‘Prins Charles is een verwend kasplantje’

Denk nog maar eens goed na voor je de aanstaande koning van het Verenigd Koninkrijk te logeren vraagt, want hij neemt zijn eigen slaapkamer mee.

Lees ook

Er komt deze week een heerlijk nieuw boek uit over de prins van Wales, waarin Charles wordt omschreven als een verwende kleuter die komt logeren met zijn eigen slaapkamer.

Voor 'Rebel Prince, The Power, Passion and Defiance of Prince Charles' sprak Tom Bower veel mensen die voor de prins hadden gewerkt, kennissen en vrienden (hoewel je met vrienden die zo uit de school klappen geen vijanden meer nodig hebt).

Het beeld dat wordt geschetst is niet heel verrassend: Charles komt naar voren als een wereldvreemde man die geen idee heeft hoe normale mensen leven. En die van mening is dat zijn positie als kroonprins gedrag rechtvaardigt waarin de etiquette ver te zoeken is, zo blijkt uit een voorpublicatie in de Daily Mail.

Van Charles lekte al wel eerder vreemd gedrag uit. Zo heeft hij schijnbaar een persoonlijk assistent die de tandpasta op zijn tandenborstel doet en verdraagt hij alleen eitjes die specifiek drie minuten en twintig seconden zijn gekookt (of iets daaromtrent).

De prins is daarnaast al zijn leven lang een enorme dramaqueen die in 2004 zei: "Niemand weet dat het een volslagen hel is om de prins van Wales te zijn." Hij ging drie dagen mediteren op het Griekse eiland Athos met zijn hele gevolg en 43 stuks bagage. Voor een werkbezoek overhandigt een van zijn stafleden hem een flacon met een vooraf gemiste Martini.

Thuis moet er 24/7 een bediende stand-by staan om aan al zijn bezoeken te voldoen. En zijn staf is gewend aan dagelijkse tirades als "Zelfs mijn kantoor heeft niet de juiste temperatuur, waarom moet ik dit pikken? Het maakt mijn leven zó ondraaglijk."

Onder intimi staat hij dan ook, in tegenstelling tot de Queen, bekend als iemand 'die op Olympisch niveau kan klagen'. 'Ruil eens een tijdje met een bijstandsmoeder,' denk je dan, maar de prins weet niet beter, omdat hij nu eenmaal al zijn hele leven doorbrengt in een royal bubbel. Frappant is wel dat hij in het openbaar heel sympathiek overkomt en oprecht geïnteresseerd lijkt in mensen. Maar dat dubbelleven houdt hij dus alleen vol als verder álles onder controle is, volgens zijn persoonlijke wensen.

  • Als hij een diner geeft dat om 20:00 begint en de prins besluit geen zin te hebben in een voorgerecht schuift hij pas om 20:15 aan.
  • Gepensioneerde Indiase soldaten liet hij 's nachts met zaklantaarns door zijn tuin in Highgrove sluipen om slakken van bladeren te halen.
  • 'Gosford Park' is de film die hij in balzaal vrijwel altijd laat zien aan gasten op filmavonden, voor het betere 'upstairs downstairs' gevoel.
  • Charles en Camilla zitten dan vooraan op een soort verkapte tronen en vallen allebei binnen vijf minuten in slaap.
  • Waar zijn moeder, de Queen voor 56 euro naar de ceremonie treinde waarin prins William zijn RAF brevet kreeg, liet Charles zich vliegen à 17.000 euro.
  • Hij is allergisch voor facturen en vindt eigenlijk dat tuinmannen 'voor de eer' het onkruid zouden moeten wieden op Highgrove.
  • Hij haat commercieel vliegen – wat hij tegenwoordig moet van buitenlandse zaken – omdat hij 'zich liever niet mengt met het plebs.'

 

Voor een bezoek aan een vriend in noordoost Engeland arriveerde zijn staf bijvoorbeeld een dag eerder met een truck vol meubels om die in de prima ingerichte slaapkamer te vervangen. En het gaat dan niet om een ladekastje, complete replica's van de slaapkamers (ja, meervoud) van Charles en Camilla reizen met hen mee, compleet met het orthopedisch verantwoordde bed van de prins en zijn eigen beddengoed.

Verder gaat er mee: een kleine radio, zijn eigen wc-bril, Kleenex Premium Comfort wc-papier, Laproaig whisky en flessen water (voor beide slaapkamers) plus twee schilderijen van Schotse landschappen. Het eerstvolgende wat arriveerde was zijn eigen eten, alles biologisch, uiteraard. Hoewel de gastheer en gastvrouw 'hadden genoten van zijn gezelschap', besloten ze hem niet nog eens uit te nodigen.

En dan had dit stel nog minder overlast van de veeleisende prins dan het gezin dat werd gevraagd om hem een lang weekend over de vloer te hebben aan de grens van Wales. Het kostte maanden voorbereiding, er waren op verzoek van Charles' staf gasten uitgenodigd voor de vier diners die hij zou voorzitten, er was extra personeel ingehuurd en er was een enorme hoeveelheid bloemen en voedsel besteld.

Uiteindelijk zei de prins de hele logeerpartij doodleuk af

Op de vrijdagmiddag waarop hij zou arriveren belde zijn assistent dat hij zaterdagochtend pas zou komen. Zaterdagochtend werd 'rond de lunch', vervolgens werd zijn aankomst verschoven naar het diner. Die middag werd de hele afspraak afgezegd vanwege 'onvoorziene omstandigheden'.

De teleurstelling was er niet minder om toen Charles zich later tegenover de gastvrouw liet ontvallen "dat hij niet in staat was geweest de schoonheid van zijn zonovergoten tuin in Highgrove te verlaten."

De prins reist met een eigen butler, twee lakeien, chef-kok, privésecretaris, typist en security tussen zijn eigen zes huizen en die van 'vrinden' in het land, maar heeft een handje van afzeggen. Intimi weten dat zelfs die verhuiswagen met zijn slaapkamer erin nog geen garantie is dat hij daadwerkelijk zal komen. Zeg niet dat we je niet hebben gewaarschuwd.

 

Foto's © Getty Images

 

Laatste nieuws

Zie ook