Huwelijk prinses Mako: van uitstel komt afstel?

Een bruidegom met een financieel vlekje, die lust de Keizerlijke Familie niet...

Lees ook

Dus, je bent 26 en hebt eindelijk de kans om op een chique manier het strengste hof ter wereld achter je te laten in ruil voor vrijheid – wat bezielde prinses Mako van Japan om haar huwelijk met Kei Komuro (ook 26) uit te stellen?

De prinses en Kei zouden zich op 4 maart formeel verloven tijdens de hofceremonie Nosai no Gi, als voorzet voor hun huwelijk in november. In plaats daarvan liet de oudste kleindochter van de keizer gisteren weten het huwelijk uit te stellen tot 2020 “omdat ik erken dat er niet genoeg tijd is voor voldoende voorbereiding.”

Alsof een stelletje efficiënte Japanners in negen maanden geen feestje zouden kunnen organiseren. Er lijkt in werkelijkheid eerder sprake te zijn van koudwatervrees. Recent berichtte roddelblad Shulan Josei over een financieel dispuut van Kei’s moeder en haar voormalige verloofde. Die laatste zou Komuro’s rechtenstudie à 4 miljoen yen (ruim 30.000 euro) hebben gefinancierd en die lening terug willen. En een bruidegom met schulden voor de kleindochter van de keizer, dat geeft geen pas. Ook al omdat ze na haar huwelijk haar titel verliest. Zij noch Kei hebben momenteel erg kapitaalkrachtige banen en het zou schande over de keizerlijke familie brengen als ze in armoede zouden moeten leven.

Het hof is intussen druk aan het spinnen om een schandaal te voorkomen. “Het voornemen om te trouwen is niet veranderd,” aldus Takaharu Kaji, woordvoerder  van het Imperial Household Agency dat probeert het uitstel een positieve draai te geven: “Als er problemen zijn, dan kunnen die beter eerst worden opgelost voor ze gaan trouwen. De tussentijd kunnen ze gebruiken om hun band te versterken.”

“Vorig jaar mei waren er onverwacht berichten over onze verloving,” zegt prinses Mako. “Hoewel we al de wens hadden om te trouwen, was het niet de bedoeling om dit al bekend te maken. Om een ongewisse situatie niet te lang te laten duren hebben we dat toch gedaan. Ik ben extreem dankbaar voor alle goede wensen die we hebben gekregen.”

“We zijn sindsdien bezig geweest met diverse ceremonieën voor ons huwelijk en ons leven daarna," aldus de prinses, hier met haar ouders en broertje. " Gedurende dat proces zijn we erachter gekomen dat we een paar dingen overhaast hebben. Ik wil dieper en concreter over het huwelijk nadenken en voldoende tijd hebben om de bruiloft en wat daarna komt op een gepaste manier voor te bereiden.”

Gezichtsverlies is in de Japanse cultuur echt een dingetje, zodat de prinses ook nog eens verbaal door de het stof ging. Ze zei dat het uitstel voortkomt uit “onze onvolwassenheid” en dat de situatie hen erg speet. “We vinden het heel erg dat we de mensen die ons zo gewillig hebben gesteund op deze manier problemen bezorgen.”

Kumoro woont bij zijn moeder en opa in Yokohama. Hij leerde de prinses in 2012 kennen tijdens hun studie en werkt momenteel als juridisch assistent bij een advocatenkantoor in de hoofdstad. Hij deed haar naar eigen zeggen in december 2013 al een aanzoek. Gezien het feit dat we inmiddels vijf jaar verder zijn en er blijkbaar toch nog twijfel is, moet er rekening mee worden gehouden dat het uitgestelde huwelijk nooit zal plaatsvinden en de relatie als een nachtkaars uitgaat.  It’s not easy being royal…

 

Foto’s © ANP, Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook