Bling! Dit zijn de trouwtiara’s van de Windsors

Als royal bruiden trouwen dragen ze vrijwel altijd een tiara uit de collectie van hun eigen familie, om pas daarna in de schatkamer van de schoonfamilie te gaan grutten.

Als royal bruiden trouwen dragen ze vrijwel altijd een tiara uit de collectie van hun eigen familie, om pas daarna in de schatkamer van de schoonfamilie te gaan grutten. Prinses Diana droeg dus de Spencer Tiara toen ze met prins Charles trouwde.

Omdat burgermeisjes meestal niet over familietiara's beschikken, schiet schoonmama hierbij te hulp met een leenexemplaar of een nieuwe: prinses Sofia van Zweden kreeg van haar schoonouders als huwelijksgeschenk bijvoorbeeld een eigen tiara. Meestal echter, wordt er eentje geleend voor het eerste tiaramoment.  

De Cartier Halo

Hertogin Kate droeg op haar trouwdag de Cartier Halo tiara uit 1936. Hij bestaat uit bijna 1000 diamanten en was een geschenk van koning George VI aan zijn vrouw, koningin-gemalin Elizabeth (de moeder van de huidige Queen). Acht jaar later schonk moeder Elizabeth hem aan haar dochter voor haar 18de verjaardag, vermoedelijk de beste 're-gift' ooit.

Het is een spectaculair stuk dat goed paste bij Kate's trouwjapon en haar frêle gestalte niet overweldigde. Symbolisch gezien was het van grote waarde dat de tiara van de Queen Mum en de Queen tijdens het huwelijk op het hoofd rustte van de aanstaande koningin.

Queen Mary Fringe

De Queen trouwde zelf met de Queen Mary Fringe tiara, een verzameling ijspegels van diamant die het goed deed op camera.

Het frame brak net voor ze op weg ging naar Westminster Abbey, maar dankzij de royal juwelier met een eigen atelier in Buckingham Palace kon het stuk nog worden gerepareerd.

Ook prinses Anne droeg de Queen Mary Fringe op haar trouwdag, ze leende hem van haar moeder.

De Poltimore

Prinses Margaret kocht, geheel in haar eigenwijze stijl, voor haar huwelijk met Antony Armstrong-Jones, zelf de Poltimore Tiara uit 1870 op een veiling. Bloemen, krullen, tikje opvallend, op haar lijf geschreven. Het stuk kon ook worden gedragen als collier of worden opgedeeld in zeven verschillende broches.

Haar kinderen verkochten de Poltimore na haar dood, om een enorme aanslag van successierechten te kunnen betalen. Margaret betaalde er 5500 pond voor, het stuk bracht op een veiling 1,7 miljoen pond op.

De Snowdon

Prinses Margarets dochter lady Sarah droeg voor haar huwelijk een bloementiara die was gemaakt van diamanten broches die haar vader aan haar moeder had gegeven. Hij heeft geen officiële naam, dus we dopen hem hierbij de Snowdon Tiara, naar de titel van Antony: Lord Snowdon.

De Lotusbloem

En Margarets ex-schoondochter Serena Stanhope (Serena en David maakten hun scheiding deze week bekend) droeg op haar huwelijk met David Linley in 1993 de Lotusbloem Tiara, die Margaret net voor haar huwelijk kreeg van haar moeder, de Queen Mum. Margaret gaf óf voor haar dood óf in haar testament de Lotus Tiara terug aan de Kroon, hertogin Kate heeft hem inmiddels ook al eens gedragen.   

De Spencer Tiara

Prinses Diana droeg zoals gezegd de familietiara van de Spencers. 

De Spencer Tiara is gemaakt van stukken en brokken bling die Garrard in 1930 samenbracht tot het bloemendiadeem dat wereldberoemd werd.

© The Royal Watcher

Alle zusjes Spencer – Jane, Sarah en Diana – droegen hem op hun huwelijken, net als Victoria Lockwood, eerste vrouw van graaf Charles Spencer. Als haar dochter lady Kitty Spencer ooit haar jawoord geeft, zal ook zij 'm dragen. Het is een béétje een outsider-kandidaat voor Meghan, maar aangezien HarHan alles rond hun huwelijk een heel persoonlijke draai geeft, wel degelijk een serieuze contender. 

De York Diamond Tiara

Burgermeisje Sarah Ferguson droeg voor haar huwelijk met prins Andrew een nieuwe tiara die ze van haar schoonouders koningin Elizabeth en prins Philip had gekregen.

Hij zat verborgen onder een bloemenkroon toen ze de kerk inkwam en kwam pas tevoorschijn toen ze door haar huwelijk hertogin van York was geworden.

Na haar scheiding mocht ze hem houden…

 

Een bericht gedeeld door Sarah (@theroyalwatcher) op

De Wessex Tiara

Ook burgermeisje Sophie Rhys-Jones kreeg als huwelijksgeschenk een tiara van haar schoonouders toen ze in 1999 trouwde met prins Edward en zo gravin van Wessex werd.

Hij was wel gemaakt van stenen en onderdelen die al van de Windsors waren, zodat het toch een beetje een echt familiestuk was.

De Meander Tiara

Zara leende de Princess Andrew's Meander Tiara voor haar huwelijk met Mike Tindall in 2011. De Meander was van prinses Andrew van Griekenland en Denemarken, haar overoma van vaders kant, met subtiele Griekse motieven.

De Diamond Festoon

Autumn leende de Diamond Festoon Tiara van haar (inmiddels ex-)schoonmoeder prinses Anne voor haar huwelijk met Peter Phillips.

De Bandeau Tiara

Meghan leende tijdens de royal wedding van 2018 een favoriet van koningin Mary, de Bandeau Tiara.

Sinds haar huwelijksdag met prins Harry heeft ze het ding niet meer mogen luchten. Dit zal waarschijnlijk ook niet meer het geval zijn, aangezien de hertog en hertogin van Sussex hebben aangegeven een stapje terug te doen als seniorleden van de Britse koninklijk familie. Jammer, de Tiara stond haar prachtig!

 

De Greville Kokoshnik Tiara

Windsor prinses Eugenie droeg tijdens haar huwelijk met Jack Brooksbank de Greville Kokshnik Tiara met smaragd. Sommigen menen dat Meghan deze tiara op wilde hebben tijdens Haar Grote Dag, maar de Queen besloot deze te gunnen aan kleindochter Eug.

We gokken dat prinses Beatrice op haar grote dag (mocht deze niet worden geruïneerd door vader Andrew) de York Tiara draagt. Diegene die haar moeder voor haar huwelijk droeg.

 

BEELD: BSR AGENCY, Tiara ID's via The Court Jeweller

Laatste nieuws