Deze paleizen zijn deze zomer te bezichtigen

Ruisende rok aan en dan maar waardig die trappen op en af schrijden!

Lees ook

Elke zichzelf respecterende koning of koningin gooit tegenwoordig in de zomer het paleis deels open voor belangstellenden, als hij of zij elders resideert. Hier kun je de komende maanden terecht.

Paleis Noordeinde 

Het werkpaleis van koning Willem Alexander én de Koninklijke Stallen worden voor de derde keer geopend voor het publiek. Noordeinde is 28 juli en de drie zaterdagen daarna open, we gaan er vanuit dat het bloemstuk in de haard de grote trekker zal zijn. 

De naast het paleis gelegen stallen (dit is de Glazen Koets) zijn langer te bezichtigen, op woensdag 1 augustus en de drie weken erna van woensdag tot en met vrijdag. De kaartverkoop start op 28 juni.

Koninklijk Paleis Brussel

De kans is klein dat je koning Filip en koningin Mathilde er zal zien rondwandelen, maar toch loont het zeker de moeite om de pracht en praal van het paleis in Brussel eens van naderbij te bewonderen.

Links de Troonzaal, rechts de Spiegelzaal. Het plafond heet 'Heaven of Delight' en is vervaardigd door Jan Fabre. Het plafond, dat nooit was afgewerkt, werd volledig ingelegd met groene schubben van de exotische Thaise juweelkever. Het duurde ruim drie maanden om de anderhalf miljoen groene schildjes één voor één te bevestigen. Het effect is sprookjesachtig, behalve voor al die arme juweelkevers, dan. Geopend van 21 juli tot en met 2 september 2018.

Koninklijk Paleis Stockholm

Het Koninklijk Paleis in Stockholm is het hele jaar door deels te bezichtigen…

… maar voor de zomer gaan ook delen van The Royal Apartments open, in juli en augustus.

Buckingham Palace 

Koningin Elizabeth was een van de eersten die haar werkpaleis opende voor het publiek. Er wordt echt iets van gemaakt, met steeds een andere tentoonstelling en bezoekers mogen zich vergapen aan de pracht en praal van onder andere de troonzaal en andere State Rooms, gedurende tien weken van 21 juli tot en met zondag 30 september.Ook hier geldt: vooraf kaartjes bestellen is aan te bevelen. 

Kongelige Slott

Koning Harald van Noorwegen opent het Koninklijk Paleis in Oslo vanaf 23 juni tot half augustus 2018.

Te zien zijn onder andere de kleine feestzaal, de staadsraadzaal, de vestibule waar Harald en Haakon hun kantoor hebben en de hal met de indrukwekkende trap. Het is verstandig vooraf kaartjes te kopen, want het is een populair uitje.

 

Foto's © ANP, Getty Images, Kongehuset, Kungehuset, Belgische Monarchie, Royal Trust

Laatste nieuws

Zie ook