Macht & Majesteit: Margareta van Roemenië

Van rellende royals naar verzoenende woorden: what happened?

Lees ook

In een sterk staaltje Royal Rug Rechthouden heeft Margareta van Roemenië – ze wordt vandaag 69, congrats – kans gezien Hare Majesteit te worden van een Republiek.

Vorig jaar speelde zich in Roemenië een royal soap af die zijn weerga niet kende. Koning Michael lag op sterven. Troonopvolger Nicholas (33) was zijn titel en zijn plek in de opvolging kwijt in een monarchie die niet meer bestond. De politie moest eraan te pas komen toen er sprake was van een royal handgemeen omdat hij afscheid wilde nemen van zijn opa. En al die tijd had kroonprinses Margareta de leiding en paste goed op haar eigen zaakjes.

Zo was ze al sinds maart 2016 de zaakwaarnemer van haar vader (hier aanwezig als schilderij) en had in die rol geestdriftig gelobbyd voor het herstel van de monarchie in Roemenië. Dát zag het parlement niet zitten, maar omdat de voormalig koninklijke familie nog behoorlijk populair is en een 'verbindende factor' kan zijn, werd wel afgesproken hun status te verhogen.  

Zo zag Margareta (hier met ook niet onambitieuze echtgenoot Radu) niet alleen kans na haar vader na zijn dood op te volgen, maar als 'Margareta, kroonprinses en hoeder van de Kroon van Roemenië' een soort officieuze koningin te worden, met het Elisabeta Paleis als residentie. Het is geen echte monarchie, ze heeft geen macht van betekenis en toch laat ze zich aanspreken als Majestatea Sa Margareta…

…reikt in die hoedanigheid certificaten aan hofleveranciers uit…

… is net beschermvrouw van het Roemeense Olympisch Comité geworden…

…gedraagt zich als moeder des vaderlands…

…poseert statig voor bordesfoto's…

…en gaat met haar man op werkbezoek alsof ze staatshoofd is, zonder dat iemand haar een strobreed in de weg legt. Well played, Margareta.

En hoe is het nu met haar opstandige neef Nicholas? Die was na enige familiale vredesbesprekingen vorig jaar zowaar op de begrafenis van zijn opa en is tot verrassing van velen tegenwoordig vooral in Boekarest te vinden. Vorig jaar zei hij nog dat hij met een schamel bedragje was afgekocht om weg te blijven, maar afgaand op zijn socials is hij in januari verhuisd naar de Roemeense hoofdstad, waar hij  druk in de weer is met goede doelen.  Het lijkt op een geniale zet van Margareta: keep your friends close, but your enemies closer.  

In december 2017 trouwde Nicholas in het Engelse Henley als Nicholas Medforth-mills voor de wet met zijn verloofde Alina Binder. Het stel woont als 'gewone burgers' in Roemenië, maar is bepaald niet wars van publiciteit en het openbare leven. Nicholas is medeoprichter van een charity in onderwijs, Alina werkt voor de Aircraft Owners and Pilots' Association.

Voor september staat een groots kerkelijk huwelijk gepland en het zou zomaar kunnen dat Margareta de Majesteit daar minzaam glimlachend front-row  zal zitten, want haar neef slaat tegenwoordig nog slechts verzoenende taal uit en zegt dat hij geen bedreiging vormt voor de autoriteit van zijn tante.

"Ik ben niet hier om de competitie met haar aan te gaan, daar ben ik nooit op uit geweest," zegt hij. "Als je kijkt naar het grotere plaatje, dan zijn we de Roemeense koninklijke familie en we hebben als enige voornemen om het land ten goede te komen, of dat nu economisch of sociaal is. Daarom zijn we hier, dat zouden we moeten doen."

Misschien dat Margareta alsnog Nicholas in ere hersteld en hem zijn titel teruggeeft? Heel veel andere opties heeft ze niet: Radu en zij hebben geen kinderen en de huidige troonopvolger is haar zus prinses Elena (ook al 67) en daarna Nicholas' zusje Elisabeta Karina (29) die aan alle kanten uitstraalt dat ze er geen zin in heeft. Zet daar een populaire neef met zijn leuke vrouw tegenover, die nu al bekend staan als 'de Harry en Meghan van de Balkan', en het is duidelijk dat de royal dooi niet voor niets is ingezet. Wordt vervolgd.

Lees meer: 

 

Foto's © Familia Regala Romanie /  Nicholas Medforth-mills

 

Laatste nieuws

Zie ook