Simon Keizer: “Ik zag van dichtbij hoe snel het leven kon ophouden”

Beau Monde had een onderonsje met Simon Keizer en vroeg hem het hemd van het lijf.

Lees ook

Feeling good is het levensmotto van Simon Keizer (33), nu te zien in het tv-programma ‘Sing it!’. “Ik zag van dichtbij hoe snel het leven kan ophouden. Daardoor doe ik alleen nog wat ik leuk vind.”

productie & tekst NICOLE GABRIËLS foto’s JOSHUA ROOD styling MANON MEIJERS, ANNELIES WIERSMA visagie ANNEMIEKE VAN DUUREN

Welk advies geef je je zestienjarige zelf?

Na een stilte: “Vraag je me naar mijn zestienjarige zelf, dan stap je binnen op mijn absolute dieptepunt. Ik had net mijn vader verloren aan kanker en was nog aan het rouwen toen de nieuwjaarsbrand in Café De Hemel uitbrak waar ik bij was. Een intens zwarte periode, enerzijds dus door de diepe rouw om mijn vader, anderzijds door de verschrikkelijke brand die een gat sloeg in Volendam. Ik zag van dichtbij hoe snel het leven kon ophouden en daardoor ging ik denken: ik doe alleen nog wat ik leuk vind. Ik vond het niet waard mijn tijd te verdoen aan oninteressante dingen. Het beste advies voor de jeugd is je school af te maken, voor een basis te zorgen. Maar door mijn vervroegd volwassen kijk op het leven volgde ik mijn hart. Besloot ik hard te werken voor een bestaan als zanger. Ik zou mijn zestienjarige zelf willen zeggen: het komt goed, je maakt de juiste keuze.”

Waarvan heb je spijt?

“In mijn solotour van vorig jaar vertelde ik dat spijt een nutteloze emotie is. Hoewel je het wel kunt gebruiken als leermoment. Want kennelijk vind je dat je anders moet handelen als zo’n zelfde situatie zich in de toekomst nog eens voordoet. Als ik terugkijk, had ik na de middelbare school moeten gaan reizen. De totale onafhankelijkheid van toen heb ik niet optimaal benut. Ik ben ook nooit op kamers gegaan in Amsterdam. Had ik dat moeten doen? Gewoon voor de ervaring, voor de lol… Ik woonde maar vijfentwintig minuten van de stad vandaan en bespaarde een hoop geld door thuis te blijven wonen.” 

Wat is je meest gekoesterde materiële bezit?

“Ed Sheeran doet ’t al anderhalf jaar zonder telefoon en het schijnt hem heel goed te bevallen. Maar voor mij is mijn smartphone heel belangrijk. Ik probeer mijn gebruik te minderen, heus. Maar het is mijn computer, agenda, navigatie én lifeline met de buitenwereld. Ik vlog tegenwoordig ook. Dat vind ik leuk door het creatieve spel van editen, overgangetjes en thumbnails verzinnen, er rechtenvrije muziek bij zoeken, zorgen dat het fris blijft. Ik ben er tien uur per week mee bezig. Ben ook strikt: zeker het eerste jaar moet er elke week een nieuwe vlog op YouTube. Ook als ik geen zin heb, ook als ik ziek ben. Pas na een jaar mag het minder streng. Daarin zie ik een uitdaging.”

Welke persoon, levend of dood, bewonder je het meest?

“Annemarie. Omdat er niets boven haar gaat en omdat  ik door haar kan doen wat ik wil, dat is me veel waard. Ze deelt de eerste plek met mijn moeder. De vrouw die mijn zus en mij heeft grootgebracht en voor een basis zorgde waardoor we het leven weer aankonden. Ik spreek zulke woorden niet makkelijk uit naar mijn moeder, maar ze weet het wel, denk ik.”
 

Meer lezen over Simon? Je leest het in de nieuwe Beau Monde, nu in de winkel! 

Laatste nieuws

Zie ook