in haar naam correspondentie af. Het is niet alleen een kantoorbaan, Amy gaat ook mee op werkbezoeken en draagt dan bijvoorbeeld bloemen en cadeautjes die Meghan krijgt, zoals een hofdame dat zou doen. Meghan kan zo zonder volle armen wuiven, handjes geven en er goed uitzien. Amy werkte al op de persafdeling van Kensington Palace, voor ze aan Meghan werd toegewezen.

Natasha Archer

© Getty Images

Als persoonlijk assistent van de hertogin van Cambridge heeft Natasha Archer het op dit moment even wat rustiger, nu Kate met bevallingsverlof is. Maar reken maar dat ze intussen bezig is met de kleding en styling voor de aanstaande Royal Wedding en de eerste werkbezoeken van Kate.

© Getty Images

Natasha is een allrounder: ze doet wel eens boodschappen voor Kate, maar is ook haar persoonlijk stylist.  En zorgt dat de favoriete labels van de hertogin rekken vol naar Kensington Palace sturen zodat ze samen een selectie kunnen maken.

© BSR Agency 

En Natasha (hier in het groen naast nanny Maria) is immer gewapend met veiligheidsspelden, reservepanty's en naald voor eerste hulp bij wardrobe malfunctions. Natasha was ook degene die via een achteringang van de Lindo Wing de rode jurk afleverde waarin Kate na de geboorte van prins Louis op het bordes van het ziekenhuis verscheen.   

Sophie Agnew

© BSR Agency

Kate privé-secretaris is Catherine Quinn, die wordt weer geassisteerd door Sophie Agnew (hier links), die als PA / PS in het kielzog van hertogin Kate meeloopt om bloemen en geschenken van haar over te nemen. Ze is ook degene die vaak snel de jas van de hertogin aanneemt, zodat die zonder fuss naar binnen kan voor alweer een beeldig fotomomentje.

Amanda Cook Tucker

© Getty Images 

Voor officiële gelegenheden roept hertogin Kate de hulp in van persoonlijk hairstylist Amanda Cook Tucker. Die knipt en föhnt haar haar in Kensington Palace en gaat ook al sinds 2012 met haar rolkoffer vol kammen, föhns (2) borstels (13), tangen (3) en haarlak à 340 euro per dag mee op internationale tournees van de Cambridge'jes.

Amanda is een absolute ster in het stevig aanbrengen van een tiara in een kapsel en gebruikt kokosolie om in vochtige streken te voorkomen dat Kate's haar – shock & horror – zou gaan pluizen. Amanda was al drie keer een van de eersten die een pasgeboren kindje van Kate en William zag – George zag ze zelfs voor al zijn opa's en oma's – want ze doet ook na een bevalling Kate's haar voor het fotomoment.  

Het leuke van de Cambridge'jes is dat ze alle inspanningen enorm waarderen…

…en bij een grote tournee zoals door Polen en Duitsland ook altijd even samen een groepsfoto maken #teamspirit.

Angela Kelly

© Angela Kelly – Dressing the Queen

Al sinds 1994 is Angela Kelly de vrouw die de Queen kleedt. Ze maakte een einde aan de frumpy look van Hare Majesteit en werkt veel met felle kleuren en wat hogere hoeden, om Elizabeth – groots staatshoofd, maar klein van formaat –  wat meer op te laten vallen. Dankzij Angela is de Queen als negentiger een echt stijlicoon geworden. Hun relatie is formeel: Angela noemt de Queen mevrouw, de Queen haar Angela. Maar ze zijn wel close: Angela woont op een cottage op het terrein van Windsor Castle waar Hare Majesteit graag een kopje thee mag drinken.

 

Openingsfoto © Getty Images

Laatste nieuws