Monaco: Beatrice Borromeo slachtoffer kwakzalver

Medische missers komen in de beste kringen voor...

Lees ook

"Ik kan mijn oudste zoon niet meer op mijn arm dragen," zegt Beatrice Borromeo, die het slachtoffer lijkt te zijn geworden van een louche arts. "Ik kom hiermee naar buiten om anderen te waarschuwen."

Beatrice is getrouwd met Pierre Casiraghi, de tweede zoon van prinses Caroline van Hannover en Monaco. Samen hebben ze zoontje Stefano (1), momenteel is ze zwanger van hun tweede kindje. Dat het een pittige zwangerschap is, was al duidelijk. Niet bekend was dat Beatrice veel pijn heeft door een vermoedelijk mislukte ingreep. De arts die deze uitvoerde heeft inmiddels huisarrest gekregen en wordt vervolgd voor onder andere fraude.

In 2016 kwam Beatrice ongelukkig ten val en had meteen pijn in haar linkerknie. Het was niet ondraaglijk, toch ging ze er vier dagen later mee naar Dr. Giorgio Maria Calori in een Orthopedisch Centrum. Volgens Calori was het mis met haar meniscus, hij vond het nodig haar 'met absolute urgentie' nog dezelfde dag te opereren, zo schrijft ze zelf in Fatto Quotidiano. In het centrum was geen plaats, maar hij kon een operatiekamer in een privékliniek regelen (en hoorde vermoedelijk de kassa al rinkelen, want de Casiraghi's zijn niet onbemiddeld).

"Ik zou met een ruggenprik verdoofd worden, maar omdat ik kramp kreeg werd het toch volledige narcose," aldus Beatrice. "Tegen mij werd gezegd dat ik allergisch was voor het verdovende middel van de ruggenprik en niet op die manier verdoofd kon worden. Een jaar later kreeg ik bij de geboorte van mijn zoon Stefano weer een ruggenprik en toen gebeurde er niets. Het was geen enkel probleem."

Na de operatie had Beatrice nog altijd pijn, die dokter Calori niet al te serieus leek te nemen. "Hij zei: maak je geen zorgen, de patiënten die ik opereer staan een week later weer op de ski's.' Na een maand kon Beatrice nog altijd amper lopen en gaf Calori haar de schuld van de pijn, omdat ze niet genoeg haar fysio-oefeningen zou hebben gedaan. "Ik deed de oefeningen drie keer per week en ben inmiddels twee jaar verder," zegt Beatrice. "Met bescheiden resultaten. Zo nu en dan, zonder reden, bezwijkt mijn knie en val ik."

Calori stelt een nieuwe operatie voor. "Hij zei dat hij een zeer behoudende ingreep had uitgevoerd en dat het noodzakelijk is opnieuw te opereren, ditmaal ingrijpender. Ik heb geweigerd en ben weggegaan." Ze vroeg om raad bij een andere specialist en in dat team was iedereen het erover eens dat er helemaal niet geopereerd had hoeven te worden.

"Ik heb het dossier en de pre- en post-operaratieve rapporten opgevraagd," zegt Beatrice. "En kwam erachter dat ik voor de operatie niet eens een MRI-scan heb gehad, wat wel had moeten gebeuren, en dat de rapporten met de hand geschreven kladjes waren. Op mijn knie is aan de littekens te zien op hoe twee verkeerde plekken is gesneden. Ik ben zwanger en kan mijn oudste kind niet de trap op dragen, ik kan niet zeggen hoe me dit in het dagelijks leven hindert, terwijl ik helemaal niet geopereerd had hoeven te worden." Beatrice vertelt haar verhaal niet alleen als waarschuwing voor de arts, maar ook omdat ze tegen hem wil getuigen in de rechtbank.  

 

Foto's © BSR Agency / Getty Images / ANP

Laatste nieuws

Zie ook