Noorse glamour voor William en Kate

Het is hard werken, zo'n officieel bezoek. Voor je het weet voel je als aanstaand vorst je tenen niet meer door de vorst...

Lees ook

Voor de Cambridge’jes zit de ScandiTour erop. En wat een verrassing dat het gezelschap in Oslo onverwacht toch nog op chic ging.

Prins William en hertogin Kate moesten afzien van een tussenstop op een luchtmachtbasis in Zweden waar William geacht werd helikopters te bewonderen: het sneeuwde te hard.

Dus vloog de private jet direct door van Stockholm naar Oslo.

Eenmaal geland in Noorwegen – kijk Kate hier eens leuk een KLM-stewardess channelen – werden ze ontvangen door kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit in een wit besneeuwd landschap.

Het was allemaal reuze Nordic en 'Frozen' en hartelijk.

In het koninklijk paleis werden geschenken uitgewisseld. Er lagen Noorse truitjes klaar voor prins George en Charlotte…

…waaronder foto's van de gastheer en gastvrouw en de gasten. Royals, eh?

…en schoven ze aan voor de lunch bij koning Harald en koningin Sonja. Prinses Märtha Louise en prinses Astrid (links) prikten ook een vorkje mee. Kate droeg Seraphine met blauwe kant.

Na de lunch lieten Haakon en Mette-Marit het stel wat van Oslo zien, met de nadruk op goede doelen en innovatie. Grappig was het moment waarop ze bij een start-up iets op een toverlei 2.0 moesten schrijven. Kate hield het bij: 'Voelt dit als papier?' William schreef:'Ik hou van Noorwegen! Ik voel mijn tenen niet meer!' met een smiley erbij.

De rest van het programma besparen we je even, want een van de leukste onderdelen was toch de rondleiding van prinses Ingrid Alexandra, in haar eigen beeldenpark.

Wat opvalt is dat de aanstaande koningin van Noorwegen inmiddels in lengte haar oma voorbij is.

's Avonds trakteerde het hele gezelschap royaltywatchers wereldwijd op een gezonde portie glamour, die bij het Zweedse deel van deze royal tour zo pijnlijk ontbrak. Harald leidde Kate – in dit decor is Catherine misschien passender – door de paleisgangen…

… en hield een leuke speech waarin hij uit 'Love Actually' citeerde en William plaagde: die kon het hebben.

Ook bij het diner was de hele Noorse koninklijke familie aanwezig, wat het een buitengewoon feestelijk tintje gaf. Kate's jurk-met-cape is van Alexander McQueen. Märtha Louise zag eruit alsof het een tuinfeest was, koningin Sonja had zich uitgeleefd met strookjes (maar wél in ultraviolet, de kleur van 2018) en Mette-Marit, gespecialiseerd in frumpy, verraste vriend en vijand met een beeldige zilverkleurige jurk. De outfit van prinses Astrid is een bekende: hij is op maat gemaakt voor haar royal rugkorset.

De tweede dag in Noorwegen begonnen prins William en hertogin Kate met een meet & greet op een school die de locatie is voor een populaire tv-serie.

Daarna werd er met kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit geluncht op Skaugum, waar een meet & greet met de royal labradoodle was. We hebben geen idee of dit een hocker met een beddensprei is die als tafel dient, maar het is Nordic, dus hip.

 En vervolgens kleedde iedereen zich even om voor het onvermijdelijke Noorse sneeuw- en skimomentje…

…waarvoor Kate een tweede muts met pompon bleek te hebben ingepakt…

…en William kon ook nog op een sneeuwbal van haar rekenen. En vervolgens: per privéjet terug naar Londen, naar de kinderen, die na vier dagen wel klaar waren met facetimen met hun ouders, volgens William.

Foto’s © Getty Images / Kongehus / Kensington Palace

Laatste nieuws

Zie ook