Tiens! Eigen familiewapen voor de Markles

Uitdaging: hoe vertaal je een filmcamera naar oeroude Europese heraldiek?

Lees ook

Meghan Markle krijgt nog voor ze in het huwelijk treedt met prins Harry een eigen heraldisch familiewapen, zo heeft Kensington Palace bevestigd.

Net als bij de gravin van Wessex, de hertogin van Cornwall en de hertogin van Cambridge, die als burgermeisjes in de koninklijke familie trouwden, wordt er voor Meghan een eigen Royal Coat of Arms ontworpen. Hoe dat eruit gaat zien, is nog niet bekend, maar volgens royal expert Richard Fitzwilliams zal op de afbeelding iets van haar Amerikaanse achtergrond en haar afkomst terug te vinden zijn.

"Een familiewapen is iets heel persoonlijks," zegt Fitzwilliams. "Een wapen kan symbolen bevatten die een link vormen met het verleden van een familie, maar ook een knipoog naar hun naam hebben." Meghan mag het zelf bepalen, verwacht wordt dat er in ieder geval iets op terug te vinden zal zijn over haar voormalige leven als actrice. Markle kan verwijzen naar verre voorvaderen uit het land van Markill, in het zuidoosten van Schotland, daar zou ze eventueel ook nog wel iets mee kunnen. De Daily Mail deed alvast een voorzetje, met een héél vette knipoog. 

Meghan zal niet lang met haar eigen wapen kunnen schermen, het wordt na het huwelijk samengevoegd met dat van Harry ↑ tot een gezamenlijk wapen. Samantha Markle, die haar halfzus Meghan online enorm loopt te trollen over het feit dat ze geen uitnodiging heeft gekregen voor de royal wedding, heeft al laten weten het reuze opwindend te vinden dat de Markles een eigen wapen krijgen. Niet bekend is of ook halfzussen het mogen voeren.

Middletons

Laten we het wapen van de Middletons gebruiken om een beeld te krijgen waarmee Meghan nu bezig is, op het gebied van heraldiek. Wat toch het het oudste, meest visuele visitekaartje van Europa is, dat voor een goed verstaander bol staat van de symboliek en informatie.

De Middletons kozen, in overleg met het College of Arms, voor een wapen in blauw, rood en goud. Het goud is een knipoog naar Carole Middletons meisjesnaam Goldsmith en de scheiding in het midden is een grapje over de familienaam: middle-ton. De drie eikenblaadjes met eikels staan voor hun kinderen Kate, Pippa en James, maar zijn ook symbolen voor kracht en Engeland.

Eiken tieren welig in Bucklebury waar de familie woont, sinds een admiraal daar eeuwen geleden ijverig eikels strooide zodat de Britse Marine altijd voldoende hout zou hebben om schepen te bouwen. De smalle witte chevrons staan voor heuvels en bergen, een referentie naar de liefde van de familie om buiten actief te zijn, en de rode en blauwe achtergrond verwijst naar de Engelse vlag. Voor haar huwelijk was Kate's wapen ovaal en hing aan een blauw lint, als teken dat het hier om een ongehuwde dochter ging.

Toen ze in 2011 door haar jawoord hertogin van Cambridge was geworden, werd haar wapen samengevoegd met dat van William en verdween het lint. De andere Middletons, gezegend met een stiff upperlip, voeren het wapen niet.

Sophie Rhys-Jones

Dit was het wapen van Sophie Rhys-Jones…

…nu hertogin van Wessex.

Camilla Shand

En dit was het wapen van Camilla Shand…

… nu hertogin van Cornwall. Aan de linkerkant is te zien dat haar man Charles als prins van Wales niet van de straat is: hij heeft over het wapen van de Windsors (leeuwen, harp) nog een extra schild.

 

Foto's © Getty Images, Wikimedia, College of Arms, bron: Daily Express

Laatste nieuws

Zie ook