Glamour met een knipoog

Nóg 5 leuke kostscholen voor prinses Amalia

Voor het geval Changsu toch wat aan de verre kant is: 5 ándere kostscholen met een klinkende status.

Nóg 5 leuke kostscholen voor prinses Amalia

Het past helemaal bij een opleiding tot aanstaand staatshoofd: een tijdje leven in de luwte, maar liefst wel met veel internationale invloeden.

Gisteren bracht de Telegraaf het nieuws dat kroonprinses Amalia voornemens zou zijn om in 2019 haar opleiding in China voort te zetten op het UWC Changshu, ten noordwesten van Shanghai. Niets wordt bevestigd door de RVD, dus het blijft ongewis, maar voor geval dát: het is een kleinschalige school met internationale leerlingen tussen de 15 en 18 jaar oud, die op een eigen campus wonen.

Het is een filiaal van het Atlantic College in Wales, waar haar vader Willem-Alexander het voortgezet onderwijs afrondde.  Maar goed, het is ook 8833 km van Wassenaar, je voelt bij wijze van spreken nu al de harten van Willem-Alexander en Máxima samenknijpen. Dus, wat zijn de alternatieven in de buurt? 

Marlborough College

Niet alleen ene Kate Middleton ging naar Marlborough College, ook prinses Eugenie en voormalig First Lady van Engeland  Samantha Cameron en nog een hele reeks andere alfa-dames  en influencials hebben erop gezeten. Het is een gemengde school die inzet op ‘proactief leven, grenzen verleggen, dingen regelen en gelukkig zijn’. Dit allemaal naast een uitstekende opleiding à 34.000 euro per jaar.

École des Roches

Deze kostschool in Normandië is krap een uurtje vliegen vanuit Rotterdam Airport of Valkenburg en is populair bij royals uit Marokko, Thailand en India, maar ook prins Joachim van Denemarken ging erheen, net als de Cousteaus, de Peugeots en de Taittingers. Opgericht in 1899, de school zet in op ‘Intellectuele nieuwsgierigheid, kritisch denken, leren en harmonieuze relaties à 30.000 euro per jaar.

Bromsgrove School

Veel drama en muziek en een schoolmotto dat ‘flair, discipline en academische kracht’ belooft: Bromsgrove leidt al sinds 1553 vrij discreet de internationale elite op. Acteur Trevor Eve, schrijver Nicholas Evans en model Iskra Lawrence zaten erop, prinses Laetitia Maria van België, dochter van prinses Astrid, zit er momenteel op en de familie betaalt daar meer dan 52.000 euro per jaar voor.

Deerfield Academy

Mocht Amalia de Verenigde Staten zien zitten - óók lekker ver weg om te puberen - dan is Deerfield in Massachusets een optie (dit is de eetzaal). Opgericht in 1797, sterk atletiekprogramma en ook qua lesstof zit het snor. Koning Abdullah van Jordanië maakte er zijn middelbare school af, voor hij ging studeren in Oxford. Het collegegeld is 45.800 euro per jaar.

Institut Le Rosey

‘Une école pour la vie!’ kraait dit Zwitserse fenomeen, dat bekend staat als de duurste kostschool ter wereld. Er is een campus in Rolle en in Gstaad en de opleiding richt zich op zoveel mogelijk uit de leerlingen halen ‘op academisch, artistiek en sportief gebied’. Gemengd, internationaal, heel veel sportfaciliteiten en een klinkende lijst met alumni uit de Duitse adel. Koning Boudewijn en koning Albert van België zaten erop, net als kroonprins Guillaume van Luxemburg – het is reuze ‘ons soort mensen à 107.146 euro per jaar.

Openingsfoto © PPE Agency, Willem-Alexander en Amalia © ANP, diverse scholen.