Eleonore von Habsburg: ‘Ik ben een Alpenmeisje’

Maak kennis met Hare Keizerlijke en Koninklijke Hoogheid aartshertogin Eleonore von Habsburg, prinses van Hongarije, Bohemen en Kroatië.

Lees ook

Haar moeder komt uit de bekendste kunstverzamelaarsfamilie ter wereld en haar vader is het hoofd van een dynastie die meer dan 500 jaar in Europa regeerde: aartshertogin Eleonore van Habsburg-Lotharingen (24) over haar leven.

Eleonore (Salzburg, 1994) is de dochter van Francesca Thyssen en Karl von Habsburg-Lotharingen. Haar titel gebruikt ze in het dagelijks leven niet, zou ze dat wel doen dat zou ze Hare Keizerlijke en Koninklijke Hoogheid aartshertogin Eleonore von Habsburg, prinses van Hongarije, Bohemen en Kroatië zijn. Toe maar.  

"Ik voel me zeer bevoorrecht deel uit te maken van deze families," zegt ze in de Spaanse Vanity Fair. "Een Habsburger en een Thyssen zijn geeft me wortels in veel  landen van Europa." De Habsburgers hebben geen macht meer, maar zijn nog altijd een grote naam binnen de Europese adel. Haar vader zat in het Europese parlement en is tegenwoordig een mediamagnaat. Zijn huwelijk met Francesca in 1993 legde heel Salzburg plat. Francesca en Karl leven gescheiden, maar gaan nog altijd vriendelijk met elkaar om. 

Eleonore is uiterlijk vooral een Habsburger, ze lijkt veel op keizerin Maria Theresia van Oostenrijk toen die jong was. "Maria-Theresia is een van mijn favoriete voorouders," zegt ze. "Ze was een vrouw met visie die in moeilijke tijden aan de macht kwam en wetten implementeerde die hun tijd ver vooruit waren, zoals verplicht onderwijs. Ze excelleerde in alle aspecten van haar leven: groot staatshoofd, ongelofelijke moeder en als militair commandant was ze een groot strateeg."

Ondanks haar indrukwekkende stamboom had Eleonore een redelijk normale jeugd. "Ik was een Alpenmeisje," zegt ze. "Tot mijn tiende woonde ik met mijn ouders, mijn broertje Ferdinand en mijn zusje Gloria een beetje zoals de Von Trapp familie in de bergen van Salzburg. Vrije tijd draaide om paardrijden en skiën."

Ze zat korte tijd in Wenen op school, voor ze verkaste naar het Zwitserse Le Rosey, ook bekend als de duurste en meest elitaire kostschool ter wereld. Daarna ging Eleonore (rechts) bedrijfskunde en rechten studeren in Londen. Deze foto is uit 2010, genomen na het requiem voor haar overleden oma Regina, die keizerin van Oostenrijk zou zijn geweest, als de monarchie niet was afgeschaft.

Eleonore heeft een relatie met Belgische coureur Jérôme d'Ambrosio. Bang vanwege het gevaarlijke beroep van haar vriend is ze niet: "Ik ben zelf een zeer competitieve amazone en skiër geweest, er kan altijd en overal iets met ons gebeuren."

Eleonore leidde een redelijk anoniem bestaan tot ze in september vorig jaar werd ingelijfd in het Dolce & Gabbana Socialites Leger. Ze is een van de gezichten van de nieuwe campagne en neemt het serieus.

"Ik vond het leuk omdat mijn oma van moederkant, Fiona Thyssen (hier in 1955), een van de meest gefotografeerde modellen van de jaren vijftig en zestig was," zegt ze. "Het is mijn manier om de familietraditie een beetje voort te zetten en ik was ook gewoon nieuwsgierig, hoe het zou zijn om eens in haar huid te kruipen. Ik deel al liefde voor paarden en mode met mijn oma en er zijn overeenkomsten, maar ik ben niet met haar te vergelijken. Als zij ergens binnenkomt, kijkt iedereen meteen naar haar."

Plannen om er haar carrière van te maken heeft ze niet. "Ik studeer niet voor niets," zegt ze. "Ik hoop mezelf later ten dienste te kunnen stellen van de familie. Ik ben opgegroeid in tegengestelde werelden: die van de politiek, van mijn vader, is zwart wit. Die van mijn moeder is van de kunst en vol kleur. Ik denk dat het mogelijk is die samen te voegen."   

 

Foto's © Getty Images, Alamy, ANP

Laatste nieuws

Zie ook