Broederliefde: de unieke band tussen royal broers

Zelfde rare jeugd, zelfde privileges en verplichtingen - het is niet raar dat royal broers zo aan elkaar verknocht zijn.

Lees ook

Ze groeien op dezelfde manier op en kunnen vaak als enigen elkaars leven echt begrijpen: koninklijke broers. En dat schept altijd een heel bijzondere band.

Zo lag het voor de hand dat prins Harry zijn broer William vroeg als getuige bij zijn aanstaande huwelijk, zoals hij het zelf was op Williams huwelijk. Het leverde een paar vrolijke momentjes op…

…waarin William net deed alsof het een enorme eer en een enorme verrassing voor hem was geweest en Harry hem onmiddellijk onder de bus gooide: "Hij weet het al maanden!"

Maar ondertussen toch blikken van genegenheid waar zelfs royaltywatchers met eelt op hun ziel een brok van in hun keel krijgen. 

Het bevestigde nog maar eens dat de broers aan elkaar verknocht zijn. Ze waren dan ook als kind al op elkaar aangewezen, zeker na de dood van hun moeder.

William is de kalme, introverte van de twee "en degene met hersens" aldus Harry. Die zelf meer extrovert en temperamentvoller is: waar William bij tegenslag gaat mokken, gaat Harry eerder briesen. Hoe close ze zijn, blijkt wel uit het feit dat Harry op Eton een jongen afroste die iets vervelends over William zei. En dat William degene was die zijn machobroertje therapie aanraadde om iets aan al zijn woede te doen, op een manier die Harry daadwerkelijk actie liet ondernemen.

Kortom, samen bij het altaar staan als Meghan op 19 mei door het middenpad van St. George's Chapel schrijdt, is een mooie nieuwe stap in hun bromance. Hoe zit dat bij andere royal broers?

Willem-Alexander en Constantijn

Voor koning Willem-Alexander en prins Constantijn zal het altijd een beetje blijven schrijnen dat de middelste broer Friso er niet meer is. Hier zitten ze te keten bij een fotomoment op Huis Ten Bosch, in 1990. Het overlijden van prins Friso in 2013 heeft hen echter ook dichter bij elkaar gebracht. Letterlijk, want Constantijn verhuisde niet lang daarna met zijn gezin naar Den Haag.

Ook vroeger hadden ze al aan een halve blik genoeg, bijvoorbeeld tijdens Koninginnedag…

… en soms gaven ze ook toe aan de meligheid en werd er een dansje gedaan, in Emmeloord.

En hoe verschillend ze ook van karakter zijn – Alexander is koppig en naar eigen zeggen 'niet makkelijk', Constantijn wat kalmer en flegmatieker – ze delen een gortdroog gevoel voor humor waarin ze elkaar altijd kunnen vinden. En in een familie waarin het wemelt van de dochters klampten ze zich ook gaarne aan elkaar én Constantijns zoon Claus-Casimir vast, om het Oranje-testosteron in ere te houden.  

Constantijn is trots op zijn broer. "Met superveel energie en enthousiasme heeft hij een heel duidelijke, eigen lijn uitgezet. Hij doet er alles aan om Nederland op de kaart te zetten”, zei hij bij WNL op Zondag. “Hij en mijn schoonzuster zijn er iedere dag mee bezig. Met groot respect kijk ik naar hoe hij daar inhoud aan geeft.”

Frederik en Joachim

Kroonprins Frederik van Denemarken en zijn jongere broer Joachim zijn tegenpolen. Frederik is een gevoelsmens en perfectionist, Joachim een tikje ruiger en iemand die houdt van adrenaline en de grote lijnen. Hoewel ze niet heel veel samen optrekken, is er toch een onvoorwaardelijk soort liefde. Joachim was degene die als getuige met een grapje de al te ontroerde Frederik bij zijn huwelijk opvrolijkte. Je ziet hier Frederik rond 2.47 het te kwaad krijgen, op 4.50 volschieten en om 6.14 zijn zakdoek pakken. Joachim had er óók een paraat: hij kent zijn broer.  

Joachim is ook degene die het Frederik makkelijk maakt door nooit te mokken over zijn ondergeschikte rol in de Deense koninklijke familie. Terwijl hij er toch bekaaid van afkwam in de erfenis van zijn vader: Frederik heeft het Franse kasteel in Cayx van hun vader gekregen, wat toch een beetje raar is gezien het feit dat Frederik te zijner tijd ook al de beschikking heeft over alle residenties van de Denen.

Luxemburg

In Luxemburg zijn ze met vier broers en één zus: Guillaume, Félix, Louis, Alexandra en Sébastien. Hoewel ze inmiddels vrijwel allemaal zijn uitgewaaierd, zijn ze ook zeer hecht.

Toen hun ouders, groothertog Henri en groothertogin Maria-Teresa onlangs voor een staatsbezoek in Frankrijk waren, draaide dat in Parijs uit op een gezellige gezinsreünie.

Griekenland 

Bij de Griekse royals zijn ze met drie broers en twee zussen: Alexia, Pavlos, Nikolaos, Theodora en Philippos, hier in 1992.

Pavlos woont met zijn gezin in New York, Nikolaos in Athene en Philippos verblijft recentelijk vooral veel in Londen, dus veel zien ze elkaar niet.

Maar elke zomer, vaste prik, brengen ze met zijn allen een paar weken door bij koning Constantine en koningin Anne-Marie, in Griekenland.

De Windsor Bro's 

Bij de Windsors thuis zijn ze met zijn vieren, waarbij volgens iedereen prinses Anne de stoerste van allemaal is. Heel close zijn ze niet, omdat er tien jaar tussen de eerste twee (Charles en Anne) en de laatste twee (Andrew en Edward) zit.

Van de broers is Charles de wat wereldvreemde kamergeleerde. Zeer belezen, amateurfilosoof, denker, dol op alles wat groeit en bloeit. Andrew is de rauwdouwer die het ver schopte in het leger en Edward was vroeger de artistieke / theatrale van de drie, maar is tegenwoordig vooral een ingetogen diener van de monarchie.

Over de onderlinge verhoudingen is aardig wat bekend. Andrew respecteert Charles, maar het schuurt dat de nakomelingen van de kroonprins het gezin van Andrew steeds verder van de Kroon duwen. Op Edward is iedereen dol, daar kan niemand iets lelijks over verzinnen. Hij is dan ook 'zo neutraal als Zwitserland' zoals Charles ooit grapte.

Belgische broers

Je zou denken dat de Belgische broers Filip en Laurent  – hier in 1967 in de Efteling – extra close zouden zijn omdat ze vroeger alleen elkaar, de nanny en de lakeien hadden (Albert en Paola hadden het erg druk met hun eigen levens), maar dat valt best mee.

Sterker nog, ze lijken het best te functioneren als zus, middelste kind en vredestichter Astrid er als buffer tussen zit.

Als leden van de Belgische koninklijke familie zijn ze onherroepelijk met elkaar verbonden, maar heel close zijn ze niet. Laurent steekt niet onder stoelen of banken dat hij vindt dat zijn familie hem in de steek laat.

Filip, die het als koning helemaal niet slecht doet, heeft niet al te veel geduld meer met de broederlijke stoorzender die zich eeuwig tekortgedaan voelt. Er zijn niet veel recente foto's waar ze allebei opstaan, deze is uit 2013 genomen tijdens de festiviteiten rond de inhuldiging van Filip. Laurent is de Blues Brother op de achterste rij. Oh dear. 

   

Foto's © ANP, Getty Images, Cour Grand-Ducale, Greek Royal Family

Laatste nieuws

Zie ook