Spaanse ruzie tussen Letizia en Sofia rommelt door

Komt het ooit nog goed tussen de koninginnen van Spanje? Casa Real-specialist Pilar Urbano denkt van niet en wel hierom.

Lees ook

Wat zit er nu echt scheef tussen de Spaanse koninginnen Letizia en Sofia? Koninklijk Huis-specialist Pilar Urbano licht het toe in Vanity Fair.

Het stof is nog steeds niet gaan liggen in Spanje, waar drie dames voor het oog van vele camera's een fittie hadden. Koningin Sofia liet zich afblaffen door koningin Letizia en aanstaande koningin Leonor had een dwarse puberbui, wat leidde tot enig snauw- en trekwerk. Koning Felipe stond erbij en keek erna, wat geen erg daadkrachtige indruk maakte voor een koning.

Letizia is sindsdien als een gek aan het spinnen om de PR weer goed te krijgen en laat elke vertrouweling lekken naar de pers: ze wilde alleen maar haar dochters beschermen tegen de fotografen, het was alleen maar een moederlijk gebaar. Wat best een redelijke verklaring zou zijn geweest als kroonprinses Marie Chantal van Griekenland, door familiebanden vertrouwd met de onderlinge relaties, niet online had laten weten dat 'Letizia haar ware aard had laten zien.'

Die werd tijdens haar eerstvolgende werkbezoek zowel toegejuicht als uitgefloten, wat een teken is dat de rel nog niet is gesust. Ook online rommelt het door, met vele schoonmoeder-schoondochter-verhalen. Kortom, voer om massaal geschokt naar onze parelkettinkjes te grijpen. En tijd om Casa Real specialist Pilar Urbano uit te horen over hoe het nu echt zit tussen Sofia en Letizia. Wat is nu het meest onverenigbaar tussen die twee? Het antwoord is pijnlijk: "Alles."

 "Koningin Sofia is nooit als belangrijk beschouwd," zegt Urbano. "Toen ik haar in 2001 interviewde voor mijn eerste boek over haar, irriteerde het me dat ze het altijd had over Juan Carlos, over haar vader en over haar zoon. Ik zei: 'Het boek moet over u gaan.' Ze zei: 'Ik heb nog nooit over mezelf gesproken, ik heb geleerd dat het nooit ik-ik-ik mag zijn.

'Ik heb geleerd dat het nooit ik-ik-ik mag zijn'

Bovendien doet mijn verhaal er niet toe. Ik was de oudste, maar zodra Constantine (de huidige koning Constantine van Griekenland) werd geboren, verdwenen mijn zus Irene en ik naar de achtergrond. Hij was de erfgenaam en troonopvolger. Toen ik een tiener was, was het leven van mijn ouders met hun vele contacten belangrijker. En toen Juanito (Juan Carlos) kwam ging het over zijn ouders en onze kinderen.' Ik was de eerste die vroeg naar haar eigen verhaal."

Volgens Pilar Urbano zijn Sofia en Letizia tegenpolen. "Letizia vind zichzelf belangrijk, en is zelf heel belangrijk. Ik heb haar altijd verdedigd omdat ik omringd ben door mensen die haar constant aanvallen. Deze vrouw heeft haar verdiensten. Ze moet die wel hebben, gezien het feit dat de koning, die zeer waardig is, haar aanbidt. Ze is goed opgeleid, belezen en slim en doet op hoge hakken wat ze moet doen, niet wat ze wil doen. Dus je hebt een oud-koningin die altijd in de schaduw is gebleven en een koningin die een hoofdrolspeler is. Het zit in hun houding, daarin zullen ze nooit tot elkaar komen."

 

Foto's © ANP, Getty Images, BSR Agency, bron: Vanity Fair Spanje

Laatste nieuws

Zie ook