‘Prins Ernst-August stomdronken op bruiloft van zoon’

Wat de comeback van de prins van Hannover had moeten worden, werd een gênante afgang.

Lees ook

Achter wat door het hof van Hannover eerst nog 'een voedselvergiftiging' werd genoemd, blijkt een familiedrama te zitten, compleet met stomdronken vader van de bruidegom.

Eerder deze maand trouwde prins Christian van Hannover in Lima met zijn verloofde, Peruviaanse Alessandra de Osma. Het wekte enige verbazing op dat de vader van de bruidegom, Zijne Koninklijke Hoogheid prins Ernst August senior (64), onder de bruidsgasten was.

Die bleef vorig jaar namelijk demonstratief weg van het huwelijk van zijn oudste zoon prins Ernst-August junior (die al in 2004 alle Hannoveriaanse taken van zijn vader overnam). Reden: senior was het niet eens met Juniors keuze van bruid én heeft ruzie met Junior over bezittingen en geld. Dat zijn zoon en prinses Ekaterina inmiddels dochter Elisabeth hebben gekregen, heeft de patriarch bepaald niet milder gemaakt.  

Voor alle duidelijkheid: Senior is in zijn tijd bepaald geen topmanager van het Huis van Hannover geweest. Toen hij zijn taken aan zijn oudste zoon (hier rechts) overdroeg om te gaan feestvieren met schaarsgeklede dames in Thailand, moest Junior alle zeilen bijzetten om het 'familiebedrijf' weer financieel gezond te maken.

Wat vooraf ging

Goed, terug naar Lima, waar Bunte een reconstructie maakte van het wangedrag van Zijne Koninklijke Hoogheid. De prins reisde naar Peru vanuit Kenia, waar hij met een donkerharige schoonheid in een luxeresort vakantie had gevierd. Volgens ooggetuigen consumeerde hij daar wijn en champagne per fles in plaats van per glas.

Wat best opmerkelijk is voor een man die in 2005 nog op het randje van de dood balanceerde door een ontstoken alvleesklier, ook al door overmatig alcoholgebruik. Iets waar hij later nogmaals voor is opgenomen. Ernst-Augusts inname en zijn boerse gedrag waren de voornaamste redenen dat zijn echtgenote prinses Caroline al zolang gescheiden van tafel en bed leeft. 

Eigenlijk had Senior van het huwelijk van zijn jongste zoon één grote PR-show willen maken om zijn status terug te krijgen. Hij had zich er willen presenteren als het enige echte Hoofd van het Huis Hannover en zo Junior optimaal willen vernederen. Het liep een beetje anders.

Dag 1: de boycot

Ernst-August senior gaf op de vooravond van het huwelijk in restaurant Osaka een feest voor zijn zoon prins Christian (die hem hier vergeefs lijkt te vragen het rustig aan te doen) en Alessandra. Prinses Caroline, met wie hij al sinds 2009 niet meer samen gezien is, maar die officieel dus nog altijd met hem getrouwd is, was thuisgebleven.

In de strijd tussen haar man en haar oudste stiefzoon, staat ze aan de kant van Junior en dat geldt ook voor Junior halfzus: prinses Alexandra van Hannover en haar vriend Ben bleven weg uit het restaurant. Net als de stiefbroers van Christian en Ernst August junior: Pierre Casiraghi ging niet naar het feest, Andrea vloog alleen in voor de inzegeningen en stiefzus Charlotte was helemaal niet bij het huwelijk.

Senior hield in Osaka  dus vooral hof voor vrienden en kennissen, liet de mojito's en caipiriñas aan de lopende band doorkomen en was de laatste die vertrok. Met zijn beste vriend Jorge Montojo, feestbeest te Ibiza, vertrok hij om 01:18 per zwarte Mercedes limousine naar het chique Country Club Lima Hotel, waar hij de receptioniste nog een uitbrander verkocht omdat die hem te lang liet wachten naar zijn zin.

Dag 2 : doordrinken  

Op de dag van de kerkelijke inzegening arriveerde prins Ernst August Senior – op het laatste moment, om even te laten merken hoe belangrijk hij was – op het kerkplein alsof hij een rockster was. 'YEAH! Great to be here!' schalde hij, om het junior nog even in te wrijven, hoewel hij verder zijn oudste kind al die tijd geen blik waardig keurde. Meerdere aanwezigen vroegen zich op dat moment al af of Zijne Koninklijke Hoogheid niet meer dan alleen alcohol in zijn bloed had.

Christian en Ernst-August Junior deden hun uiterste best om zo stoïcijns mogelijk te blijven onder de strapatsen van hun vader, maar hun strakke koppen spraken boekdelen.

Ook na het jawoord, bij de receptie in Club Nacional, nam Senior stevig in: hij hield audiëntie op het balkon, omdat hij daar ook kon roken.

En ook meteen leuk driftig gebarend en luid lachend in beeld kwam voor de pers, om duidelijk te maken dat hij het echt nog wel in zich had, Hoofd van de Hannovers zijn. Bij het bruidsdiner van de De Osma's in Casa Berckemeyer ging het van kwaad tot erger: iets na negenen verscheen hij, ruim anderhalf uur te laat, met een scheef dichtgeknoopt vest, een pleister op zijn hand en een doornatte broek.  

Dag 3: intensive care

Onverwacht zag Senior af van het Black Tie bruidsbanket op de derde avond van het bruidsfeest. Onder de aanwezige gasten gonsden toen de geruchten al rond dat hij was opgenomen omdat hij te veel gedronken had, wat op dat moment nog eufemistisch 'een voedselvergiftiging' werd genoemd.

In werkelijkheid lag de prins toen al, volgens de behandelend arts 'in kritieke toestand' op de intensive care.

Hondstrouwe Christian liet zijn bruid en het bruidsbal voor wat het was om met zijn vader mee te gaan, iets waar zijn oudere broer prins Ernst-August Junior (paarse das) begrijpelijkerwijs geen zin in had. Christian werd later afgelost door zijn stiefbroer Pierre Casiraghi (links met zonnebril), zodat de gom terug kon naar het feest.

Senior zou in een kunstmatig coma zijn gehouden, het is niet bekend hoe het nu met hem is. Als hij van zijn inzinking herstelt, kan hij terugkijken op het feit dat hij de bruiloft van zijn lievelingszoon heeft verpest, zijn oudste zoon mateloos heeft beledigd en de naam en reputatie van het Huis van de Hannover geen goed heeft gedaan. Afgaand op zijn horloge is het echt twee voor twaalf. 

 

Foto's © BSR Agency / Getty Images / ANP, bron: BUNTE 

Laatste nieuws

Zie ook