De Queen tikt een Fabergé eitje

Wat geef je iemand die alles al heeft? Een peperduur keizerlijk paasei, natuurlijk!

De collectie Fabergé eieren van de Windsors is de grootste en mooiste ter wereld. Wat is de aantrekkingskracht van deze surprise-eieren voor de schathemelrijken?

Peter Fabergé was een Russische juwelier en goudsmid die juwelen en kunstvoorwerpen leverde aan de adel. Hij werd vooral bekend om zijn uitbundig met juwelen versierde eieren die hij maakte voor de laatste twee tsaren, Alexander III en Nicolas II.

Daarin zat soms een verrassing…

… zoals een speeldoosje of een klok.

Alexander liet elk jaar met Pasen een nieuw ei voor zijn vrouw, tsarina Maria Fjodorovna maken. Die hield zoals je ziet wel van een beetje feestelijke decoratie.

Die traditie werd na zijn dood overgenomen door zijn zoon, met als enige verschil dat hij er twee bestelde: eentje voor zijn eigen vrouw Alexandra en eentje voor zijn moedertje. Het bedrijf bestaat nog steeds, Sarah Fabergé staat nu aan het hoofd.  

De collectie van de Windsors valt inmiddels onder de Royal Collection Trust en is vrijwel geheel tot stand gekomen door het uitruilen van persoonlijke geschenken tussen de Russische, Deense en Britse koninklijke families. Hier maakt de Queen in 2011 de kersverse hertogin van Cambridge wegwijs in het Fabergé-gebeuren.

Koningin Alexandra, de vrouw van koning Edward VII, was de grote aanjager van de collectie en vroeg voor haar verjaardag en kerst altijd zo'n geweldig ei. Edward gaf de collectie een extra zetje door opdracht te geven Fabergé-beeldjes te laten maken van de dieren op het landgoed Sandringham.

Koning George V en koningin Mary (de opa en oma van de huidige Queen) kochten de drie Keizerlijke Paaseieren in de collectie: de Colonnade Ei Klok, het Bloemenmandjesei en het Mozaïek-ei. Voor Pasen op stand, zeg maar! 

 

Foto's © Getty Images. Op de openingsfoto krijgt de Queen een Fabergé-ei van de sultan van Oman.

Laatste nieuws