Oranjes: Willem van Nassau, Prins Tech & Koningsdag

De Oranjes moesten duidelijk hun krachten sparen voor Koningsdag.

Lees ook

Achter de schermen werd vast ook nog wel een beetje gewerkt, maar verder was de officiële agenda van de Oranjes deze week vrij leeg: alles werd ingezet op dinsdag en Koningsdag.   

DINSDAG

Start-up prins Constantijn ontmoette gouverneur Richard Dale Snyder van Michigan op het Holland Startup Paviljoen tijdens de Hannover Messe. Dat is een van de grootste industriebeurzen ter wereld, waar hij als de Tech Oranje Nederlandse innovaties in het zonnetje zette. Ongeveer 140 Nederlandse technologische organisaties presenteren zich op de beurs.

Koning Willem-Alexander opende de tentoonstelling Willem in het Nationaal Militair Museum in Soest, over Willem van Oranje, zijn vrouw Anna, hun hondje Pompey en zijn grote vijand: Filips II.

Het is dit jaar 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon. Willem van Oranje speelde daarin  een belangrijke rol en legde de basis voor het ontstaan van de Republiek van de Zeven Verenigde Nederlanden. Dit is de Wilhelmus van Nassau waarover we zingen in het volkslied. De bevelhebbersstaf kreeg Willem-Alexander vorig jaar terug van het Vaticaan.

Daarna liet Z.M. zich fluks terug naar Den Haag rijden voor de ontvangst van  de president van Mexico. Dat doet de koning altijd met de nodige flair, compleet met erewacht en muziek, altijd goed voor de diplomatieke betrekkingen.

Enrique Peña Nieto bracht met zijn vrouw Angélica een officieel bezoek aan Nederland en werd door de koning en koningin ontvangen op Paleis Noordeinde, dat er – het moet gezegd worden – stralend fris en koninklijk bijlag.

Het was een drukke dag, want 's avonds stond er in het Koninklijk Paleis in Amsterdam een galadiner voor het Corps Diplomatique op het programma. Iedereen arriveerde apart, zowel de koning…

…als Máxima…

…als prinses Beatrix.

Maar het állereerste was toch Team Fashion aanwezig. 

© Patrick van Katwijk / Getty Images

En na afloop zagen ze er zo uit.

Nog even de Aquamarijnen Parure in close-up, vanwege Factor Zwijmel. 

© Patrick van Katwijk / Getty Images

Prinses Margriet met de parelknooptiara…

…en prinses Beatrix met de bloementiara. Team Fashion had eer van haar werk! 

WOENSDAG

Op Paleis Noordeinde was het een dagje core business voor de koning. Hij ontving de geloofsbrieven de ambassadeur van het Koninkrijk Thailand, H.E. mevrouw Eksiri Pintaruchi. Het bloemstuk in de haard was getuige en Zag dat het Goed was. 

En omdat hij toch net in zijn jacquet zat, beëdigde Z.M. Takvor Avedissian tot staatsraad in buitengewone dienst. Omdat we geen idee hebben wat dit inhoudt, zijn we even aangewipt bij het Koninklijke Huis dat verder nog meldt dat deze mijnheer bij de  afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State hoort. Nog niet veel wijzer. We gokken op 'wijze man, freelance adviseur', zoiets.  

Als toetje van de werkdag onthulde de koning een fraai beeld van zichzelf, ter ere van zijn eerste vijf jaar op de troon. Van der Vorst heeft hem goed getroffen, op een robuuste, zelfverzekerde manier. 

DONDERDAG

Het hield niet op met een standbeeld, er werden ook nieuwe staatsiefoto's vrijgegeven…

… en fraaie privéfoto's van de prinsessen…

…en een heel dynamische van het gezin: 'De Oranjes komen naar je toe deze zomer!' 

VRIJDAG

De Oranjes vierden de 51ste verjaardag van koning Willem-Alexander in Groningen tijdens Koningsdag.

 

Foto's © ANP, tenzij anders aangegeven

Laatste nieuws

Zie ook